Το παιχνίδι των καθυστερήσεων παίζει η κυβέρνηση στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στην αποτύπτωση της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους που κινδυνεύει να περικοπεί αν ισχύσει το μαχαίρι στις συντάξεις από 1/1/2019. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη θύελλα αντιδράσεων από τους συνταξιούχους και παρά το γεγονός ότι ο επανυπολογισμός είναι έτοιμος από τις 30/9/2017 και θα έπρεπε να δημοσιευτεί στις 31/12/2017, σκοπίμως και παρανόμως αποκρύπτεται και δεν ανακοινώνεται! Μάλιστα, παρατηρείται το μοναδικό φαινόμενο να παραβιάζεται κατάφωρα ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το πρόσχημα ότι γίνονται διαβουλεύσεις να μην ισχύσουν οι περικοπές την 1/1/2019 ή να μετατεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 33 του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), το υπουργείο Εργασίας όφειλε να έχει ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των παλαιών κύριων συντάξεων (καταβαλλομένων ή καταβλητέων μέχρι 12/5/2016) μέχρι 30/6/2017 και να αποτυπώσει την προσωπική διαφορά (θετική ή αρνητική) για κάθε συνταξιούχο αλλά και να την αναρτήσει στο οικείο πληροφορικό σύστημα ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας μέχρι 1/1/2018!

Σύμφωνα άλλωστε και με την υπ’ αριθμόν Φ80000/οικ.60258/1471/23-12-2016 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που υπογράφει ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, «…η διαδικασία της αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 30/9/2017, ενώ η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη και η προκύπτουσα προσωπική διαφορά θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο οικείο πληροφορικό σύστημα έως 1/1/2018».

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη των συντάξεων αναμένεται να ληφθούν από τους θεσμούς κατά πάσα πιθανότητα στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

 

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Τα τέσσερα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το όλο θέμα, αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για ακύρωση των περικοπών, είναι τα παρακάτω:

1. Μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ψηφισμένη περικοπή κατά 18% των συντάξεων θα εφαρμοστεί όχι αμέσως αλλά σε τέσσερις ισόποσες δόσεις κάθε εξάμηνο, με την πρώτη δόση των περικοπών να ενεργοποιείται από την Πρωτοχρονιά. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την πρόταση αυτή θα αποτραπεί ένα ισχυρό σοκ για τους συνταξιούχους.

2. Αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών για έξι μήνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το μέτρο. Στο σενάριο αυτό, οι συνταξιούχοι θα δουν να μπαίνει το ψαλίδι στις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου 2019 αντί για την ερχόμενη Πρωτοχρονιά. Το συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρετεί προεκλογικά την κυβέρνηση, καθώς εάν αποφασίσει να στήσει κάλπες τον Μάιο δεν θα έχει κόψει τις συντάξεις και θα αφήνει την καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

3. Εφαρμογή της περικοπής στις συντάξεις κατά 18% από το 2019, αλλά μόνο για κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

4. Μικρότερης έκτασης περικοπή (8%-9% αντί για 18%) για όλες τις συντάξεις.

Πάντως, εάν εφαρμοστούν κανονικά οι ψηφισμένες μειώσεις, θα «χτυπήσουν» ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που παρουσίασε η ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) για το πόσο θα μειωθούν οι παροχές ασφαλισμένων που για 20 με 25 χρόνια πλήρωναν εισφορές για να πάρουν τελικά σύνταξη λίγο πάνω από τα 500 ευρώ. Πρόκειται για πραγματικές περιπτώσεις συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ, που σήμερα λαμβάνουν συντάξεις έως 1.000 ευρώ μεικτά, αλλά και συντάξεις θανόντων που μετά τον υπολογισμό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου καταλήγουν στους επιζώντες δικαιούχους ως… προνοιακή παροχή.