Με μια μυστική συνάντηση, χθες το μεσημέρι, στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρηγίλλης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσαν ότι συνεχίζουν την κοινή τους πορεία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», όπως προκύπτει και από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύονται, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συναντήθηκαν και γευμάτισαν, χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε από το «Πεντάγωνο».

Η ώρα ήταν 3.10 χθες το μεσημέρι όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εμφανίστηκε στην πόρτα της Λέσχης για να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό που ήρθε μέσω της οδού Μουρούζη στις 3.13 και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν σε έναν από τους χώρους εστίασης του νεοκλασικού. Το γεύμα κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό – την ίδια ώρα που στα ερωτήματα που έθεταν πολιτικοί συντάκτες για το εάν και πότε θα γίνει συνάντηση, καμία πλευρά δεν έδινε συγκεκριμένη απάντηση.

Το μυστικό γεύμα τους προφανώς συνδέεται με την προσπάθεια που γίνεται στο παρασκήνιο να μη σπάσει στην παρούσα χρονική περίοδο η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αποτελεί το επόμενο βήμα σε μια σύγκρουση που για πολλούς έδειχνε σκηνοθετημένη. Κατά τη διάρκεια του γεύματος – που έγινε στον απόηχο της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από σημαντικό αριθμό κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής – Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν, πέρα από τις όποιες διαφορές τους, να προχωρήσουν τουλάχιστον έως τον προσεχή Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να έρθει στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Του γεύματος είχε προηγηθεί χθες η αναδίπλωση Καμμένου κατά τη διάρκεια της πρωινής του συνέντευξης στην ΕΡΤ, η οποία έγινε λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, αλλά και οι διαβεβαιώσεις του περί μη διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Για την Ιστορία, τα πιάτα ημέρας στο χθεσινό μενού της Λέσχης Αξιωματικών ήταν αγκινάρες α λα πολίτα, ρολό κοτόπουλο με ρύζι, πένες σουφλέ, σαρδέλα φούρνου με πράσινη σαλάτα, κοντοσούβλι με πατάτες τηγανητές, πέρκα με πατατοσαλάτα και μοσχάρι κοκκινιστό με ρύζι.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Οι δυο εταίροι έδειξαν με τη χθεσινή τους συνάντηση, παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν να την κρατήσουν μυστική, πως δεν είναι διατεθειμένοι να διαρρήξουν τις σχέσεις τους, μια κίνηση που αναπόφευκτα θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Και κυρίως αποφάσισαν ότι πρέπει να αφήσουν πίσω και την κριτική που ασκήθηκε κατά του Καμμένου στην ΚΕ, ενώ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει σήμερα με την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο μήνυμα ενότητας και κοινής πορείας με τους ΑΝΕΛ, παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν.

Μετά την πολιτική θύελλα των τελευταίων ημερών και τις διφορούμενες εκτιμήσεις για το εάν ήταν πραγματική ή όχι η σύγκρουση μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου, επήλθε νηνεμία. Η ομόνοια σε επίπεδο κορυφής δεν σημαίνει ότι αυτό διαχέεται και στην ΚΟ και στο κόμμα, καθώς σε μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ακόμα αρνητικό κλίμα για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα εάν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα της μη διάλυσης του πολιτικού γάμου.

Ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα και το πώς σχεδιάστηκε η επόμενη φάση της κοινής πορείας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει η τοποθέτηση του πολύπειρου Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Τσίπρα. «Ο Πρωθυπουργός ήταν και είναι πολύ σαφής ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ συνεχίζεται. Ολα αυτά θα κριθούν στην πορεία. Οταν φτάσουμε στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ.: την προσδιόρισε για Φεβρουάριο – Μάρτιο), τότε θα ξανασυζητήσουμε» είπε ο Βούτσης και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για εκλογές τον Μάιο.

Παράλληλα, και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε στην ΕΡΤ ότι είναι θετικό ότι ο Καμμένος ένιωσε την ανάγκη να δώσει διευκρινίσεις για τα λεγόμενά του στις ΗΠΑ, αλλά έριξε το καρφί του με την επισήμανση: «Πώς έρχεσαι και υπονομεύεις αυτήν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ρίξω αυτή την κυβέρνηση πριν ολοκληρώσει τον συνταγματικά προβλεπόμενο κύκλο της, και προτάσσεις τη γνωστή από πριν διαφωνία γύρω από τα εθνικά ζητήματα;».

Ο Καμμένος είχε φροντίσει από το πρωί, μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξής του, να διαμορφώσει καλύτερο κλίμα και ενόψει του γεύματος, με τη σημείωση ότι με τον Πρωθυπουργό είναι σε πλήρη αρμονία, ενώ διευκρίνισε πως εάν οι πλειοψηφίες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαλέξουν διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο, και πως δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα προδώσει τους ΑΝΕΛ.

Βέβαια, είπε ότι στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ήταν η πρώτη φορά που δεν μίλησε μαζί του, και για το μείζον θέμα της εναλλακτικής πρότασης (Plan B) που υποστήριξε στις Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισε πως «είναι του κυβερνητικού εταίρου», την οποία «γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν την εγκρίνει ως κυβερνητική πολιτική».

Αρνητική εντύπωση. Ιδιαίτερη αίσθηση και αρνητικά σχόλια προκάλεσε η επιλογή του να χαρακτηρίσει «φουκαρά» τον βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες δεν σταμάτησε να επιτίθεται στον ΥΠΕΘΑ. «…Ηρθε να μου ζητήσει ρουσφέτια, αλλά του είπα, αγόρι μου, φύγε, δεν κάνουμε πλέον ρουσφέτια, και από τότε τα έχει βάλει μαζί μου» δήλωσε. Ο Παπαδόπουλος από την πλευρά του διευκρίνισε ότι το ρουσφέτι στο οποίο αναφέρθηκε ο Καμμένος ήταν η μετατροπή ενός στρατοπέδου σε μουσείο στα Τρίκαλα.

Επίσης, ο Καμμένος επιτέθηκε και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και, αναφερόμενος στο επιχειρηματικό κέντρο που συντονίζει την «εκτέλεση συμβολαίου», εμμέσως πλην σαφώς υπέδειξε τον Τζορτζ Σόρος. Η εφημερίδα απάντησε με χαρακτηρισμούς περί συνωμοσιολογίας που τον χαρακτηρίζει και τον προκάλεσε, ως προς τους χρηματοδότες, να βγει ευθαρσώς και να τους κατονομάσει, φέρνοντας και τις απαραίτητες αποδείξεις, «διαφορετικά, οι συκοφαντίες επιστρέφονται».