Δύο τουλάχιστον δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την εξαγορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν κατατέθηκαν χθες στα γραφεία της PricewaterhouseCoopers. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους μνηστήρες  είναι το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο, όπως είναι γνωστό, αν πλειοδοτήσει έχει δεσμευθεί ότι θα δωρίσει το νοσοκομείο στο Δημόσιο. Οι προσφορές θα ανοίξουν τα επόμενα 24ωρα. Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την Τράπεζα σε συνεργασία με την PwC, χρηματοοικονομικό σύμβουλο της πώλησης, όπως προβλέπεται από τους όρους της σχετικής διαδικασίας, προκειμένου η Τράπεζα να λάβει την τελική της απόφαση.

Αναμένεται να αξιολογηθεί η ποιότητα των προσφορών και να αποφασιστεί αν θα ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές ή θα ανακηρυχθεί άμεσα προτιμητέος επενδυτής. Στο τραπέζι υπάρχει πάντα το σενάριο κήρυξης ως άγονου του διαγωνισμού αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό. Η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που ανέλαβε για λογαριασμό της Πειραιώς η PwC.

Τσίπρας. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση παρενέβη υπέρ της συμμετοχής του Ιδρύματος Ωνάση στον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ενώ ο διαγωνισμός πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν βρισκόταν σε εξέλιξη, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του στο Δημόσιο,  από το οποίο, όπως υποστήριξε, «σχεδόν εκλάπη».

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν τον χαμηλό αριθμό των δεσμευτικών προσφορών και στην πρωθυπουργική παρέμβαση η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις των  ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Την ολοκλήρωση της φάσης των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας Ημιθέα ΑΕ, η οποία κατέχει και λειτουργεί το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς.

Το Ερρίκος Ντυνάν απασχολεί σήμερα  950 εργαζομένους και συνεργάζεται με περίπου 200 γιατρούς. Διαθέτει 460 κλίνες, αλλά η πληρότητα κινείται κοντά στο 30%. Περίπου το 70% του τζίρου του νοσοκομείου προέρχεται από τον ΕΟΠYY. Το νοσοκομείο έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημιές 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 16% φτάνοντας τα 43,5 εκατ. ευρώ.