Το μότο «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» αποτυπώνει και την πορεία του Γιάννη Ματζουράκη.

Σε επτά ομάδες που υποβιβάστηκαν έχει θητεύσει κατά το παρελθόν ο πολύπειρος κόουτς (χωρίς να κρατάει πάντοτε ο ίδιος το πηδάλιο στο τέλος του ταξιδιού), ωστόσο δεν αναφώνησε «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» όταν δέχτηκε το κάλεσμα του ουραγού της φετινής Σούπερ Λίγκας Απόλλωνα Σμύρνης. Κι ας κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη Ριζούπολη…

Είναι μάλιστα η 13η ομάδα που καθοδηγεί στην καριέρα του στην Α’ Εθνική (σημειωτέον πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην ήττα 2-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα την 6η αγωνιστική). Περισσότερες έχουν να επιδείξουν μόνο δύο προπονητές: ο Νίκος Αλέφαντος (18) και ο Γιώργος Παράσχος (15).

Σε αυτή τη διαδρομή βέβαια ο Ματζουράκης παρασημοφορήθηκε και ως πρωταθλητής. Χρειάστηκε μάλιστα να πετύχει οκτώ στα οκτώ στο φίνις της περιόδου 1999-2000 για να κατακτήσει τον τίτλο με τον Ολυμπιακό.

Eνας πρωταθλητής όμως που κλήθηκε πολλάκις να έχει και τον ρόλο του survivor σε άλλες ομάδες. Μάλιστα, προέκυψε το μοιραίο στις 7 από τις προηγούμενες 12 ομάδες του. Σε καμία όμως από αυτές τις περιπτώσεις δεν κάθισε στον πάγκο από την αρχή έως το τέλος της περιόδου. Κοούτσαρε την Κέρκυρα σε 12 αγώνες πρωταθλήματος το 2017-18, τον Εργοτέλη μόλις σε 2 το 2014-15, τον ΟΦΗ σε 20 το 2008-09, τη Βέροια σε 13 το 2007-08, τη Λάρισα σε 5 το 1995-96 (στην εκκίνηση της σεζόν), τον Πιερικό σε 11 το 1992-93 και το Αιγάλεω σε 18 το 1984-85.

Υπάρχει δε και ένας αστερίσκος. Καθοδήγησε το 2010-11 σε τέσσερα παιχνίδια την Καβάλα η οποία κατετάγη 7η, αλλά υποβιβάστηκε για εξωαγωνιστικούς λόγους.

Ο γηραιότερος

Προφανώς όμως και δεν ευθύνεται επ’ αυτού ο Ματζουράκης, ο οποίος παρεμπιπτόντως έγινε ο γηραιότερος προπονητής που προσλαμβάνεται από ομάδα της Α’ Εθνικής. Ανέλαβε τον Απόλλωνα Σμύρνης σε ηλικία 69 ετών, 4 μηνών και 28 ημερών και ξεπέρασε τους Νίκο Πάγκαλο (Πανσερραϊκός) και Γιάννη Κόλλια (Ολυμπιακός) στη σχετική λίστα.

Πρόκειται βέβαια για την αναμόρφωση μιας ομάδας που σε έξι αγωνιστικές έχει καθοδηγηθεί από τέσσερις προπονητές (Ισμαέλ Βαλεριέν, Λευτέρης Βελέντζας ως υπηρεσιακός, Αλμπέρτο Μοντεαγούδο και εσχάτως Γιάννης Ματζουράκης).

Μία ομάδα που για πρώτη φορά στην ιστορία της εκκίνησε το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής με 0-0-6. Επίδοση που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ 16ετίας συνολικά για τη διοργάνωση. Η προηγούμενη ομάδα που το χρεώθηκε ήταν η Παναχαϊκή το 2002-03. Οι Αχαιοί ολοκλήρωσαν εκείνη τη σεζόν (την τελευταία τους μέχρι σήμερα στα «σαλόνια») με επίδοση 1-6-23 και μόλις 9 βαθμούς συγκομιδή.

Μπορεί ο Ματζουράκης να γυρίσει τον διακόπτη; Το πρώτο δείγμα γραφής στην Τούμπα ήταν ενθαρρυντικό. Η Ελαφρά Ταξιαρχία όμως δεν χρειάζεται πλέον τις εντυπώσεις, αλλά τους βαθμούς σε μια σεζόν που υποβιβάζονται τρεις ομάδες απευθείας και ο 13ος θα κληθεί να διεκδικήσει μία θέση στη Super League σε μπαράζ με τον 2ο της Football League.

Το παρήγορο πάντως είναι πως δεν έχει ανοίξει η ψαλίδα. Η 13η Λαμία έχει 3 βαθμούς, ενώ η 10η Λάρισα βρίσκεται στους 6. Και υπολείπονται 24 αγωνιστικές.