Κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η κρίση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα με αφορμή την ΕΡΤ. Μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις μεγαλοστελεχών του οργανισμού εναντίον της διοίκησης αλλά και του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ήρθε η σειρά των δημοσιογράφων να πάρουν θέση. Οι πρώτες προθέσεις τους φάνηκαν με την ανακοίνωση την περασμένη Τετάρτη των συναδέλφων του ραδιοφώνου και των πολυμέσων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι οποίοι διά της εκπροσώπου τους Μαρίας Γεωργίου ζήτησαν την αλλαγή της διοίκησης και την αφαίρεση της αρμοδιότητας του διορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ανάθεσής της στη Βουλή. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και το ψήφισμα του συνόλου των δημοσιογράφων του φορέα, που εκδόθηκε την Παρασκευή έπειτα από συνέλευσή τους.

Στο κείμενό τους λοιπόν, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τονίζουν πως δεν μπορούν να μείνουν αδρανείς απέναντι στη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία του φορέα. Καταγγέλλουν πως από το 2010 ο οργανισμός λειτουργεί με μπαλώματα, χωρίς κανένα στρατηγικό σχέδιο ή επενδύσεις στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του, με ελλείψεις προσωπικού και μεικτές παραγωγές που έχουν γίνει κανόνας. Ωστόσο, εντοπίζουν υποτροπή στην κατάσταση εντός του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, επί διοίκησης Βασίλη Κωστόπουλου. «Από το καλοκαίρι του 2017 μάλιστα που η παρούσα διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα, η ΕΡΤ στην πραγματικότητα διοικείται από παράλληλους μηχανισμούς. Ο πελατειακός συνδικαλισμός επέστρεψε δριμύτερος. Οι οργανωτικές δομές έχουν απαξιωθεί και διοίκηση ασκούν ουσιαστικά οι επιτροπές ημετέρων. Στη δε ενημέρωση ισχύει η ενός ανδρός αρχή, αυτή του εκάστοτε εντεταλμένου συμβούλου. Επιχειρείται να επιβληθούν λογικές κοντόφθαλμες, αντιδεοντολογικές και μονομερείς που αλλοιώνουν το περιεχόμενο και το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκθέτουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ. Κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα για τις εκατέρωθεν βολές με αφορμή την ΕΡΤ, επί της ουσίας καταδεικνύουν ως υπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ όταν η «ΕΡΤ και συνολικά η ποιότητα της ενημέρωσης στη χώρα κατρακυλάει στην απαξίωση και την ανυποληψία». «Η κυβέρνηση έλαβε την πολιτική απόφαση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Δεν τόλμησε ωστόσο να θωρακίσει θεσμικά την ανεξαρτησία της. Δεν απέφυγε τον πειρασμό να τη χειραγωγήσει» ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι. Τέλος, κλείνουν το ψήφισμά τους, ζητώντας να αλλάξει ο νόμος και η διοίκηση της ΕΡΤ να μην ορίζεται από τον υπουργό αλλά από δημόσια διαδικασία στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών οργανισμών. Παράλληλα, να μην ηγούνται οι εντεταλμένοι σύμβουλοι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας της ενημέρωσης αλλά και να στηθεί νέο οργανόγραμμα με διαφάνεια. Επίσης, προτείνουν να πάψει η ΕΡΤ να ανήκει στις ΔΕΚΟ, να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας και να διοριστεί εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο ΔΣ της εταιρείας.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα των δημοσιογράφων επιβεβαιώνει εν πολλοίς τις προηγούμενες φωνές για «παραδιοίκηση» και «εμπόλεμες φατρίες», εναντίον της τωρινής διοίκησης. Στέκεται ασφαλώς κι απέναντι σε αντίστοιχες ανακοινώσεις που εκδίδει η ΠΟΣΠΕΡΤ του Παναγιώτη Καλφαγιάννη (τον οποίο φωτογραφίζουν οι μέχρι τώρα καταγγελίες), όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, με την οποία ισχυρίζεται ότι «η ΠΟΣΠΕΡΤ και το προεδρείο της είναι στον σωστό συνδικαλιστικό δρόμο».

ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ! Την ώρα λοιπόν που οι εργαζόμενοι της εταιρείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάληξη της ΕΡΤ, οι πολιτικοί της προϊστάμενοι ρίχνουν την μπάλα στην κερκίδα. Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, σχολίασε πως η ΕΡΤ έχει στοχοποιηθεί και πάλι κι αναφέρθηκε σ’ ένα «κακοστημένο, χιλιοπαιγμένο σενάριο που έχει ξεφτίσει». Αφού εξύμνησε τη λειτουργία του οργανισμού, προχώρησε και σε διακηρύξεις, στο πλαίσιο των γενικευμένων προεκλογικών προφανώς ανταλλαγμάτων που προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό το φθινόπωρο. Ετσι, ανακοίνωσε τη δημιουργία αθλητικού καναλιού ERT Sports και την ίδρυση δύο ακόμα θυγατρικών. Πρόκειται για τις ERT R&D που θα αναλάβει την προώθηση νέων τεχνολογιών και έρευνας (τομέας από τον οποίο είχε παραιτηθεί τον περασμένο Μάιο ο γενικός διευθυντής Νίκος Μιχαλίτσης με σαφής αιχμές εναντίον της διοίκησης Κωστόπουλου) και την ERT Productions και Studio που θα παράγει πρωτότυπο οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Τέλος, προανήγγειλε και την υιοθέτηση του προτύπου HbbTV 2.0 στην υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ, για την ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.