Να ανατινάξει με βόμβα τον σημερινό προπονητή του Περού Ρικάρντο Γκαρέκα ήθελε ο Πάμπλο Εσκομπάρ, τα χρόνια που αγωνιζόταν ο Αργεντινός στην ομάδα Αμέρικα ντε Κάλι. Ο εκτελεστής του πανίσχυρου επικεφαλής των καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, ο Τζον Ζάιρο Βαλέσκες Βάσκες, πιο γνωστός ως Ποπάι, μίλησε στην εφημερίδα «El Popular» και όσα είπε προκάλεσαν κρύο ιδρώτα σε πολλούς πρώην ποδοσφαιριστές.

Ο Εσκομπάρ δεν συμπαθούσε την ομάδα Αμέρικα ντε Κάλι στην οποία αγωνίστηκε από το 1985 μέχρι το 1989 ο Γκαρέκα.

«Ο Εσκομπάρ ήταν οπαδός της Ντεπορτίβο Ιντεπεντιέντε του Μεντεγίν (DIM) την οποία υποστήριζαν φτωχοί, σκληρά εργαζόμενοι και ταπεινοί άνθρωποι, αλλά όταν η Ατλέτικο Νασιονάλ έπαιξε στο Κόπα Λιμπερταδόρες, όλοι οι Κολομβιανοί υποστήριζαν αυτή την ομάδα», αφηγείται ο Ποπάι. Αποκαλύπτει πως όλοι οι παίκτες της Αμέρικα ντε Κάλι παρακολουθούνταν: «Ημασταν σε πόλεμο». Ο Ποπάι απήγαγε πολλούς ποδοσφαιριστές από την Κάλι για να τους αναγκάσει να αλλάξουν ομάδα. Οσοι δεν υπάκουαν, όπως ο Πέδρο Ενρίκε Σαρμιέντο, που σήμερα είναι επιτυχημένος προπονητής, έβλεπαν την οικογένειά τους να δολοφονείται.

Ο Ποπάι ήθελε να βάλει βόμβα στα αυτοκίνητα πολλών παικτών αλλά, όπως λέει, τελικά το καρτέλ του Κάλι έβαλε βόμβα στην οικογένεια του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Ο Ποπάι που δολοφονούσε όποιον του υποδείκνυε το αφεντικό του, ακόμα και την ίδια τη σύντροφό του, μιλά για το κοινό μυστικό της Κολομβίας. «Η μαφία κατέστρεψε το κολομβιανό ποδόσφαιρο. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήλεγχε την DIM, την Ελ Νασιονάλ. Ο Γκονσάλο Ροντρίγκες Γκάτσα, συνεργάτης του Ελ Πατρόν, είχε τη Μιλιονάριος, τα αδέλφια Γκαβίρια ήλεγχαν την Αμέρικα ντε Κάλι. Απήγαγαν παίκτες, εξαγόραζαν διαιτητές, διαπραγματεύονταν παιχνίδια. Ολοι εξαγόραζαν τους διαιτητές. Στην Κολομβία υπήρχε η μαφία του ποδοσφαίρου».

Οταν ρωτήθηκε ο Ποπάι αν έχει μετανιώσει για κάτι στη ζωή του, η απάντηση δεν ήταν η αναμενόμενη: «Ημουν πιστός στον Πάμπλο Εσκομπάρ. Είχα αυτοκίνητα, άλογα, τα πάντα, αλλά έχασα τη νιότη μου στα μπουντρούμια. Θέλω να πω στους νέους ανθρώπους πως τα νιάτα είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός». Για τους δολοφονηθέντες δεν είπε κουβέντα.