Το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε αναζήτηση δεκανικιών εντός Βουλής. Και αυτό είχε δρομολογηθεί πολύ πριν απασφαλίσει ο Πάνος Καμμένος και αμφισβητήσει ευθέως την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης μέσα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτός είναι ο οδικός χάρτης του Αλέξη Τσίπρα, αφού ο Πάνος Καμμένος δείχνει σαν έτοιμος από καιρό να δυναμιτίσει την κυβερνητική συνοχή αν η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση, πολύ περισσότερο εάν φθάσει νωρίτερα από τον προσεχή Μάρτιο.

Βεβαίως, εδώ χρειάζεται μια αποσαφήνιση. Είναι εντελώς άλλο το κοινοβουλευτικό μείγμα που διαμορφώνεται για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και διαφορετικό αν τεθεί ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί σε απλή επικύρωση της συμφωνίας είναι πιθανό να βρεθεί ευρύτερη πλειοψηφία από διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Βουλευτές που έχουν διατυπώσει εμμέσως πλην σαφώς ή και καθαρά πως ψήφιζαν για την ονοματολογία των Σκοπίων.

Η ψήφος εμπιστοσύνης, όμως, στην κυβέρνηση είναι άλλο ζήτημα. Στην πραγματικότητα εδώ μιλάμε για το μείγμα που θα βάλει πλάτη ώστε ακόμη κι αν αποσυρθούν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο Τσίπρας να συνεχίσει να βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Για παράδειγμα, ο Κώστας Ζουράρις των ΑΝΕΛ μπορεί να είναι κάθετα αντίθετος για το Σκοπιανό και δεν δέχεται κανένα παράγωγο του ονόματος Μακεδονία για το γειτονικό κράτος, επαναλαμβάνει όμως παντού πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, «αριστερή» τη λέει με νόημα.

Από την άλλη, οι βουλευτές του Ποταμιού που θα πάνε με τη γραμμή, δηλαδή θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν και γενικότερα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εξαίρεση αποτελεί ο Σπύρος Δανέλλης που πρόσφατα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα.

Από τους ΑΝΕΛ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ορισμένοι από τους ΑΝΕΛ, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που σχεδόν έχει ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα αποτελεί μία από τις ψήφους που θα υπολογίζει το συριζαϊκό επιτελείο και για τη συμφωνία και για ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Το ίδιο και η Ελενα Κουντουρά, που επίσης έχει άριστους διαύλους με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ακόμη και η συζήτηση που γίνεται για εκείνη και το συριζαίικο χρίσμα για τον Δήμο Αθηναίων ή μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο αποτελεί προέκταση μιας εκλεκτικής πολιτικής συγγένειας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Κουντουρά και Μεγάρου Μαξίμου το τελευταίο διάστημα. Η Κατερίνα Παπακώστα, προσφάτως ενταγμένη στο υπουργικό πλήρωμα, θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση όπου στην τελική η ίδια συμμετέχει.