Καζάνι που βράζει χαρακτηρίζεται τις τελευταίες ημέρες η ΕΡΤ, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για πρόσωπα και καταστάσεις στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η τελευταία «ρουκέτα» προήλθε από τους δημοσιογράφους του ραδιοφώνου και των πολυμέσων και προστίθεται στις αιχμές του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη που έκανε λόγο για παραδιοίκηση, στην επιστολή του απερχομένου εντεταλμένου σύμβουλου προγράμματος Σπύρου Κρίμπαλη στον Νίκο Παππά με αναφορές στις εμπόλεμες φατρίες της ΕΡΤ και στην παραίτηση του Βασίλη Ταλαμάγκα από τη θέση του γενικού συντονιστή του τομέα Ειδήσεων της γενικής διεύθυνσης Ενημέρωσης.

Διά της εκπροσώπου τους Μαρίας Γεωργίου, λοιπόν, οι δημοσιογράφοι στηλιτεύουν τις αρνητικές εξελίξεις και ζητούν από τους πολιτικώς αρμοδίους μια λύση: αλλαγή διοίκησης. «Οταν στην απόφαση της τελευταίας συνέλευσης των δημοσιογράφων αναφέραμε πως ανησυχούμε για «… τα φαινόμενα παρακμής, απαξίωσης, συνδιοίκησης,  πολιτικών παρεμβάσεων και επιθέσεων, τα οποία μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και είναι ξένα με έναν σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα…»  δεν περιμέναμε ότι, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις (sic), θα επιβεβαιωνόμασταν και, μάλιστα, με τόσο κραυγαλέο τρόπο». Και συνεχίζουν: «Η κατάσταση αυτή απογοητεύει την κοινωνία που είναι ο «ιδιοκτήτης» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Εδώ που φτάσαμε μόνη λύση είναι η εσπευσμένη αλλαγή της (πανταχόθεν βαλλόμενης) Διοίκησης της ΕΡΤ με ευρύτερες συναινετικές διαδικασίες από τη Βουλή. Στη συνέχεια πρέπει να αλλάξει ο νόμος, να αφαιρεθεί οριστικά η αρμοδιότητα ορισμού της Διοίκησης της ΕΡΤ από τον αρμόδιο υπουργό και να ανατεθεί σε ένα ευρύτερο σώμα υπό τη συναινετική εποπτεία της Βουλής».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντάσσεται και η πρωτοβουλία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να φέρουν το θέμα της λειτουργίας της ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στόχος είναι οι κυβερνητικοί εταίροι να πιεστούν ώστε να δώσουν εξηγήσεις για τις πρόσφατες παρεμβάσεις τους στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Το πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι το κονδύλι ύψους 51.715.110 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά υπέρ των «άστεγων» ομάδων της Super League.

Ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, παρακάμπτοντας τους διοικούντες του οργανισμού, διαπραγματεύτηκε κι έφερε τυλιγμένη με κορδέλα τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παναθηναϊκού, του Αρη, του Απόλλωνα Σμύρνης, του Ατρόμητου, της Λαμίας, του Παναιτωλικού και της Ξάνθης. Δίνοντας έδαφος για κριτική σχετικά με ψηφοθηρικά παιχνίδια, χρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο με σχεδόν 52 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Κατά τη συμφωνία, τα 105 παιχνίδια ετησίως των επτά ομάδων τιμολογούνται 267.000 ευρώ έκαστο, τη στιγμή που ο τελικός του Champions League και του Europa League θα κοστίσει εφέτος στην Cosmote TV 87.000 ευρώ.

ΛΕΦΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ. Αναλυτικά, οι έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 45.609.171 σε επτά ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες χαμηλής εμπορικής αξίας (ακόμα κι αν πρόκειται για τον χρεοκοπημένο Παναθηναϊκό ή τον νεοφώτιστο στην κατηγορία Αρη). Αλλα 1.899.680 ευρώ θα δοθούν ως χορηγία στη Σούπερ Λίγκα και 4.206.259 ευρώ ως έξοδα τηλεοπτικής παραγωγής αγώνων, εκ των οποίων τα 2 θα πάνε στη Nova, μιας και η ΕΡΤ των πλέον 2.500 εργαζομένων αδυνατεί να κάνει παραγωγή σε υψηλή ευκρίνεια. Χαρακτηριστικό του οικονομικού ναυαγίου το γεγονός ότι η κρατική τηλεόραση θα πληρώσει 51,7 εκατομμύρια για να πάρει πίσω μόλις 3 σε διαφημιστικά έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η δε ενισχυμένη τηλεθέαση που βροντοφωνάζει ο Νίκος Παππάς στο twitter; Μάλλον φούσκα κι αυτή, αφού η ΕΡΤ τσιμπάει στιγμιαία κάποιες μονάδες στη διάρκεια των αγώνων, για να επιστρέψει στο ναδίρ, όπως δείχνουν οι αναλύσεις της τηλεθέασης των πρώτων αγωνιστικών της Super League.