Μόλις λίγες ημέρες πριν αλώσει το κόμμα του, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, και τη Βουλή της Βαυαρίας, φτάνοντας να εκπροσωπείται σε όλα τα τοπικά Κοινοβούλια της Γερμανίας – πέραν της Μπούντεσταγκ και του Ευρωκοινοβουλίου -, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ κατηγορείται από δύο εξέχοντες γερμανούς ιστορικούς ότι παράφρασε μια ομιλία του Αδόλφου Χίτλερ: ακόμα ένα συνειδητό ολίσθημα με στόχο τη σχετικοποίηση του ναζισμού.

Γιατί δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο 77χρονος Γκάουλαντ προκαλεί: πρόσφατα είχε πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων εκτιμώντας πως η ναζιστική περίοδο έχει τη σημασία μιας «κουτσουλιάς πουλιού» στην υπερχιλιετή, γεμάτη επιτυχίες ιστορία της Γερμανίας. Στο στόχαστρο βρέθηκε αυτή τη φορά ένα άρθρο γνώμης που υπέγραψε στις 6 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» («FAZ»): ο Γκάουλαντ κατήγγειλε σε αυτό «μια παγκοσμιοποιημένη κλίκα που εδρεύει στις διεθνείς επιχειρήσεις, τους οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, τα μίντια, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια, τις ΜΚΟ, τα ιδρύματα, τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους και η οποία, επειδή ελέγχει την πληροφορία, καθορίζει την πολιτισμική και πολιτική ατζέντα. Τα μέλη της», συνέχιζε ο επικεφαλής της AfD, και συμπροεδρεύων της κοινοβουλευτικής της ομάδας, «ζουν σχεδόν αποκλειστικά σε μεγάλες πόλεις […] και όταν μετακινούνται από το Βερολίνο στο Λονδίνο ή τη Σιγκαπούρη για να αλλάξουν δουλειά, βρίσκουν παντού τα ίδια διαμερίσματα, σπίτια, εστιατόρια, καταστήματα, ιδιωτικά σχολεία» – είναι οι ελίτ που υποτίθεται ότι πολεμάει το ακροδεξιό του κόμμα.

Μόνο που στις 10 Νοεμβρίου 1933, απευθυνόμενος σε κοινό εργατών, είχε καταγγείλει και ο Χίτλερ μία «εκριζωμένη μικρή διεθνή κλίκα που συνδαυλίζει το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Είναι άνθρωποι […] που ζουν σήμερα στο Βερολίνο, μπορεί να βρεθούν αύριο στις Βρυξέλλες και μεθαύριο στο Παρίσι και στη συνέχεια στην Πράγα, ή τη Βιέννη ή το Λονδίνο, και που νιώθουν παντού σπίτι τους» είχε προσθέσει αναφερόμενος στους Εβραίους.

Το άρθρο του Γκάουλαντ «έχει επιδεικτικά πολλές ομοιότητες με την ομιλία του Χίτλερ» κατήγγειλε χθες ο γερμανός ιστορικός Βόλφγκανγκ Μπεντζ. «Αποκομίζει κανείς την εντύπωση ότι είχε πάνω στο γραφείο του το κείμενο αυτής της ομιλίας του 1933 όσο έγραφε το κείμενο για τη «FAZ»» και πρόσθεσε: «Εκσυγχρονίζει την κριτική απέναντι στην «εκριζωμένη μικρή διεθνή κλίκα» η οποία γίνεται η «παγκοσμιοποιημένη κλίκα» ώστε να την προσαρμόσει στη γλώσσα του σήμερα». Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση ενός ακόμα ειδικού στον ναζισμό και τον αντισημιτισμό, του ιστορικού Μίκαελ Βόλφσον: «Είναι απαράδεκτο να δείχνει ο Γκάουλαντ στους καλλιεργημένους οπαδούς του ότι γνωρίζει τις ομιλίες και την πένα του Χίτλερ και ότι μεταφέρει σήμερα στους αντιπάλους της AfD τις κατηγορίες που διατύπωνε ο Χίτλερ εις βάρος των Εβραίων» τόνισε.

Εντονη ήταν και η αντίδραση της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ωστόσο, πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις: έντονες αντιδράσεις προκαλεί και η ιστοσελίδα που δημιούργησε στο Αμβούργο, με προοπτική την επέκτασή της σε εννέα ακόμα περιοχές, ώστε να καταγγέλλουν εκεί μαθητές και γονείς εκπαιδευτικούς που ασκούν κριτική στο κόμμα. «Σκοπός είναι ο εκφοβισμός των εκπαιδευτικών, είναι μια τρομακτική εξέλιξη» σχολίασε ο Χάινς Πέτερ Μέιντινγκερ, επικεφαλής της Ενωσης Εκπαιδευτικών. «Είναι η ίδια αποκρουστική ρουφιανιά που γνωρίζουμε από την περίοδο της ναζιστικής δικτατορίας και της Στάζι» εξανέστη ο (Χριστιανοδημοκράτης) υπουργός Πολιτισμού της Σαξονίας Κρίστιαν Πίβαρτς.