Μια βαθιά διχασμένη και πολωμένη Γερουσία επικύρωσε τον δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, διαμορφώνοντας συντηρητική πλειοψηφία στον ανώτατο δικαστικό θεσμό της χώρας που καθορίζει τις ζωές των πολιτών με τις αποφάσεις του. Πλέον το δικαστήριο απαρτίζεται από πέντε συντηρητικούς και τέσσερις φιλελεύθερους δικαστές, μια αναλογία που θεωρείται ότι θα επηρεάσει μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για την αμερικανική κοινωνία, όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή και ο γάμος ομοφύλων.

Ο διορισμός του 53χρονου Κάβανο, που είναι ισόβιος, επικυρώθηκε με 50 ψήφους υπέρ και 48 κατά, που αποτελεί τη μικρότερη πλειοψηφία που έχει καταγραφεί στην επικύρωση διορισμού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Αμερική από τον 19ο αιώνα. Η ψηφοφορία ήταν θετική για τον συντηρητικό δικαστή, παρότι προηγήθηκαν εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων έγιναν καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλικές επιθέσεις και μεγάλες διαδηλώσεις. Το μοναδικό μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γερουσία που δεν στήριξε την επιλογή του Τραμπ για το δικαστήριο ήταν η γερουσιαστής της Αλάσκα Λίσα Μερκάουσκι, η οποία δέχθηκε επίθεση από τον πρόεδρο. «Νομίζω ότι ήταν μια πολύ λυπηρή ψήφος» είπε ο Τραμπ. «Νομίζω ειλικρινά ότι ήταν αισχρή».

ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Ο Μπρετ Κάβανο ορκίστηκε αμέσως μετά την ψηφοφορία από τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ολες οι διαμαρτυρίες που προηγήθηκαν του διορισμού του Κάβανο, κυρίως από γυναίκες, αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να επηρεάσουν σημαντικά τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο που διεξάγονται τον Νοέμβριο. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν πως η αντίδραση στις υπερσυντηρητικές επιλογές του Τραμπ θα τους δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσουν την πλειοψηφία τουλάχιστον στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να καθυστερήσουν τα υπόλοιπα σχέδια του προέδρου. Πολλές μετρήσεις δείχνουν πως αρκετές γυναίκες ενοχλήθηκαν από την αντιμετώπιση που είχαν οι καταγγέλλουσες τον Κάβανο, σε τέτοιο σημείο ώστε να αποφασίσουν να προσέλθουν στις κάλπες τον Νοέμβριο. Το ερώτημα είναι εάν η προσέλευσή τους θα είναι τόσο μαζική ώστε να γείρει την πλάστιγγα προς τη μεριά των Δημοκρατικών υποψηφίων.

Από την άλλη, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ έκρινε ότι η πολιτική σύγκρουση με αφορμή τον διορισμό του Κάβανο θα βοηθήσει, «ενώνοντας» τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι ενθουσιάστηκαν από την έκβαση της υπόθεσης με τον Κάβανο και δηλώνουν πλέον ότι θα πάνε να ψηφίσουν τον Νοέμβριο, κάτι που πριν από έναν μήνα δεν φαινόταν να τους ενθουσιάζει.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΡΑΜΠ. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε μέσω Twitter ικανοποίηση για την έγκριση του διορισμού του Κάβανο, κατήγγειλε τη «φρικτή επίθεση» των Δημοκρατικών εναντίον του και δήλωσε «100% βέβαιος» ότι η Κριστίν Μπλάζι Φορντ έκανε λάθος όταν κατέθεσε πως ο 53χρονος δικαστής είχε αποπειραθεί να τη βιάσει πριν από τρεις δεκαετίες. Η φράση του Τραμπ παρέπεμπε στη δήλωση της Μπλάζι Φορντ ενώπιον της Γερουσίας ότι είναι «100% βέβαιη» πως ο Κάβανο ήταν εκείνος που της επιτέθηκε το 1982 σε ένα σπίτι σε προάστιο της Ουάσιγκτον, όταν ακόμη και οι δυο τους πήγαιναν στο σχολείο.

Η επικύρωση του Κάβανο επιτρέπει στον Τραμπ να επιστρέψει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις στις οποίες έχει ήδη αρχίσει να παίρνει μέρος ενόψει των εκλογών, λέγοντας ότι τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει το 2016 ότι θα διαμορφώσει ένα πιο συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο.