Τελικά το γεγονός πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δέχθηκε κλήση σε απολογία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος για την κινηματική του δράση κατά των πλειστηριασμών φαίνεται πως λαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις, στριμώχνοντας άγρια την κυβέρνηση. Χθες, την ίδια ώρα που μέλη της Λαϊκής Ενότητας συνόδευαν τον Λαφαζάνη στη ΓΑΔΑ – εντόπισα  τον Δημήτρη Στρατούλη, τη Δέσποινα Σπανού και άλλους συμπαραστάτες -, ο μεγάλος δημιουργός Μίκης Θεοδωράκης απασφάλιζε κατά του Αλέξη Τσίπρα με ένα σύντομο, αλλά εξαιρετικά σκληρό κείμενο.

«Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγός κόμματος, καλείται στην Ασφάλεια όπως γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Ωστε και Μανιαδάκης κύριε Πρωθυπουργέ; (Ο Μανιαδάκης υπήρξε επί Μεταξά υπουργός Ασφαλείας και διώκτης των κομμουνιστών). Η ταχύτητά σας προς τα πίσω είναι άξια θαυμασμού. Να αναμένω κι εγώ τη δική μου κλήση «δι’ υπόθεσίν μου» (και στο βάθος Μακρόνησος); Προτρέχω… Κάτω τα χέρια από τον Λαφαζάνη (και κάθε Λαφαζάνη)! Aυτό έχω να σας πω» έγραψε ο Μίκης και είναι η πρώτη φορά που κάνει μια τόσο σκληρή ιστορική αντιστοίχιση.

Οι 43 του ΣΥΡΙΖΑ

Χθες και 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για τη δίωξη, ενώ οι περισσότεροι ήταν του κλίματος της τάσης των 53. Πονοκέφαλος στο Μαξίμου, σας λέω με βεβαιότητα. «Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, από όσο έχει γίνει γνωστό, καμία δράση του συγκεκριμένου Τμήματος Προστασίας του Κράτους (όπως για παράδειγμα ανάλογη κλήση σε απολογία) δεν έχει πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε νεοναζιστικές ομάδες που έχουν προβεί σε σειρά πολύ σοβαρών εγκληματικών πράξεων, για τις οποίες – ενυπόγραφα μάλιστα – έχουν αναλάβει την ευθύνη» αναφέρουν βιτριολικά οι βουλευτές στην ερώτησή τους.

Εβο Τσίπρας!

Στα αμιγώς κυβερνητικά τώρα, την ίδια ώρα που ο οίκος Moody’s δεν αναβάθμιζε την Ελλάδα και δημιουργούσε όρους ψυχρολουσίας ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους συριζαίους, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και έστελνε διάφορα μηνύματα χαράς και προσδοκίας – εξάλλου η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Γενικά είδε κόσμο, μαζί του ήταν οι Χουλιαράκης και Λιάκος -, αν και δεν είμαι βέβαιος πως και οι ίδιοι συμμερίζονται την αισιοδοξία του για προσέκλυση επενδύσεων. Πάντως, αν τα non papers που έστελναν χθες οι κυβερνώντες από το Μεγάλο Μήλο με θέμα τις επενδύσεις ήταν συνοπτικά και σύντομα, το συγκεκριμένο που αφορούσε τη συνάντηση του Τσίπρα με τον βολιβιανό πρόεδρο Εβο Μοράλες ήταν 724 λέξεων και εν πολλοίς σε τόνο διθυραμβικό. Λογικό. Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο και το προφίλ της κυβέρνησης έχει ανάγκη μια λάτιν τόνωση.

Κάλυψη από Ζαγοραίο

Με δήλωσή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διευκρίνισε πως δεν επιχειρήθηκε καμία παρέμβαση εκ μέρους της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι, ενώ πρόσθεσε ότι η έρευνα συνεχίζεται με τους ταχύτερους ρυθμούς. «Το έγγραφο που αφορά την έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας προφανώς παρερμηνεύθηκε. Oι επιθέσεις που δέχεται η εισαγγελέας είναι το λιγότερο άδικες για έναν άνθρωπο που στήριξε με το έργο του την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Ζαγοραίος αποδίδοντας σε παρερμηνεία τα όσα ακούστηκαν για την Ξένη Δημητρίου. Μάλιστα.

Ενα πάνελ και μια μένα!

Το εμπάργκο σε ΕΡΤ και Σκάι προκαλεί γκρίνια σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και οι διαμαρτυρίες έχουν φθάσει στα γραφεία τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι επειδή η χώρα έχει εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο οι βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στην περιφέρεια λένε ότι δεν μπορεί να είναι τηλεοπτικώς αποκλεισμένοι και να μην εμφανίζονται στην ΕΡΤ που καλύπτει όλη τη χώρα. Αλλά και οι συριζαίοι γκρινιάζουν γιατί θέλουν να ανοίξει η πόρτα του Σκάι, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το κλίμα είναι ήδη προεκλογικό.

Οι ευρωσυμμαχίες

Αποκλειστικό και το διαβάζετε μόνον εδώ: Σε εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου που διοργάνωσε ο γάλλος ευρωβουλευτής Gilles Pargneaux, ο οποίος είναι κοντά στον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ήταν ομιλητής ο δικός μας Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τον ισπανό ευρωβουλευτή των Ciudadanos, Javier Nart. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη διαλόγου μεταξύ ευρωβουλευτών που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες, όπως των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Στόχος είναι, ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019, η διαμόρφωση μιας προοδευτικής ατζέντας, με τη διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων. Οπως μαθαίνω δε, το βασικό θέμα είναι το Προσφυγικό, αλλά θα ανοίξει κι άλλο η ατζέντα.

Αθρόα προσέλευση

Συνωστισμός υπουργών στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, στην Πλάκα. Tις τελευταίες έξι μέρες έχουν περάσει τις πύλες της Αρχιεπισκοπής και έχουν συναντηθεί με τον Ιερώνυμο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, Ολυμπία Τελιγιορίδου και χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς. Είναι γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν χαλάει χατίρι σε κανέναν και βλέπει τους πάντες. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι υπουργοί είχαν δύο λόγους παραπάνω για ένα τετ α τετ με τον Ιερώνυμο: Είναι νέοι και βρίσκονται σε υπουργεία που συνεργάζονται με την Αρχιεπισκοπή για θέματα αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας. Ενδιαφέρον πάντως θα ήταν να καταγραφεί πόσοι βουλευτές και υπουργοί περνούν από την Αρχιεπισκοπή λίγο πριν από τις εκλογές. Τότε είναι που παρατηρείται κοσμοπλημμύρα.