Τουλάχιστον δυόμισι μήνες ακόμη θα διαρκέσει η αγωνία των συνταξιούχων, καθώς το ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων θα κριθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ανώτερο κοινοτικό αξιωματούχο η συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα γίνει αφού εξεταστεί πλήρως το σχέδιο προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, το οποίο θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου, και αφού υπάρξουν σχετικές γνωμοδοτήσεις στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών.

Οπότε στο Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 5 Νοεμβρίου, ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός  – χωρίς όμως και να αποκλείσει εντελώς μια συζήτηση – προκειμένου να ετοιμαστεί πλήρης γνωμοδότηση από την Κομισιόν, αλλά και από το EuroWorking Group, το οποίο ετοιμάζει την ατζέντα για τις συναντήσεις του Eurogroup.

«Θα πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει το αίτημά της στο σχέδιο προϋπολογισμού για να έχουμε πλήρη εικόνα, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε» είπε χθες ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ενημερώνοντας δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2019 και κυρίως γύρω από το ύψος του δημοσιονομικού χώρου, αλλά και όλων των παραμέτρων που αφορούν το ελληνικό αίτημα για τη μη τήρηση του προνομοθετημένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ζητούν «ένα αρκετά πειστικό πλαίσιο επιχειρημάτων» από την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο δεν θα εξαντλείται μόνο στο μέγεθος της προβλεπόμενης από την κυβέρνηση υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό επεξηγείται εν μέρει γιατί η κυβέρνηση έχει «καταφύγει» τελευταίως στο ακραίο και κυνικό επιχείρημα ότι το μέτρο για τις συντάξεις αφορά συνταξιούχους οι οποίοι θα βρεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε το επιχείρημα αυτό φαίνεται να πείθει προς το παρόν τους δανειστές.

Οι δανειστές φαίνεται ότι περιμένουν και την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία θα είναι έτοιμη κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, προκειμένου να συμπέσει με τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Ούτως ή άλλως το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Το ζήτημα, πάντως, αναμένεται να απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο περιθώριο του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Οπως είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος «δεν αποκλείω ότι ο έλληνας υπουργός θα θελήσει να συζητήσει το θέμα των συντάξεων στο περιθώριο με τους ομολόγους του», αλλά διαβεβαίωσε ότι επισήμως το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης. «Δεν αποκλείω να υπάρξει συζήτηση στο περιθώριο αλλά όχι στην ίδια τη συνάντηση».

Κατά πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη ενημερώσει τους ομολόγους του από την Ολλανδία Βόπκε Χούκστρα και τη Γαλλία Μπρουνό Λεμέρ στο περιθώριο του περασμένου Eurogroup στη Βιέννη. Ενημέρωση έχει λάβει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, τον οποίο επισκέφθηκε ο Τσακαλώτος στο Βερολίνο.

Προβληματισμός. Εγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι «υπάρχουν αποχρώσεις» στις απόψεις που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών γύρω από το ζήτημα της μη τήρησης του μέτρου των συντάξεων. Ο προβληματισμός τους δεν εξαντλείται μόνο στο «αν βγαίνουν» τα νούμερα. Στο επιχείρημα των θεσμών ότι δεν «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το αίτημα» στη βάση της μη σαφούς εικόνας για τον επόμενο προϋπολογισμό, προστίθενται οι αντιρρήσεις από ορισμένα κράτη-μέλη στη λογική ότι δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος από τη δέσμευση της Ελλάδας για τήρηση των συμφωνηθέντων. Ετσι, το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα απασχολήσει κυρίως η αναμόρφωση του ESM, αναμένεται να αποτελέσει υπό μία έννοια «βαρόμετρο» των διαθέσεων των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης έναντι της συζήτησης, που αναμένεται να ανοίξει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, ενημερώνοντας τους ομολόγους του για το ελληνικό αίτημα.

Αποστάσεις από Ντράγκι. Η ΕΚΤ δεν έχει πλέον κανένα λόγο όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων στην Ελλάδα δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή Oικονομικών και Nομισματικών Yποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ντράγκι είπε: «Η ΕΚΤ σε πρόσφατη έκθεση της για τη συμμετοχή της στα προγράμματα διάσωσης, χάραξε ένα διαφορετικό πλαίσιο ενασχόλησης με πολιτικές. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα ασχοληθεί πλέον ουσιατικά με τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική πτυχή της οικονομίας. Οπότε η ΕΚΤ δεν θα πει τίποτε άλλο πλέον, ούτε για τις συντάξεις, ούτε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ούτε για ιδιωτικοποιήσεις, ούτε για πολλά άλλα ζητήματα για τα οποία τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ είχε κάποιο λόγο ως μικρός εταίρος».

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις χηρείας

Τα νερά των περικοπών που οι ίδιοι ψήφισαν για τις συντάξεις χηρείας επιχειρούν να θολώσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου 56 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν εξηγήσεις για την «απίστευτη ταλαιπωρία» δικαιούχων συντάξεων χηρείας. Τονίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου μείωσε δραματικά τις συντάξεις χηρείας έως και 61%, ενώ οι καθυστερήσεις στην απονομή τους έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Οπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές – ανάμεσα στους οποίους και ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης – «το τελευταίο διάστημα οι εν ζωή σύζυγοι – δικαιούχοι συντάξεων χηρείας υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να τους χορηγηθεί η σύνταξή τους», ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με το «τέρας της γραφειοκρατίας». Οι 56 βουλευτές ρωτούν την Αχτσιόγλου πού οφείλεται η ολιγωρία στην ενημέρωση των συνταξιούχων και ποιες ενέργειες θα κάνει ώστε να αρθούν οι καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων χηρείας. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές είχαν καταθέσει παρόμοια ερώτηση και τον περασμένο Μάιο, χωρίς ωστόσο να πάρουν απάντηση.