Λουκέτο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων βρίσκουν από την περασμένη Δευτέρα οι χιλιάδες επισκέπτες της Βενετίας. Και όλοι εκείνοι που ήλπιζαν να απολαύσουν τα έργα του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του Εμμανουήλ Τζάνε και του Ιωάννη του Κυπρίου που παράχθηκαν υπό την επίβλεψη του Τιντορέτο στο εσωτερικό του ναού, αρκούνται σε φωτογραφίες του χαρακτηριστικού επικλινούς καμπαναριού, εκτός κι αν είναι τυχεροί, όπως χθες το απόγευμα, οπότε και ο ναός άνοιξε για την τέλεση του εσπερινού. Την ίδια ώρα, και ενώ χθες χτυπούσε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία στην Ελλάδα, τα δέκα παιδιά που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα σε χώρο πλησίον της παλαιότερης και ιστορικά της σπουδαιότερης εκκλησίας της ορθόδοξης διασποράς βρίσκονται χωρίς χώρο για μάθημα.

Πίσω από αυτή τη θλιβερή εικόνα υποφώσκει η διάσταση μεταξύ της ελληνικής κοινότητας (η οποία αριθμεί περίπου 90 μέλη, εκ των οποίων τα 50 είναι ενεργά) και της πενταμελούς Εποπτικής Επιτροπής, ρόλος της οποίας είναι να εποπτεύει το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, στο οποίο ανήκει ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Η Επιτροπή διορίστηκε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο και μετά την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, καθώς καταργεί τη συμμετοχή εκπροσώπου από την Ακαδημία Αθηνών, παραμένοντας εκπρόσωποι μόνο των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών. «Η Εποπτική Επιτροπή αρνήθηκε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ελληνικής κοινότητας και μας ζήτησε να παραδώσουμε τόσο τα κλειδιά του ναού όσο και του ξενώνα στον οποίο γίνονταν πέρυσι τα μαθήματα ελληνικών. Μας απομακρύνουν από την εκκλησία, τη στιγμή που εμείς καλύπτουμε τη μισθοδοσία τόσο του νεωκόρου όσο του ψάλτη και του ιερέα» λέει στο «Νσυν» ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμη και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Η ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 170.000 ευρώ ετησίως. Ποσό που προέρχεται από κωδικό του ΕΙΒΜΒΣ ύστερα από τη δωρεά της περιουσίας της κοινότητας προς το Ινστιτούτο το 1953. Διαφορετική εικόνα ωστόσο δίνει στο «Νσυν» ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής, καθηγητής Θεολογίας στο ΑΠΘ, Χρήστος Αραμπατζής. «Είναι γεγονός πως ο ναός είναι κλειστός και θα παραμείνει για έναν περίπου μήνα, καθώς θα προχωρήσουμε με τη βοήθεια ειδικών από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και το Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε απογραφή των αντικειμένων που βρίσκονται εντός του, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται ατάκτως ερριμμένα και χωρίς φύλαξη. Πρέπει συνολικά να καταγράψουμε περί τα 60 ακίνητα, κειμήλια, χειρόγραφα, εικόνες, όλα περιουσία του Ινστιτούτου, ορισμένα εκ των οποίων φυλάσσονται σε πολύ καλές συνθήκες και άλλα όχι. Ο χώρος θα επανέλθει σε φυσιολογική χρήση εφόσον τοποθετηθούν και κάμερες ασφαλείας». Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, «εγκρίθηκαν τα λειτουργικά έξοδα και η μισθοδοσία του προσωπικού της εκκλησίας, αλλά όχι το κόστος για τα μαθήματα ελληνικών, διότι πρέπει να διαβάσουμε το καταστατικό, να ελέγξουμε τα ονόματα των μαθητών. Πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα και είναι λογικό να υπάρχουν δυσλειτουργίες και να γίνονται παρεξηγήσεις. Πιστεύουμε ότι εν καιρώ και με καλή διάθεση θα λυθούν όλα» καταλήγει.