Με περιορισμό των δαπανών και διαφορετική πολιτική εισιτηρίων («τα φθηνά εισιτήρια θα γίνουν φθηνότερα και της α’ ζώνης ακριβότερα») το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών βάζει νέο στοίχημα για την καλλιτεχνική σεζόν 2018-2019. Ο χρόνος βέβαια θα αποδείξει πόσο μπορεί να ευοδωθεί το εγχείρημα. Η αύξηση της επιχορήγησης από τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ στα 6,5 εκατομμύρια θα ήταν μια σημαντική ενίσχυση που θα ισοσκέλιζε τον προϋπολογισμό του Μεγάρου Μουσικής, τονίζει ο Νίκος Θεοχαράκης, πρόεδρος του ΟΜΜΑ. «Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να δώσει μια σημαντική ανάσα. Αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Ηδη τα έσοδά μας από τα συνέδρια έχουν ανέβει σημαντικά. Επιδιώκουμε και αναζητούμε τρόπο το οικονομικό κομμάτι του Οργανισμού να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο και μέσα από άλλες διαδικασίες». Τα έξοδα για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν ωστόσο μόνο με τη χρήση αυτών των οικονομικών πηγών. Ο Νίκος Θεοχαράκης εξηγεί ότι «βασική μας επιδίωξη είναι να αυξάνονται τα έσοδα, όμως η πραγματικότητα των αριθμών επιτάσσει την αναζήτηση χορηγιών. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν πάρα πολλές παραστάσεις. Για παράδειγμα, μια μεγάλη ορχήστρα κοστίζει από 150.000 έως 200.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο, τα εισιτήρια ανέρχονται στα 30 ευρώ. Δηλαδή δεν μπορείς να έχεις έσοδα – ακόμη και με δύο παραστάσεις – περισσότερο από 120.000 ευρώ. Πάλι, οπότε, υπάρχουν τρύπες που θα πρέπει να καλυφθούν».

Ορχήστρες – σολίστ. Ποδαρικό της νέας καλλιτεχνικής περιόδου κάνει η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας με τον φημισμένο βιρτουόζο του πιάνου Νικολάι Λουγκάνσκι (Nikolai Luganski) σε μουσική διεύθυνση Μιχαήλ Πλετνιόφ. Μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση είναι η συνάντηση του διάσημου τούρκου πιανίστα Φάζελ Σάι (Fazil Say) με τον βρετανό αρχιμουσικό σερ Ρότζερ Νόρινγκτον (sir Roger Norrington) που θα βρίσκεται στο πόντιουμ της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου στις 13 Δεκεμβρίου. Πολυαναμενόμενη είναι η ερμηνεία του Ρέκβιεμ του Μότσαρτ από το πολυβραβευμένο Σύνολο και Χορωδία Μπαλτάζαρ – Νόιμαν (Balthasar Neumann Ensemble and Choir) υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή και μουσικού διευθυντή του Τόμας Χένγκελμπροκ (Thomas Hengelbrock) στις 25/1/2019. Ο σουπερστάρ του πόντιουμ με τη διεθνή λάμψη Θεόδωρος Κουρεντζής – και η Music Aeterna – έρχεται στις 16 Απριλίου για να κάνει το Ρέκβιεμ του Βέρντι ν’ ακουστεί διαφορετικά. Η μεγάλη σολίστ του βιολιού Ανε – Ζοφί Μούτερ (Anne – Sophie Mutter), πλαισιωμένη από την Chamber Orchestra Vienna – Berlin που απαρτίζεται από διεθνούς φήμης σολίστ της Φιλαρμονικής της Βιέννης και της Συμφωνικής του Βερολίνου, θα ερμηνεύσει στις 20 Μαΐου αποκλειστικά έργα Μότσαρτ. Ο σημαντικός γερμανός πιανίστας Κρίστοφερ Παρκ (Christopher Park) θα συμπράξει στις 16 Μαρτίου με το κορυφαίο βιεννέζικο σύνολο Βίνερ Κοντσέρτ – Φεράιν (Wiener Concert – Verein) υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές, η μεγάλη κυρία του πιάνου Eλίζαμπετ Λεόνσκαγια (Elisabeth Leonskaja) παρουσιάζει όλες τις σονάτες του Σούμπερτ σε έναν πιανιστικό άθλο στις 20/10/2018, 29/11/2018, 27/3/2019.

Χορός – μεταδόσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με κορυφαίους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς, στις 20 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Lyttelton Theatre του Λονδίνου, η νέα εκδοχή της «Δεσποινίδας Τζούλιας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, από τη συγγραφέα Polly Stenham, σε σκηνοθεσία Carrie Cracknell. H μεγάλη σταρ της όπερας Αννα Νεντρέπκο στο Μέγαρο Μουσικής στη νέα μεγάλη παραγωγή της Met στην «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι που θα παρουσιαστεί ζωντανά στις 6 Οκτωβρίου. Το λαμπερό χορευτικό σχήμα Nederlands Dans Theater 1 θα παρουσιάσει από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου χορογραφίες των Σολ Λεόν (Sol Leόn) – Πολ Λάιτφουτ (Paul Lightfoot) και της Κρίσταλ Πάιτ (Crystal Pite), καθώς και το νέο έργο του Μάρκο Γκέκε (Marco Goecke) που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα αυτόν τον Σεπτέμβριο.

Χριστούγεννα. Την αριστουργηματική παιδική όπερα του Τζανκάρλο Μενότι «Ο Αμάλ και οι νυχτερινοί επισκέπτες» θα παρουσιάσουν οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, σε ελληνική μετάφραση και μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Μέσα από την ποιητική και χιουμοριστική χορογραφία του Ζαν Κριστόφ Μαγιό αποκαλύπτεται η «Σταχτοπούτα» του Σεργκέι Προκόφιεφ από τις 21 έως τις 29 Δεκεμβρίου, ενώ η Σμαράγδα Καρύδη και ο Γιάννης Στάνκογλου πλαισιωμένοι από τους Μουσικούς της Καμεράτας θα γίνουν οι ήρωες στο «Γαλάζιο πουλί» του Μορίς Μέτερλινκ που σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου. Το νέο μόνιμο στέκι για το θέατρο σκιών, Το Σπίτι του Καραγκιόζη, που θα λειτουργήσει στην Παιδική Σκηνή Β’ του ισογείου, θα εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο. Ο Καραγκιόζης του Ηλία Καρελά θα πετάξει για τη Χαβάη με συνταξιδιώτες του τους Burger Project και τον Λευτέρη Ελευθερίου, από τις 21 έως τις 30 Δεκεμβρίου. Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού οργάνου Ουρανία Γκάτσου στις 23 Δεκεμβρίου, θα παρουσιάσει έργα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ενώ λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά η Βάσια Αλάτη, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου θα εμφανιστούν στο εορταστικό πρωτοχρονιάτικο γκαλά.

Για παιδιά. Το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Κινηματογράφου «Κατάλληλο κάτω των 18» καθώς και το μόνιμο στέκι για το θέατρο σκιών ξεχωρίζουν στον προγραμματισμό. Το ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη «Το φτερωτό άλογο» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Παιδική Σκηνή του Μεγάρου από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, σε θεατρική διασκευή του Βασίλη Μαυρογεωργίου και μουσική του Νίκου Κυπουργού. Η τριήμερη γιορτή του παιδικού κι εφηβικού κινηματογράφου φέρνει για τους μικρούς θεατές 40 ταινίες κινουμένων σχεδίων και lice action από 20 χώρες σε 15 γλώσσες. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν εργαστήρια για παιδιά, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικές εμπειρίες, παιχνίδια και συζητήσεις με διεθνείς καλεσμένους.

Megaron Plus. Συνεχίζονται και φέτος οι διαλέξεις με τη συμμετοχή σημαντικών διεθνών ονομάτων. Η εκκίνηση γίνεται στις 23 Οκτωβρίου με την αναζήτηση απαντήσεων στο ερώτημα «Μπορεί η διεθνής κοινότητα ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας;» που διοργανώνει το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Οξφόρδη. Συμμετέχουν οι: δρ Οθων Αναστασάκης, διευθυντής Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης – Ινώ Αφεντούλη, διευθύντρια Προγράμματος στη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας ΝΑΤΟ – Dr Richard Caplan, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης – Dr Lucas Kello, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης – δρ Καλυψώ Νικολαΐδη, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Συντονίζει ο sir David Madden, πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα. Στις 13 Νοεμβρίου ο Mισέλ Καπλάν, ομότιμος καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon – Sorbonne, ιστορικός διεθνούς φήμης με ειδίκευση στη βυζαντινή περίοδο, αναλύει τις γεωγραφικές, πολιτικές και ιδεολογικές συγκυρίες που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε την αξιοθαύμαστη μακροβιότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και όλα όσα της οφείλει ο σύγχρονος πολιτισμός.