Οι αριθμοί του ευημερούν. Από τις αγωνιστικές του επιδόσεις και το κασέ του μέχρι τους… ακόλουθούς του στα social media. Ολα τα νούμερα του Νικολά Ντιγκινί τραβούν εσχάτως την ανιούσα!

Είναι ενδεικτικό ότι έχει λογαριασμό στο Facebook από τον Οκτώβριο του 2010, αλλά ενημέρωσε ότι συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο των 5.000 φίλων (οπότε παρέπεμψε τους λοιπούς ενδιαφερομένους στο Instagram) χθες το πρωί. Αφότου δηλαδή έβαλε την τζίφρα του και στη δεύτερη νίκη του Αρη (2-0 τη Λάρισα) στην εκκίνηση της Σούπερ Λίγκας.

Υπογραφή έβαλε και σε νέο συμβόλαιο το περασμένο καλοκαίρι, με τους Κίτρινους να αποδέχονται την αύξηση που επιζητούσε στο κασέ του. Ο γάλλος all around επιθετικός (μπορεί να αγωνιστεί και ως περιφερειακός και στην κορυφή) εξαργύρωσε ουσιαστικά την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του: 10 γκολ και 7 ασίστ κατέγραψε στο ενεργητικό του το 2017-18 ως παίκτης του Ατρομήτου. Το καλύτερο προμόσιον για να αξιώσει ένα συμβόλαιο λίγο πάνω από τις 200.000 ευρώ. Επί της ουσίας σε τέσσερις σεζόν στην Ελλάδα τετραπλασίασε το κασέ του. Κοντά στις 50.000 λάμβανε στον Πανθρακικό (2014-16), ανήλθε στις 120.000 στον Ατρόμητο (2016-18) και υπερέβη πλέον τις 200.000 ως παίκτης του Αρη.

Η άνοδος των μετοχών του όμως αποτυπώνεται και στο transfermarkt. Μπορεί να πάτησε τα πρώτα «άντα» της ηλικίας του τον περασμένο Μάιο, αλλά η χρηματιστηριακή αξία του βρίσκεται στο πικ της (800.000 ευρώ).

Η διαδρομή του όμως είχε και διακυμάνσεις. Σε συλλογικό επίπεδο υποβιβάστηκε δις. Το 2011-12 με τη Βαν από τη δεύτερη στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας και το 2015-16 με τον Πανθρακικό. Και μπορεί να παρέμεινε στη Σούπερ Λίγκα με τη φανέλα του Ατρομήτου, αλλά η πρώτη του σεζόν ήταν τραυματική. Ενα πρόβλημα στους κοιλιακούς (που χρειαζόταν ειδική εξέταση για να διαγνωστεί) τον κράτησε στα… πιτς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Επανήλθε όμως δριμύτερος. Εκλεισε τη σεζόν με 4 γκολ σε 10 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, επίδοση που αποτέλεσε το πρελούδιο για την επόμενη χρονιά.

Υστερα από τη συμμετοχή του σε 17 γκολ το 2017-18 ο αυστριακός προπονητής Νταμίρ Κάναντι εισηγήθηκε τυφλοίς όμμασι την ανανέωση του συμβολαίου του θεωρώντας ότι πρόκειται για έναν πολυσύνθετο επιθετικό που διαθέτει και ισχυρή προσωπικότητα. Το θέμα ωστόσο ήταν καθαρά οικονομικό. Ο Ντιγκινί ήθελε να εξαργυρώσει τους πιο παραγωγικούς δείκτες της καριέρας του. Οπερ και εγένετο. Κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη μετά της συντρόφου του και συνεχίζει με την κεκτημένη ταχύτητα της περασμένης περιόδου. Ενας παίκτης που χαρακτηριζόταν μέχρι και τελειωμένος πριν από ενάμιση χρόνο…

Η απόκρουση πέναλτι και η αφρικανική ρίζα

Το χατ τρικ που πιστώθηκε ο Νικολά Ντιγκινί με τη φανέλα του Ατρομήτου στις 22/4/2018 στο 4-1 απέναντι στον Πλατανιά συνέπεσε με την 100ή εν Ελλάδι συμμετοχή του.

Πριν αφιχθεί στα μέρη μας είχε σημειώσει και καρέ τερμάτων, αλλά στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας. Στην εκτός έδρας νίκη 5-0 της Βαν κόντρα στην Κουεβί την 1/2/2013 έδρασε τέσσερις φορές με συνοδοιπόρους τότε τους γνωστούς στο ελληνικό κοινό Μπεν Μοχάμεντ και Μοχάμεντ Γιουσούφ.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα πάντως ο επιθετικός Ντιγκινί – που σημειωτέον γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά έλκει την καταγωγή του από την Ακτή του Ελεφαντοστού – κατάφερε να αποκρούσει και πέναλτι! Επιστρατεύτηκε ως κατ’ ανάγκη τερματοφύλακας στις καθυστερήσεις τού εκτός έδρας αγώνα με τη Μετς (μετά την αποβολή του Μπεντενίκ) και αποσόβησε το γκολ στην εκτέλεση του Ενγκμπαγκότο. Η επέμβασή του μάλιστα είχε αντίκρισμα, καθώς διατήρησε το 1-1.

Δύο στα δύο από το… 2002

Υστερα από 16 χρόνια ο Αρης εκκίνησε πρωτάθλημα στη Σούπερ Λίγκα με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες (0-3 τη Λαμία, 2-0 τη Λάρισα). Η προηγούμενη φορά καταγράφηκε την περίοδο 2002-03 (0-1 την Παναχαϊκή, 1-0 τον Πανιώνιο) με την ομάδα να καταλαμβάνει τότε την 6η θέση στο φινάλε και να εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στο Κύπελλο UEFA.

Για να εντοπιστεί πάντως ο προηγούμενος ποδοσφαιριστής που σκόραρε και στα δύο πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος με τον Αρη στη μεγάλη κατηγορία πρέπει να ανατρέξει κάποιος στη σεζόν 2000-01. Τότε ο Θωμάς Κυπαρίσσης είχε κουνήσει πλεκτό στη νίκη 2-3 επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο και στο εντός έδρας 1-0 με αντίπαλο τον Πανηλειακό. Χρειάστηκε να συμπληρωθούν σχεδόν δύο δεκαετίας για να το πετύχει και ο Νικολά Ντιγκινί.