Η αποφυλάκιση του κ. Α. Φλώρου στηρίχτηκε στον νόμο Παρασκευόπουλου, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βασίστηκε στην εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας από μια επιτροπή, τα μέλη της οποίας έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επιτροπή που έμεινε πιστή στο γράμμα του «Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας» που αναθεωρήθηκε ριζικά επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η αποφυλάκιση Φλώρου είναι, δηλαδή, ακόμα ένα έργο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτό δεν εμπόδισε σύσσωμη την κυβέρνηση να «πέσει από τα σύννεφα» μόλις έγινε αντιληπτό πως η αποφυλάκιση του έγκλειστου για ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση υπεξαίρεσης ξεσήκωσε αντιδράσεις. Ο κ. Πολάκης – μόνιμα αγανακτισμένος – ανέλαβε ξανά τον ρόλο του Σερίφη στο Facebook. Οχι μόνο ξέσπασε ενάντια σε αυτούς που απελευθερώνουν τα «λαμόγια» – το μισό Υπουργικό Συμβούλιο εν προκειμένω, του εαυτού του συμπεριλαμβανομένου -, αλλά δεν δίστασε να βγάλει στη φόρα προσωπικά δεδομένα και απόρρητες ιατρικές πληροφορίες παραβιάζοντας τον κανονισμό GDPR, τον νόμο και, ως γιατρός και υπουργός Υγείας, κάθε έννοια δεοντολογίας. Αναρτώντας στο Διαδίκτυο προσωπικές πληροφορίες και το ιατρικό ιστορικό του κατηγορουμένου διαπράττει βαρύτατο ατόπημα. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ήδη αποπεμφθεί. Αλλά σε οποιαδήποτε άλλη θεσμικά ώριμη χώρα ο κ. Πολάκης δεν θα ήταν καν υπουργός. Η συμπεριφορά του ως δημάρχου αρκεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πολάκης αποδεικνύει πως δεν αντιλαμβάνεται τη βασική στο δημοκρατικό πολίτευμα αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Ούτε η πρώτη φορά που προσπαθεί μέσω Facebook να εκβιάσει αποφάσεις είτε των δικαστών είτε, σήμερα, της επιτροπής κοινοποιώντας δημόσια το όνομα του υπεύθυνου γιατρού. Οι αποφυλακίσεις δημιουργούν αντιδράσεις και εύλογα ερωτάματα. Το ζητούμενο είναι η διαφάνεια και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών και όχι η αντικατάστασή τους από διαδικτυακά λαϊκά δικαστήρια. Ο ελληνικός λαός ευλόγως απαιτεί δικαιοσύνη και ισονομία. Η δημιουργία των ΚΕΠΑ υπήρξε μια θεσμική τομή για την εξυγίανση του συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας. Καλό θα ήταν ο κ. Πολάκης να αναρωτηθεί γιατί δεν προχώρησε τίποτα παρά τις πιέσεις της τρόικας. Καλό θα ήταν επίσης να ρωτήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο γιατί πάγωσαν τις μεταρρυθμίσεις σε μια δυσλειτουργική Δικαιοσύνη.

Μιλάμε, πλέον, για τη μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση. Σχεδόν παντού – και σίγουρα στο θέμα Φλώρου -υπάρχει η σφραγίδα της. Τα περιθώρια στενεύουν για τον κ. Πολάκη. Στην τελική, εάν όντως υπάρχουν κυκλώματα, όπως υπαινίσσεται, τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνησή του τα υποθάλπει.

Ο Κώστας Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής, υπεύθυνος του τομέα Υγείας