Εν αρχή ην το… αγωνιστικό. Η βασική διαφοροποίηση της νέας Σούπερ Λίγκας είναι πως ο μη αδειοδοτημένος Παναθηναϊκός εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής. Είναι μάλιστα και η πρώτη ομάδα από καταβολής Α’ Εθνικής που θα εκκινήσει πρωτάθλημα με -6 βαθμούς.

Κατά τ’ άλλα ισχύει το «όλα τριγύρω αλλάζουνε…» και απομένει να φανεί προϊόντος του χρόνου αν θα επαληθευτεί η συνέχεια του στίχου. Οπως και το αν θα εξελιχθεί σε… Μανωλιό η Σούπερ Λίγκα βάζοντας τα ρούχα αλλιώς. Η πολιτεία πάντως έβαλε στο τηλεοπτικό παιχνίδι την ΕΡΤ σε μια χρονιά που έπεσαν οι τίτλοι τέλους της κεντρικής διαχείρισης. Εθεσε ως προϋπόθεση και την αναδιάρθρωση για να ανοίξει τον κρατικό κορβανά και άφησε τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες να ξιφουλκούν για τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν από τη Σούπερ Λίγκα και θα ανέλθουν από τη Φούτμπολ Λιγκ.

Αδιανόητη καθυστέρηση

Η καυτή πατάτα κατέληξε στα χέρια της ΕΠΟ για την τελική απόφαση και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι προκηρύξεις των δύο κατηγοριών. Αδιανόητη η καθυστέρηση, αλλά συνηθισμένα τα βουνά της ομοσπονδίας στα χιόνια της ανοργανωσιάς.

Αντί πάντως του περσινού «δύο κάτω, δύο πάνω» η κατηγορία των μεγάλων (για να συρρικνωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων από 16 σε 14 το 2019-20) ψήφισε «τρεις πτώση, ένας άνοδος», η Φούτμπολ Λιγκ αντέτεινε «τέσσερις κατιούσα – δύο προβιβασμό» και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έπεσε και η ιδέα του μπαράζ…

Video Assistant Referee

Η Ελλάδα αποφάσισε να εισαγάγει και το περιλάλητο VAR με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επειδή βέβαια η εφαρμογή του Video Assistant Referee απαιτεί υλικοτεχνικές υποδομές (όπως είδαμε στο Μουντιάλ της Ρωσίας) και εκπαίδευση των διαιτητών, αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στη Σούπερ Λίγκα στον β’ γύρο. Οι χειριστές του θα ειδοποιούν τον ρέφερι του αγώνα, όταν εγείρονται αμφιβολίες για: 1) την εγκυρότητα ενός γκολ, 2) τον καταλογισμό πέναλτι, 3) την απευθείας κόκκινη και 4) την υπόδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη.

Σφυρίχτρες από το εξωτερικό

Μετά δε το θετικό πρόσημο της διαιτησίας του Νταβίντ Μπορμπαλάν στον τελικό Κυπέλλου, η ΚΕΔ αποφάσισε να καθιερώσει τις εισαγόμενες σφυρίχτρες και στο πρωτάθλημα (και κυρίως στα ντέρμπι). Προχώρησε μάλιστα σε αλλαγή του κανονισμού για να προβλέπεται η μετάκληση διαιτητών από το εξωτερικό. Και η ηγεσία όμως της διαιτησίας είναι αλλοδαπής προέλευσης. Ο Πορτογάλος Βίτορ Περέιρα (πρόεδρος), ο Ισπανός Χουάν Μαρίν (αναπληρωτής) και ο Σουηδός Λιφ Λίντμπεργκ (μέλος) έχουν ευθύνη για τους ορισμούς στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Nova Vs ΕΡΤ

Από την άλλη, με την ευθύνη των τηλεοπτικών μεταδόσεων είναι επιφορτισμένη πλέον και η ΕΡΤ. Ταυτόχρονα με τη Nova θα προβάλλει live αγώνες επαναφέροντας για ορισμένους φιλάθλους τη διαδικασία του ζάπινγκ και εκτός Κυριακής (τότε είχε παράλληλες μεταδόσεις το συνδρομητικό). Από τις κρατικές παροχές ωφελήθηκαν επτά ομάδες: Παναθηναϊκός, Αρης, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης και Λαμία. Εχουν μάλιστα χρηματικές εγγυήσεις για την επόμενη σεζόν (2019-20) ακόμη και σε περίπτωση υποβιβασμού…

Ο πειθαρχικός κώδικας

Αλλαγές καταγράφηκαν και στον ΚΑΠ. Απαλείφθηκε επί παραδείγματι η πρόβλεψη για αφαίρεση δύο βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, αν ο αγώνας διακοπεί πριν από τη λήξη του (ισχύει πλέον μόνο η ποινή -3 από την εν εξελίξει διοργάνωση).

Παράλληλα, το μέχρι πρότινος -10 για ομάδα που αποχωρεί από έναν αγώνα μετά την έναρξή του «σπάει» σε -5 από το εν εξελίξει πρωτάθλημα και -5 από το επόμενο, ενώ αυξάνονται και τα πρόστιμα (από τις 8.000 έως 40.000 ευρώ στις 20.000 έως 200.000). Στους λόγους ματαίωσης ενός παιχνιδιού συμπεριλήφθηκε και η μη εκπλήρωση υποχρεώσεων για τον γιατρό του αγώνα, που πλέον θα ορίζεται από λίστα της Σούπερ Λίγκας (για να μην είναι ελεγχόμενος από τις ομάδες σε περιπτώσεις επεισοδίων και τραυματισμών).

Επιπλέον, «η χρήση οπτικών μέσων ως αποδεικτικού υλικού σχετικά με τα διαδραματισθέντα στον αγωνιστικό χώρο επιτρέπεται, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας μιας εκ των δύο συμμετεχουσών στον αγώνα ομάδων». Οπότε δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει σε καταγγελία κάποιος τρίτος.

Επίσης, προβλέπεται πρόστιμο (1.000 έως 5.000 ευρώ) για παίκτη που θα αγωνιστεί με διαφορετικό από τον δηλωμένο αριθμό φανέλας, ενώ μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή του.