Επιστροφή στο Μαξίμου από σήμερα για τον Αλέξη Τσίπρα, με την εξίσωση του ανασχηματισμού να αποτελεί τον δύσκολο γρίφο που καλείται να λύσει στα επόμενα 24ωρα ο Πρωθυπουργός, καθώς όλες οι πληροφορίες θέλουν τις αλλαγές να ανακοινώνονται μετά το διάγγελμα για την έξοδο από τα Μνημόνια, πιθανότατα και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιδιώξει μέσα από επαφές με τα κορυφαία στελέχη τη συναίνεσή τους στις κεντρικές επιλογές του προκειμένου να βγει η εξίσωση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι πρώτες συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις με κάποιους από τους υπουργούς του έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθούν μέσα στην εβδομάδα.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ. Είναι ένα από τα ζητούμενα του ανασχηματισμού καθώς σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σηματοδοτήσει τη βούληση για προσέγγιση με τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες θέλουν τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να αποτελεί πρόσωπο που θα μπορούσε να μετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, αίσθηση έχει προκαλέσει και ο θετικός τρόπος που εκφράστηκε δημόσια για το τέλος των Μνημονίων ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος – εδώ και καιρό σε άλλη γραμμή από τη Φώφη Γεννηματά – ζητεί να αποκλείσει η ηγεσία του κόμματος το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για προοδευτικές συγκλίσεις και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο – καίτοι το όνομά του έχει ακουστεί – ο ίδιος παραμένει στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής.

Κάποιες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στα χέρια του εισηγήσεις και για αξιοποίηση προσώπων – έκπληξη από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, ώστε να φανεί ότι περιορίζεται στον ακροδεξιό χώρο η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ. Δεύτερο στοιχείο του ανασχηματισμού αναμένεται να αποτελέσει η μετακίνηση στελεχών από το κόμμα στην κυβέρνηση. Με βάση αυτή την επιλογή, θεωρείται πιθανότατη η είσοδος στην κυβέρνηση του γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα και του διευθυντή της ΚΟ Κώστα Ζαχαριάδη, πιθανότατα σε θέση υφυπουργών.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΡΙΠΛΕΤΑ. Πρόκειται για τους υπουργούς που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας μοιάζουν αμετακίνητοι. Κοτζιάς, Τσακαλώτος και Καμμένος έχουν ανοιχτά θέματα μπροστά τους και η μετακίνησή τους εγκυμονεί κινδύνους. Των δύο πρώτων για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, αντίστοιχα, ενώ του τρίτου για την κυβερνητική σταθερότητα, καθώς ως κυβερνητικός εταίρος θα εγκαταλείψει το υπουργείο Αμυνας μόνο αν το θελήσει, ή αν κληθεί να τοποθετηθεί στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Κεντρικό σημείο των αλλαγών δεν είναι άλλο από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο Πάνος Σκουρλέτης έχει ήδη αναλάβει και τα καθήκοντα του χαρτοφυλακίου Προστασίας του Πολίτη. Κατά πληροφορίες, οι πιθανότητες μετακίνησής του είναι μοιρασμένες, με τον Χρήστο Σπίρτζη να προβάλλει ως πιθανός αντικαταστάτης αν ο Σκουρλέτης αλλάξει υπουργείο ή πάρει μεταγραφή για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ. Πληροφορίες θέλουν να παραδίδουν τη σκυτάλη η Λυδία Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Ναυτιλίας και ο Δημήτρης Αποστόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προς αντικατάσταση δίνουν κάποια σενάρια και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ενώ ερώτημα παραμένει η θέση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Στους αμετακίνητους και στην κατηγορία στελεχών που το έργο τους έχει πάρει καλό βαθμό από τους αξιολογητές του κυβερνητικού έργου και είτε θα παραμείνουν στη θέση τους είτε θα αναβαθμιστούν συγκαταλέγονται οι Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξανδρος Χαρίτσης, Δημήτρης Λιάκος και Νάσος Ηλιόπουλος.