Το πρώτο βήμα σε μια επιχείρηση «ολικής επαναφοράς» της κυβέρνησης και της έναρξης του τελικού γύρου της πολιτικής μάχης με την αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι την ώρα των εκλογών κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος – με διάγγελμα – ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα εξόδου από το μνημονιακό τούνελ στο οποίο βρίσκεται η χώρα από το 2010. Το πολωτικό κλίμα και η παροχολογία αναμένεται να αποτελέσουν βασικά στοιχεία της προσπάθειας του Μαξίμου για πολιτική διέξοδο.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ. Το διάγγελμα δεν θα έχει στοιχεία πανηγυρικά, καθώς η τραγωδία από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική δεν αφήνει κανένα τέτοιο περιθώριο. Αντίθετα έχει αποφασιστεί αύριο Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε διάγγελμα για να ανακοινώσει το τέλος των Μνημονίων στη χώρα, αλλά κυρίως να περιγράψει τι σημαίνει αυτό για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα πολιτικά οφέλη από αυτή την εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί σε δύο επίπεδα:

1Κατ’ αρχάς θα καταφύγει εκ νέου σε μια επιθετική ρητορική κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι το «πολιτικό προσωπικό τού χτες» ήταν οι δυνάμεις που έσυραν τη χώρα στην ομηρεία των δανειστών, ενώ είναι η Αριστερά που παρά τους συμβιβασμούς επιτυγχάνει «τον μεγάλο στόχο της χειραφέτησης και ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας».

2Ακολούθως, θα επιχειρήσει να συνδέσει το τέλος των Μνημονίων με το τέλος της λιτότητας και προκειμένου να ανακτήσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων αναμένεται να κάνει αναφορές σε παροχές στις οποίες θα μπορεί σταδιακά και στοχευμένα να προχωρά η κυβέρνηση, όσο επιτυγχάνει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Με δεδομένο το καθεστώς αυστηρής επιτήρησης (που επισημαίνουν ο ένας μετά τον άλλον οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι) ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για εγκατάλειψη της λιτότητας και σταδιακή αντικατάστασή της με αποφάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων όχι μόνο με παροχές, αλλά και με τη μείωση φόρων και φορολογικών συντελεστών.

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ. Επί της ουσίας, η «τελετή λήξης» των Μνημονίων θα αποτελέσει προοίμιο του θετικού αφηγήματος Τσίπρα στη ΔΕΘ, με το οποίο ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να ξεκινήσει την αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος που καταγράφεται για την κυβέρνηση σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ηδη ως απαρχή της θετικής περιόδου ερμηνεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου το θετικό νέο της αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που επανέφερε πολιτική αυτοπεποίθηση στα κυβερνητικά στελέχη και έδωσε την ευκαιρία να επανέλθει το επιχείρημα της εξωτερικής πολιτικής που φέρνει αποτέλεσμα.

Με στόχο, εξάλλου, να αφήσει πίσω την καταστροφική πυρκαγιά και τη δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει και σε ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ το καλάθι της ΔΕΘ γεμίζει κάθε ημέρα και περισσότερο. Με βάση τις πληροφορίες που έχουν ώς τώρα γίνει γνωστές ο Πρωθυπουργός αναμένεται από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης, να ξεκαθαρίσει ότι για την κυβέρνησή του θέμα μείωσης των συντάξεων (που έχει ήδη προνομοθετηθεί) δεν υφίσταται, αφού οι ενδείξεις για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα (υψηλότατο πρωτογενές πλεόνασμα) είναι θετικές.

Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει και φέτος για παροχή 13ης σύνταξης από το υπερπλεόνασμα, ενώ το ισχυρό βέλος στη φαρέτρα του αναμένεται να αποτελέσει η εξαγγελία για θεαματική μείωση του ΕΝΦΙΑ (πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσοστό κοντά στο 25-30%), αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που θα αποτελέσει «ανάσα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η επεξεργασία των προτάσεων δεν έχει ακόμα κλειδώσει, ωστόσο όλες οι πληροφορίες είναι τέτοιες που θεωρείται βέβαιο ότι έχουν ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχοντας το βάρος διαχείρισης του δημόσιου ταμείου, το μόνο που δεν θέλει είναι να κινηθεί η κυβερνητική ρητορική στη λογική τού «δώσ’ τα όλα», καθώς αγορές και δανειστές καραδοκούν.