Μάχη Αετών. Η ερχόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική για τον ΠΑΟΚ αναφορικά με το αν θα βρεθεί για πρώτη φορά σε ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Κυρίως αν θα αγκαλιάσει τα εκατομμύρια που θα εκτοξεύσουν τη δύναμή του εκτός των γραμμών. Γιατί αυτό μετρά πάρα πολύ και στον ΠΑΟΚ αντιλαμβάνονται ότι έχουν ενώπιόν τους μια μεγάλη ευκαιρία.

Πού όμως στηρίζεται ο ΠΑΟΚ; Γιατί ναι μεν υπάρχουν πολλοί ξένοι, ωστόσο στο προσκήνιο εμφανίζονται τρεις έλληνες άσοι που καλό είναι να δούμε πού και πόσο προσφέρουν.

Το κουμπί που γύρισε

Αρχικά, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Δεν τον πιάνει το μάτι αρκετών, σηματοδοτεί όμως τον ΠΑΟΚ της νέας εποχής! Για να το πούμε καλύτερα, ο πορτιέρο είναι σαν το κουμπί που γύρισε και άλλαξε άρδην η κατάσταση στα ενδότερα της ομάδας. Ο Πασχαλάκης μπήκε, θυμίζουμε, στην ενδεκάδα την περασμένη σεζόν στο ματς της Ξάνθης και έκτοτε δεν ξαναβγήκε. Δίνει πολλά, βγάζει ένταση στο παιχνίδι ανάμεικτη με ενθουσιασμό και όλο αυτό λειτουργεί ως μπαταρία για την ψυχολογία του ΠΑΟΚ. Η ομάδα καλπάζει επιθετικά, αλλά ο Πασχαλάκης υπάρχει πίσω για να κρατά την εστία του ανέπαφη. Το έκανε στη Ρωσία, ενώ ουδείς μπορεί να λησμονήσει ότι στο ματς της Τούμπας απέκρουσε πέναλτι που ήταν σε κομβικό χρονικό σημείο. Γιατί αν τότε γινόταν το 3-3, αν δηλαδή η Σπαρτάκ επέστρεφε στο παιχνίδι, πολλά θα ήταν διαφορετικά. Η πρόκριση ανήκει σε όλους, φυσικά και στον Πασχαλάκη. Που αξίζει να ονειρεύεται μεγαλεία, να ζήσει δηλαδή όσα δεν έζησε όταν ήταν νεότερος. Ηδη πατά τα 29, ουδείς όμως του αρνείται το δικαίωμα να κοιτά υψηλότερες κορυφές.

Σύγχρονος χαφ

Ο Δημήτρης Πέλκας είναι ένας σύγχρονος χαφ. Προσοχή: δεν μιλάμε για έναν ταλαντούχο άσο, έναν υπό εκκόλαψη παίκτη, αλλά για μέσο έτοιμο να σηκώσει το βάρος της απαιτητικής φανέλας του ΠΑΟΚ. Αν αναλογιστούμε δε ότι η Τούμπα είδε χαφ του βεληνεκούς ενός Κούδα, ενός Σαράφη ή ενός Σκαρτάδου, διαπιστώνουμε πόσο σπουδαίο είναι αυτό που καταφέρνει ο Πέλκας. Ο παίκτης, διεθνής είναι, αποτελεί το σημείο αναφοράς της σημερινής ομάδας του Δικεφάλου. Μαρκάρει, καλύπτει χώρους, συνδράμει στην επίθεση και το κυριότερο, βλέπει δίχτυα. Στο περασμένο πρωτάθλημα πανηγύρισε γκολ με το κεφάλι, μολονότι δεν είναι πρώτο μπόι. Απέναντι στη Σπαρτάκ, ο Πέλκας ήταν ένα κρυφό χαρτί του ρουμάνου κόουτς του ΠΑΟΚ, καθόσον στο πρώτο παιχνίδι σκοράρισε, ενώ είχε και μια σπουδαία χαμένη ευκαιρία. Ετοιμος για την επόμενη ημέρα εκτιμούμε πως είναι ο άσος.

Επένδυση

Και φτάνουμε στον Λημνιό. Ενας ακόμη Δημήτρης στη μεσοεπιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ. Οταν έγινε η επένδυση και τον έφεραν από το Περιστέρι στην Τούμπα, όλοι ανέμεναν να δουν αν τα καλά λόγια που ακούγονταν για τον παίκτη είναι αληθινά. Για να είμαστε ειλικρινείς, πήρε χρόνο ώστε να το διαπιστώσουμε, δεν έπαιξε αμέσως ο κυνηγός βασικός. Και αυτό είναι λογικό, γιατί μπροστά του είχε αρκετούς ανταγωνιστές, χώρια που έπρεπε να προσαρμοστεί στα αυξημένα «θέλω» ενός διαφορετικού μεγέθους. Ο Λημνιός δείχνει ότι τώρα αρχίζει την καριέρα του, τώρα κάνει τις υψηλές πτήσεις! Γκολ κόντρα στη Σπαρτάκ, εξαιρετική απόδοση στο ματς ρεβάνς, ίσως αποτελεί τον πλέον βελτιωμένο άσο της ομάδας. Και είναι ξεκάθαρο ότι μόνο τυχαία δεν είναι η μόνιμη επιλογή του από τον Λουτσέσκου στους πρώτους αγώνες αυτής της περιόδου. Ο προπονητής εμπιστεύεται τον ποδοσφαιριστή, προφανώς γιατί εκτιμά τη δουλειά που κάνει στις προπονήσεις. Και ο πιτσιρικάς των 20 ετών τον αποζημιώνει εμφανίζοντας ένα πρόσωπο που γεννά υποσχέσεις για τη συνέχεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Τρεις από τους έλληνες άσους του ΠΑΟΚ, συνεπώς, είναι οδηγοί σε μια πορεία προς τα αστέρια. Ζουν ένα όνειρο, όπως ονειρεμένη είναι αυτή η αρχή για μια ομάδα που πάντα κυνηγούσε τις προκρίσεις στην Ευρώπη, αλλά δεν τις πετύχαινε. Τώρα, ωρίμασαν οι συνθήκες και η επιτυχία είναι πολύ κοντά.