Ενός κακού μύρια έπονται. Ο αποψιλωμένος Παναθηναϊκός θα εκκινήσει για τρίτη φορά στην ιστορία του πρωτάθλημα με βαθμούς υπό το μηδέν (-6 εν προκειμένω) και τα μηνύματα της παράδοσης είναι δυσοίωνα.

Οι προηγούμενες απόπειρες να καλύψει η ομάδα το χαμένο έδαφος στιγματίστηκαν από αρνητικά ρεκόρ. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως δεν τρομάζει τόσο το ενδεχόμενο νέου ιστορικού χαμηλού όσο το να εξελιχθεί η ομάδα στην… ΑΕΚ του 2012-13.

Παρεμπιπτόντως, εκείνη την περίοδο που υποβιβάστηκε η Ενωση καταγράφηκε και η πρώτη πράσινη εκκίνηση στη Σούπερ Λίγκα με αρνητική βαθμολογία. Πέρα από το -3 στη συγκομιδή της περιόδου 2011-12 οι Πράσινοι είχαν τιμωρηθεί και με -2 για το επόμενο πρωτάθλημα, μετά την εις βάρος τους διακοπή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ τον Μάρτιο του 2012 (στο 83′ με το σκορ 0-1 υπέρ των Ερυθρολεύκων), λόγω εκτεταμένων επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί τους.

Στο -37 από τον Ολυμπιακό

Πώς κατέληξε λοιπόν η επόμενη χρονιά για τον Παναθηναϊκό; Ξεκίνησε με -2 και κατέληξε στο -37 από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, καταλαμβάνοντας την 6η θέση που ήταν μέχρι τότε η χειρότερη της ιστορίας του (είχε περιοριστεί σε αυτή για πρώτη φορά το 1982-83)…

Ακόμη κι έτσι πάντως θα μπορούσε ώς έναν βαθμό να χρυσώσει το χάπι η ευρωπαϊκή έξοδος, όμως η ομάδα δεν εξασφάλισε άδεια για συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA. Οπότε, πήγε στράφι η νίκη σε αγώνα κατάταξης με την Ξάνθη (3-0) στη Νέα Σμύρνη. Ενας αγώνας που είχε οριστεί λόγω ισοβαθμίας στην 6η θέση, ώστε να προκύψει κάποιος επιλαχών σε περίπτωση μη αδειοδότησης κάποιας εκ των ομάδων που συμμετείχαν στα πλέι οφ. Και πράγματι η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ άναψε κόκκινο στον ΠΑΣ Γιάννινα με επωφελούμενη εν τέλει την Ξάνθη που κατετάγη 7η (!) στην τελική κατάταξης της Σούπερ Λίγκας.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη βυθίστηκε στην εσωστρέφεια σε μία σεζόν που καθοδήγησαν την ομάδα τέσσερις προπονητές (Ζεσουάλδο Φερέιρα, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Φάμπρι Γκονζάλεθ και Γιάννης Βονόρτας ως υπηρεσιακός).

Σε αυτή την περίοδο συνεχίστηκε και το ξήλωμα των ηχηρών μεταγραφών της πολυμετοχικότητας (Κατσουράνης, Λέτο, Χριστοδουλόπουλος, Κλέιτον), αλλά και των πιο παλιών Καραγκούνη και Βύντρα.

Εν τέλει το Τριφύλλι βρέθηκε κάτω από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο και ΠΑΣ Γιάννινα καταγράφοντας αρκετά αρνητικά ρεκόρ.

Το ιστορικό χαμηλό

Ο πάτος του βαρελιού (μέχρι τώρα) πάντως είναι η σεζόν 2017-18. Μία περίοδος που επίσης ξεκίνησε με την ομάδα να κουβαλάει το -2 από την προηγούμενη χρόνια με αφορμή το κουτάκι μπίρας που δέχθηκε ο προπονητής του ΠΑΟΚ Βλάνταν Ιβιτς σε αγώνα των πλέι οφ στη Λεωφόρο τον Μάιο του 2017.

Στην πορεία της χρονιάς βέβαια προέκυψαν και άλλες αφαιρέσεις βαθμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς πρώην ποδοσφαιριστές και μάλιστα η ομάδα βρέθηκε υπό τη δαμόκλειο σπάθη του υποβιβασμού, αναγκαζόμενη να αποπληρώσει άρον άρον τον Γερμανό Γενς Βέμερ.

Η σούμα έβγαλε εν τέλει -8 την τελευταία σεζόν (-2 από την εκκίνηση και -6 για την οικονομική ασυνέπεια) και ο Παναθηναϊκός έφτασε στο ιστορικό χαμηλό της 11ης θέσης σε τελική βαθμολογία πρωταθλήματος. Παράλληλα, χρεώθηκε και άλλα αρνητικά ρεκόρ που χρονολογούνταν ως επί το πλείστον από τις περιόδους 2012-13 και 1982-83.

Για πρώτη φορά: 1) ο συντελεστής τερμάτων δεν είχε θετικό πρόσημο (30-30), 2) η ομάδα περιορίστηκε σε μέσο όρο παραγωγικότητας ενός γκολ ανά παιχνίδι και 3) έχασε 10 αναμετρήσεις σε διοργάνωση 30 αγωνιστικών (είχε υποστεί 9 ήττες το 1987-88). Παράλληλα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του πέτυχε μόνο 10 νίκες (όπως και το 2012-13) και για τρίτη περιορίστηκε σε δύο διπλά (όπως και τις περιόδους 1978-79 και 1980-81, αλλά σε διοργάνωση τότε 34 αγωνιστικών).

Απομένει να φανεί τι επιφυλάσσει για το Τριφύλλι η σεζόν 2018-19 την οποία θα ξεκινήσει από δυσμενέστερη θέση βάσει βαθμολογίας (-6) και ρόστερ…