Αδιατάρακτο αφήνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού ως προς το εύρος και τον χρόνο του ανασχηματισμού η απελευθέρωση και επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης. Αν και η θετική εξέλιξη προκάλεσε ανακούφιση και μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση, βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα παραμένει να αφήσει πίσω τόσο τη μνημονιακή περίοδο όσο και τη σκοτεινή σελίδα της καταστροφής στο Μάτι, και να πορευτεί μέχρι την κάλπη με ένα νέο κυβερνητικό σχήμα εκλογικής μάχης, το οποίο σχεδιάζει να ανακοινώσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Με βάση την επιδίωξη αυτή αναμένεται να προχωρήσει σε ευρύ και όχι περιορισμένο ανασχηματισμό, όπως τον περασμένο Μάρτιο, ακόμα κι αν κάποιοι «αμετακίνητοι» – για ειδικούς λόγους ο καθένας – υπουργοί, περιορίζουν το περιθώριο θεαματικών αλλαγών.

Αυτοί είναι ο (συγκυβερνήτης) υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος που μετακινείται μόνο «κοινή συναινέσει». Οπου κι αν πάει όμως τώρα – αν εγκαταλείψει το «Πεντάγωνο» – ίσως χρειαστεί να ξαναφύγει, όταν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών για την οποία έχει πει πως θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεύτερος αμετακίνητος θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Θεωρητικά θα μπορούσε να πάει οπουδήποτε. Στο Εξωτερικών όμως όχι, ενώ τη θέση αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης. Παράλληλα εκτός του πακέτου παροχών που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει η έξοδος στις αγορές, και η εμπιστοσύνη των εταίρων που με κόπο κέρδισε ο Τσακαλώτος. Τυχόν έξοδός του, άλλωστε, θα ανέβαζε στα κεραμίδια την ομάδα των 53, και το τελευταίο που θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας την προεκλογική περίοδο είναι φουρτούνες στην Κουμουνδούρου.

Ο Νίκος Κοτζιάς είναι επίσης ο υπουργός που έχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά του. Οπως και με τον Τσακαλώτο, εκ των πραγμάτων θεωρείται από τους επιτυχημένους της κυβέρνησης. Εκλεισε τη συμφωνία των Πρεσπών, ήρθαν πίσω οι δύο στρατιωτικοί από την Αδριανούπολη, έχει ήδη ανοιχτές διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς, αλλά και ανοικτή σύγκρουση με τη Μόσχα. Η λογική θέλει τον Νίκο Κοτζιά να συνεχίζει να χειρίζεται τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ. Επειδή αυτά τα υπουργεία θεωρούνται κλειδωμένα, ανοίγει η συζήτηση για τα υπόλοιπα και λαμβάνει κεντρικό ρόλο στο παιχνίδι των αλλαγών κατ’ αρχάς ο Πάνος Σκουρλέτης. Και λόγω υπουργείου και λόγω ειδικού βάρους για το κόμμα. Η – προσωρινή – ανάληψη των καθηκόντων του Νίκου Τόσκα έδωσε την εντύπωση ότι παραμένει και αυτός στο υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο μετακίνησής του είναι ανοικτό.

Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους Γιώργο Σταθάκη και Χρήστο Σπίρτζη, οι οποίοι μετέχουν και στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές από τη φωτιά της Ανατολικής Αττικής. Πληροφορίες θέλουν να αφήνει το υπουργείο Ναυτιλίας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής – και να αναβαθμίζεται ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ανοικτό παραμένει το ποιος θα καλύψει το κενό του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αν και σενάρια θέλουν να πηγαίνει εκεί ο Μάρκος Μπόλαρης.

Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου που εξασφαλίζει και – διά του Επικρατείας – την επανεκλογή υπάρχει πάντα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο αποτελεί ρίσκο. Ερώτημα παραμένει την ίδια στιγμή το αν θα κρατήσει το Ψηφιακής Πολιτικής ο Νίκος Παππάς, από τη στιγμή που έκλεισε έναν κύκλο με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ενώ επί της ουσίας δεν έφυγε ποτέ από το Μέγαρο Μαξίμου.