Με εφιάλτη δίχως τέλος μοιάζει για την τουρκική οικονομία ο κατήφορος της λίρας, η οποία έκανε χθες νέο αρνητικό ρεκόρ συγκριτικά με το δολάριο. Είχε προηγηθεί η αποτυχία των συνομιλιών τουρκικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την άρση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Η λίρα χθες έπεσε στο νέο χαμηλό των 5,4477 συγκριτικά με το δολάριο σημειώνοντας πτώση 3,1% παρά το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα εκπονήσει ένα νέο οικονομικό σχέδιο για να καθησυχάσει τους επενδυτές που φεύγουν μαζικά από το νόμισμά της προκαλώντας φόβους για προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Ενδεικτικό είναι ότι το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει τώρα το 30% από την αρχή του έτους, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης κατά 7,6% τις τελευταίες έξι ημέρες της έντονης αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα ανακοινώσει σήμερα ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποθερμάνει την οικονομία για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις έντονες ανισορροπίες που παρατηρούνται στον ρυθμό ανάπτυξης, στον πληθωρισμό και την υπερβολική εξάρτηση από βραχυπρόθεσμα κεφάλαια από το εξωτερικό.

Οι ανακοινώσεις αυτές ωστόσο απέτυχαν να καθησυχάσουν τις αγορές. Η λίρα είχε ανακτήσει τις μισές απώλειες της ημέρας πριν από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οι μαζικές πωλήσεις ξεκίνησαν ξανά μετά από αυτές…

Μεγάλη ανησυχία. Η συμπεριφορά των αγορών αντανακλά τη μεγάλη ανησυχία των ξένων επενδυτών τόσο για τις συνέπειες της διαμάχης της τουρκικής κυβέρνησης με την αμερικανική που έως τώρα έχει οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον όσο και για τις παρεμβάσεις του προέδρου Ερντογάν στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής που ακυρώνουν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Μέσω mail το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θέτει ως στόχο τη συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού φέτος κάτω από το 2% του ΑΕΠ και μεταξύ 3% και 4% του χρόνου, ποσοστά που είναι χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για έλλειμμα 5,5% φέτος και το 2019. Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, θα μειωθεί χαμηλότερα από το 4% το επόμενο έτος και ο πληθωρισμός, που σήμερα τρέχει με 15%, θα επανέλθει σε μονοψήφιο αριθμό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζουν συναλλαγματικούς κινδύνους. Επιχείρησε μάλιστα να αποδώσει σε κερδοσκοπικά παιγνίδια τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η λίρα αναφέροντας ότι: «Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις, οι ρυθμιστικοί φορείς μας δεν βλέπουν συναλλαγματικό κίνδυνο ή κίνδυνους ρευστότητας…».