Στη γνώριμη τακτική του, των απειλών εκ του ασφαλούς ότι θα ρίξει την κυβέρνηση εφόσον έρθει στη Βουλή η συμφωνία για το Σκοπιανό, επανέρχεται ο Πάνος Καμμένος, επιτείνοντας το βαρύ κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο που αναζητεί απεγνωσμένα διέξοδο από τις στάχτες των φονικών πυρκαγιών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προχώρησε σε ακόμη ένα… πατριωτικό σόου και προειδοποίησε ακόμη πιο καθαρά πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν φτάσει στο Κοινοβούλιο η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αναφέροντας δε αυτή τη φορά πως θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σε συνέντευξή του (Real fm) o Πάνος Καμμένος απείλησε και πάλι πως «όποτε έρθει η συμφωνία στη Βουλή, αν περάσουν οι διαδικασίες από τα Σκόπια, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση». Οταν ρωτήθηκε μάλιστα αν με την κίνησή του εννοεί πως θα προκαλέσει εκλογές, απάντησε: «Ακριβώς, εκλογές».

Οπως πρόσθεσε, από τη στιγμή που αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, «θα πάω να του πω ότι αποσύρουμε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και θα πάω να το ανακοινώσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η επιμονή του υπουργού Αμυνας να παραμένει στην κυβέρνηση μολονότι διαφωνεί σε σημαντικά θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και πάλι σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε με δηκτικό τρόπο τις νέες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, τονίζοντας πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βλέποντας πως όλα έχουν τελειώσει και πως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύντομα θα βρεθούν στον πάτο της πολιτικής λήθης «βγήκε να δηλώσει πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση για τη συμφωνία με τα Σκόπια στην όποια έβαλε πλάτη». Και συμπλήρωσε: «Προφανώς νομίζει πως απευθύνεται σε ακροατήριο ψεκασμένων…».

 

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Στο μεταξύ, πέντε και πλέον μήνες μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε κάτι που είχε ακουστεί μεν αλλά όχι από επίσημα χείλη, ότι δηλαδή οι Τούρκοι είχαν προσχεδιάσει να τους συλλάβουν. «Θεωρώ ότι η σύλληψη των δύο ήταν προγραμματισμένη, προσχεδιασμένη, ήταν κίνηση που είχαν ετοιμάσει οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις με εντολή Ερντογάν προκειμένου να δημιουργήσουν το περιβάλλον εκείνο για να έχουμε την ομηρεία και τελικά τη συναλλαγή για τους «οκτώ»» ανέφερε. Εντούτοις, δεν είπε το παραμικρό για το αν το υπουργείο Αμυνας, στο οποίο είναι επικεφαλής, είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η τοποθέτησή του περί προμελετημένης ενέργειας με εντολή Ερντογάν προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Λαϊκής Ενότητας. Σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Αμυνας και ζητεί την παραίτησή του. «Πώς είναι δυνατόν να μένει στη θέση της η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, όταν μπορεί, με εντολή άνωθεν, ο στρατός της γείτονος να απαγάγει προσχεδιασμένα και να κρατά ομήρους επί πέντε μήνες δύο στρατιωτικούς μας;» διερωτήθηκε το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Παράλληλα, ζητεί να μάθει πότε ο Πάνος Καμμένος «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών, που κρατούνται πέντε μήνες τώρα, ήταν προγραμματισμένη, προσχεδιασμένη και ετοιμασμένη, με εντολή Ερντογάν, από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, προκειμένου να κάνουν τη συναλλαγή με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς;».

Πανηγυρίζει ο Ζάεφ για τις δημοσκοπήσεις

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει να πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Πρεσπών και ενδεικτικό είναι ότι χθες έκανε retweet μία ανάρτηση όπου αναφέρεται ότι στο άρθρο 7 διασφαλίζεται το δικαίωμα να αποφασίζουν ως «Μακεδόνες». Ουσιαστικά ο σκοπιανός πρωθυπουργός πανηγυρίζει για απόσπασμα που λέει ότι «η μακεδονική ταυτότητα προστατεύεται και αυτό περιγράφει την περιοχή μας, τη γλώσσα, τον λαό με τη δική του ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά».

H ενθουσιώδης ανάρτηση του Zάεφ δεν αποκλείεται να συνδέεται και με την αισιοδοξία του για το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου. Αλλωστε, προχθές δημοσιεύτηκε μια δημοσκόπηση στα Σκόπια και τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι το Ναι, δηλαδή υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, προηγείται. Συγκεκριμένα, το 41,5% των Σκοπιανών αποδέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών και απαντά θετικά στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου έναντι του 35,1% των ερωτηθέντων που δηλώνει την αντίθεσή του. Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, το Οχι στη συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτό που προηγούνταν.

Η δημοσκόπηση κατέγραψε και τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις κοινότητες των Σκοπίων. Η αλβανική μειονότητα είναι υπέρ του Ναι σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα οι αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες» προκρίνουν το Ναι σε ποσοστό 27,4% και την αρνητική απάντηση σε 45,2%.

Σημειώνεται πάντως πως στην ερώτηση για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αντίθετο είναι το 53,6% των πολιτών και μόλις το 42,3% συμφωνεί. Επιπλέον μόνο το 20% γνωρίζει τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.