Ο Ολυμπιακός έχει μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του για τον πρώτο επίσημο αγώνα της σεζόν. Και είναι ξεκάθαρο ότι για την ομάδα του Λιμανιού το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πολύ σημαντική μάχη με τη Λουκέρνη. «Πρώτα απ’ όλα το ματς» λένε με μια φωνή στον Ολυμπιακό και έχουν δίκιο. Οι Πειραιώτες θα φιλοξενήσουν το βράδυ της Πέμπτης την ελβετική ομάδα στον πρώτο αγώνα του τρίτου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ και φυσικά σκέφτονται μόνο τη νίκη. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του. Προσοχή και συγκέντρωση στο μεγάλο παιχνίδι της 9ης Αυγούστου. Αυτό που προέχει τούτη την περίοδο για τον Ολυμπιακό είναι η παρουσία στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, μέχρι τον επόμενο.

Και είναι επίσης δεδομένο πως ο πορτογάλος τεχνικός των Ερυθρολεύκων σχεδιάζει τα τελευταία πλάνα ώστε ο Ολυμπιακός να είναι πανέτοιμος στον πολύ μεγάλο αγώνα με τη Λουκέρνη.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο παιχνιδιού της αντιπάλου του Ολυμπιακού. Κανείς άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο έμπειρος τεχνικός έκανε ταξίδι στην Ελβετία για να τσεκάρει πράγματα και καταστάσεις για την αγωνιστική φιλοσοφία της Λουκέρνης.

Και το στοιχείο που θεωρεί πολύ σημαντικό ο πορτογάλος κόουτς έχει να κάνει με την πίεση που θα ασκήσουν οι Ερυθρόλευκοι στην αμυντική γραμμή της Λουκέρνης. Ο Μαρτίνς έχει διακρίνει πως η τακτική της ελβετικής ομάδας (ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια) είναι να περιμένει πίσω από τη μεσαία γραμμή με διπλή ζώνη άμυνας, επιλέγοντας να παίξει με αντεπιθέσεις αν της δοθούν οι ευκαιρίες.

Η τριάδα-κλειδί

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού λοιπόν έδειξε στις τελευταίες προπονήσεις ότι περιμένει πολλά από τη μεσοεπιθετική τριάδα της ομάδας του, για να ξεκλειδώσει την άμυνα των φιλοξενουμένων. Κρίνοντας και από τις τελευταίες πληροφορίες, Φορτούνης, Χριστοδουλόπουλος και Ποντένσε θα έχουν θέση στο βασικό σχήμα των Ερυθρολεύκων στον αγώνα με τη Λουκέρνη. Και είναι δεδομένο πως ο Πέδρο Μαρτίνς ποντάρει πολλά στην αναμφισβήτητη ποιότητα των τριών παικτών που προαναφέραμε.

Ο κόουτς των Ερυθρολεύκων περιμένει από τη συγκεκριμένη τριάδα να κάνει τη διαφορά στον πρώτο επίσημο αγώνα της σεζόν. Και ο Ολυμπιακός είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτει ποδοσφαιριστές που μπορούν να δημιουργήσουν τόσο από τα δύο άκρα (Χριστοδουλόπουλος και Ποντένσε) όσο και από τον άξονα (Φορτούνης). Ο προπονητής των Ερυθρολεύκων δείχνει σε καθημερινή βάση στον Ρέντη ότι δίνει έμφαση στη γρήγορη ανάπτυξη του παιχνιδιού και την καλή κυκλοφορία της μπάλας.

«Μαέστρος» Φορτούνης

Ο Φορτούνης θα έχει ασφαλώς την μπαγκέτα στο χέρι με στόχο να μοιράσει το παιχνίδι των Ερυθρολεύκων από τον άξονα, αλλά παράλληλα ο Μαρτίνς ζητεί από τον διεθνή μέσο να απειλήσει την εστία των Ελβετών σαν δεύτερος φορ. Ο επιτελικός μέσος του Ολυμπιακού έχει αυτή τη δυνατότητα και ο πορτογάλος τεχνικός θέλει να δει από τον Φορτούνη και καλή κίνηση στον χώρο.

Σε ό,τι αφορά τα δύο «φτερά» της επίθεσης του Ολυμπιακού, Λάζαρος και Ποντένσε έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ρήγματα στα πλευρά της ελβετικής άμυνας. Και είναι πολύ σημαντικό για τον προπονητή των Ερυθρολεύκων ότι οι δύο ακραίοι επιθετικοί του Ολυμπιακού μπορούν να επιτεθούν τόσο σε παιχνίδι «ένας με έναν», όσο και με γρήγορη μεταφορά μπάλας για να αιφνιδιάσουν την ελβετική άμυνα. Αυτό που ζητεί συνεχώς ο Μαρτίνς από τους Λάζαρο και Ποντένσε είναι να πατήσουν την περιοχή της Λουκέρνης. Να βρουν τρόπους για να δημιουργήσει ο Ολυμπιακός και από τα δύο άκρα της επιθετικής του τριάδας. Ο Μαρτίνς έχει διακρίνει (από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει) πως η άμυνα της Λουκέρνης είναι ευάλωτη και αυτό ακριβώς θέλει να εκμεταλλευτεί. Τις αδυναμίες που έχουν οι Ελβετοί στα μετόπισθεν.

Οι στατικές φάσεις

Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ότι ο πορτογάλος προπονητής των Πειραιωτών στηρίζει πολλά σε τρεις παίκτες που έχουν τις δυνατότητες αλλά και τις εμπειρίες από ευρωπαϊκά παιχνίδια για να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι είναι σε θέση να πετύχουν αυτό που έχει σχεδιάσει ο προπονητής τους και επίσης πρέπει να επισημανθεί ένα στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό και έχει να κάνει με τους Φορτούνη και Χριστοδουλόπουλο.

Η ικανότητα των δύο ελλήνων παικτών στις στατικές φάσεις είναι εξαιρετική και θα είναι ευχής έργον να βρει ο Ολυμπιακός γκολ από στατική φάση του Φορτούνη ή του Λάζαρου. Είτε πρόκειται για απευθείας εκτέλεση (μπορούν να απειλήσουν και οι δύο με εξαιρετικά χτυπήματα) είτε για ένα καλό γέμισμα στην αντίπαλη περιοχή για να σκοράρει κάποιος συμπαίκτης τους. Είναι και αυτή μια πολύ σημαντική παράμετρος του παιχνιδιού, στην οποία δίνει ιδιαίτερη βάση ο προπονητής του Ολυμπιακού.

Σημαντικές ­– αλλά προέχει ο αγώνας

Είναι προφανές ότι για τον Ολυμπιακό προέχει αυτήν την περίοδο το πολύ σημαντικό παιχνίδι με τη Λουκέρνη. Εκεί έχουν εστιάσει την προσοχή τους οι Ερυθρόλευκοι, δείχνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τώρα υπάρχει μόνο το ματς. Σε ό,τι αφορά πάντως τις μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού, οι Ερυθρόλευκοι είναι σε συζητήσεις με τη Λα Κορούνια για τον βραζιλιάνο αμυντικό μέσο Γκιγιέρμε.

Ο 27χρονος κόφτης είναι στην κορυφή της λίστας των Ερυθρολεύκων, καθώς στο μεγάλο λιμάνι έχουν σχηματίσει πολύ καλή γνώμη για τον παίκτη. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει μια πολύ καλή πρόταση στην ισπανική ομάδα για την απόκτηση του βραζιλιάνου μέσου, αλλά όπως προαναφέραμε αυτό που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους Ερυθρόλευκους είναι το ματς με τη Λουκέρνη στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο Πέδρο Μαρτίνς σκέφτεται αυτές τις μέρες μόνο το ματς με την ελβετική ομάδα, προετοιμάζοντας τους Ερυθρόλευκους για το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν.