«Πρωτάθλημα, Κύπελλο και μια καλή πορεία στην Ευρώπη». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός των μεγάλων ελληνικών ομάδων κάθε Αύγουστο λίγο πριν από την πρώτη σέντρα. Και εντάξει, πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ελλάδα είναι πάντα στόχοι που πρέπει να κυνηγάει ένας σύλλογος αν θέλει να λέγεται μεγάλος. Για παράδειγμα, το πρωτάθλημα θα πρέπει πάντα να το διεκδικούν και ο Αρης και η Λάρισα και ο ΟΦΗ. Γιατί όχι; Ομάδες ιστορικές, με παράδοση και με κόσμο, απλά περισσότερο χτυπημένες από τις συγκυρίες σε σχέση με την «Big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτή όμως η «καλή πορεία στην Ευρώπη» σηκώνει πολλή συζήτηση. Γιατί μέσα στην αοριστία της κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι σημαίνει. Πόσω μάλλον στους χαλεπούς καιρούς που διάγει το ποδόσφαιρό μας, όπου ο πρωταθλητής παίζει προκριματικό και πλέι οφ για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο δεύτερος παίζει δύο προκριματικούς και πλέι οφ, ο τέταρτος και ο πέμπτος τραβιούνται από τα μέσα Ιουλίου στο Γιουρόπα και ο τρίτος από αρχές Αυγούστου.

Τι σημαίνει καλή πορεία στην Ευρώπη;

Αν αφήσουμε τις ερμηνείες και κοιτάξουμε μερικά στοιχεία και δεδομένα, πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα. Εχουμε και λέμε: Η ακριβότερη μέχρι τώρα μεταγραφή στη Σούπερ Λίγκα, αυτή του Λέο Ζαμπά από την Ακμάτ Γκρόζνι στον ΠΑΟΚ, κόστισε στον Δικέφαλο 5 εκατ. ευρώ. Στην Αγγλία θα ήταν η τέταρτη φθηνότερη φετινή μεταγραφή της Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από αυτές των Μάρλεϊ Γουίτκινς από τη Νόριτς στην Μπρίστολ (1,12 εκατ.), Φαμπιάν Σαρ από τη Λα Κορούνια στη Νιούκαστλ (3,36 εκατ.) και Αλεξ Σμίθις από την ΚΠΡ στην Κάρντιφ (3,9 εκατ.).

Δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε πολλά για τη διαφορά στον συνολικό τζίρο των μεταγραφών ανάμεσα στη Σούπερ Λίγκα και την Πρέμιερ Λιγκ: 30 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί φέτος στα μέρη μας, ενώ στο 1 δισ. ευρώ πλησιάζουν τα χρήματα που έδωσαν για παίκτες οι αγγλικοί σύλλογοι. Μέχρι τώρα. Πληροφοριακά, η συνολική αξία της Σούπερ Λίγκας αποτιμάται από το Transfermarkt στα 306 εκατ. ευρώ. Η αξία της Πρέμιερ Λιγκ υπολογίζεται στα 7,8 δισ. ευρώ, της Λα Λίγκα στα 4,98 δισ. και της Σέριε Α’ στα 4,32 δισ. Πιο ακριβά πρωταθλήματα από το ελληνικό είναι ακόμη το πορτογαλικό (917 εκατ.), το ρωσικό (770 εκατ. ευρώ), το ολλανδικό (757 εκατ.), το βελγικό (594 εκατ.) και το τουρκικό (584 εκατ.). Τα οικονομικά αυτά στοιχεία –ας είμαστε ρεαλιστές –αποτυπώνονται και στην αγωνιστική αξία των ομάδων. Ολες αυτές οι χώρες έχουν καλύτερες ομάδες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα από τις ελληνικές. Βάσει αυτών λοιπόν ποιος πρέπει να είναι ο στόχος στην Ευρώπη; Προσωπικά θεωρώ ότι κάτι σε «αξιοπρεπή παρουσία» (και όχι βέβαια «πορεία») θα πρέπει να είναι το ζητούμενο.

Και αφού αναγκαστικά το ελληνικό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον οικονομικά, έχει μπει σε μια διαδικασία άγριου εξορθολογισμού, ας βγει κάτι καλό από αυτό: έλληνες παίκτες μέσα από μία σοβαρή παραγωγική διαδικασία.