Η νεκρώσιμη πομπή με το φέρετρο του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ξεκίνησε σήμερα το πρωί στους δρόμους της Τεχεράνης, σε έναν τελευταίο δημόσιο φόρο τιμής προς τον εκλιπόντα ανώτατο ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με εικόνες που πρόβαλε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Ζητάμε από τους πολίτες να μεταβούν ειρηνικά στην πλατεία Αζαντί», δήλωσε ο στρατηγός Χασάν Χασανζαντέχ, καθώς οι αρχές ανησυχούν μήπως σημειωθούν ποδοπατήματα, όπως είχε συμβεί το 1989 στην κηδεία του προκατόχου του Χαμενεΐ, του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.
Το φέρετρο του Χαμενεΐ, αφού εκτέθηκε επί δύο ημέρες στη Μεγάλη Μοσάλα –το μεγάλο θρησκευτικό συγκρότημα της πρωτεύουσας–, διασχίζει σήμερα την Τεχεράνη. Οι αρχές αναμένουν εκατομμύρια Ιρανούς να βγουν στους δρόμους για να αποχαιρετήσουν τον ηγέτη τους.
Η πομπή αναμένεται να διαρκέσει 10 έως 12 ώρες, περνώντας από την οδό Ενγκελάμπ (Επανάσταση) και την πλατεία Αζαντί (Ελευθερία). Δεν έχει διευκρινιστεί αν το πλήθος θα μπορέσει να πλησιάσει το φέρετρο.
Σύμφωνα με φωτογραφίες του AFP, εκατοντάδες άνθρωποι –πολλοί ντυμένοι στα μαύρα– έχουν συγκεντρωθεί ήδη στους δρόμους της Τεχεράνης, κρατώντας ιρανικές σημαίες και πορτρέτα του Χαμενεΐ. Κάποιοι φέρουν πανό με συνθήματα όπως «Κάτω οι ΗΠΑ», ενώ άλλοι κρατούν φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με στόχο επάνω τους.
Μνήμες από το 1989
Στις 6 Ιουνίου 1989, το συγκλονισμένο πλήθος είχε επιτεθεί στη νεκρώσιμη πομπή του Ρουχολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να σκιστεί το σάβανό του και να πέσει στο έδαφος η σορός του. Τελικά, η ταφή του έγινε με καθυστέρηση, καθώς μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νεκροταφείο κοντά στην Τεχεράνη.
Το πρακτορείο Irna είχε μεταδώσει τότε ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, με περισσότερους από δέκα νεκρούς και πάνω από 10.000 τραυματίες λόγω ποδοπατημάτων.
Επικήδειες τελετές και λαϊκό προσκύνημα
Οι τελετές στη μνήμη του Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στις 28 Φεβρουαρίου, ξεκίνησαν επίσημα το Σάββατο. Για δύο ημέρες, πλήθος Ιρανών επισκέφθηκε τη Μεγάλη Μοσάλα για να αποτίσει φόρο τιμής στον ηγέτη της χώρας.
Άνδρες και γυναίκες, ντυμένοι στα μαύρα και συχνά συνοδευόμενοι από παιδιά, στάθηκαν μπροστά στο φέρετρο με δάκρυα στα μάτια, αποχαιρετώντας τον άνθρωπο που ηγήθηκε του Ιράν για πάνω από τρεις δεκαετίες, μέχρι τον θάνατό του στα 86 του χρόνια.
Πολλοί κρατούσαν πανό με συνθήματα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ενώ ένα ανέγραφε: «Πείτε στον κόσμο ότι η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη».
Δίπλα στο φέρετρο του Χαμενεΐ βρίσκονταν εκείνα συγγενών του που σκοτώθηκαν στο ίδιο πλήγμα: μιας κόρης, ενός γαμπρού, μιας νύφης και μιας εγγονής του μόλις 14 μηνών.
Η παρουσία της οικογένειας και η συνέχεια
Η κρατική τηλεόραση πρόβαλε πλάνα με τους τρεις γιους του –τον Μουσταφά, τον Μεϊσάμ και τον Μασούντ Χαμενεΐ– να προσεύχονται δίπλα στα φέρετρα, μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο Μοζτάμπα Χαμενεΐ, που διαδέχθηκε τον πατέρα του, δεν εμφανίστηκε, καθώς τραυματίστηκε στα ίδια πλήγματα.
Ο 56χρονος Μοζτάμπα έχει αναλάβει τη θέση του ανώτατου ηγέτη από τα τέλη Μαρτίου, χωρίς να έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση μέχρι σήμερα.
Οι αρχές έχουν κηρύξει τη χθεσινή και τη σημερινή ημέρα αργία σε όλο το Ιράν, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Τεχεράνη και να αποτίσουν φόρο τιμής. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 15 έως 20 εκατομμύρια συμμετέχοντες.
Μετά την Τεχεράνη, η σορός του Χαμενεΐ θα μεταφερθεί στην Κομ και στη συνέχεια, την Τετάρτη, στις ιερές πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα του Ιράκ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες. Η ταφή του έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου στη γενέτειρά του, τη Μασχάντ.








