Στην κορυφή της σκάλας του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι θα δεσπόζει από τις 26 Μαρτίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2026 το έργο του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου».

Η ελαιογραφία, το ύψος της οποίας υπερβαίνει τα 2 μ., θα αποτελεί ένα εκ των κορυφαίων εκθεμάτων της περιοδικής έκθεσης «Η έξοδος του Μεσολογγίου μέσα από το έργο του Ντελακρουά», η οποία θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική έξοδο.

Το έργο θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντό και η παρουσία του έγινε γνωστή από τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του κύκλου των επετειακών εκδηλώσεων στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μία ημέρα πριν γνωμοδοτήσει θετικά για τον δανεισμό και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στο έργο του 1826 ο εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του ρομαντισμού επέλεξε να αποδώσει την Ελλάδα ως γυναίκα που στέκει όρθια, πάνω στα ερείπια του Μεσολογγίου, σε στάση απόγνωσης να κοιτάζει ελαφρώς προς τα αριστερά.

Εκτός από το έργο αυτό, στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο θα επιστρέψει η «Κόρη της Ελλάδας», το μαρμάρινο γλυπτό που φιλοτέχνησε για το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη ο γάλλος γλύπτης Πιερ-Ζαν Νταβίντ ντ’ Ανζέ.

Επιθέσεις βανδάλων είχαν ως αποτέλεσμα την αντικατάστασή του από αντίγραφο, με το πρωτότυπο να φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα.

Το τρίτο σπουδαίο έκθεμα θα είναι ο επενδύτης του Κωνσταντίνου Ξενοκράτη, το μοναδικό στοιχείο στολής ιερολοχίτη που έχει σωθεί ως τις μέρες μας και λειτουργεί ως μια απτή μαρτυρία του στρατιωτικού σώματος που συγκροτήθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη (επίσης από τις συλλογές του ΕΙΜ).