Την αποκάλυψη ότι μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης του 2026, θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης, μιλώντας στο στούντιο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διϋπουργική ενέκρινε περισσότερο από 1/3 του προϋπολογισμού των 300 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 120 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από δημόσιους πόρους -τα 90 εκατ.- και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας -τα 30 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι άλλα 120 εκατ. ευρώ να προέλθουν από ιδιώτη επενδυτή, που θα διαχειριστεί τις συμπληρωματικές υποδοχές ένα ξενοδοχείο και 50-60 εκατ. ευρώ από την ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ συνδυαστικά με δανεισμό.

Όπως είπε ο κ. Ποζρικίδης, με διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στο 2025 θα αναδειχθεί ο ιδιώτης που θα επενδύσει στο πρότζεκτ, ο οποίος θα αναλάβει και τη λειτουργία για 30 – 50 χρόνια του ξενοδοχείου που θα κατασκευστεί και το κομμάτι του επιχειρηματικού κέντρου.

Επίσης, τον Ιούλιο υπογράφτηκε η σύμβαση με τους τεχνικούς συμβούλους και μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει ο διαγωνισμός για τον PMO.

Οι εργασίες της ανάπλασης θα διαρκέσουν 4-5 χρόνια με ένα σχέδιο 3 τμημάτων και όπως τόνισε ο CEO της ΔΕΘ η έκθεση δεν θα σταματήσει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, έστω και σε μικρότερο διαθέσιμο χώρο. «Καλύτερα να μικρύνεις λίγο το operation παρά να βγεις από τον χώρο», είπε χαρακτηριστικά.

Μεγάλη η φετινή συμμετοχή

Όσον αφορά στη φετινή διοργάνωση, ο κ. Ποζρικίδης υπογράμμισε ότι η συμμετοχή είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, με 1.300 εκθέτες συνολικά και τη Γερμανία να κάνει τη μεγαλύτερη επιχειρηματική αποστολή των τελευταίων 25 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει «γεμίσει» το περίπτερο 6 -έκτασης 6.000 τ.μ., ενώ έχουν καταλάβει και υπαίθριο χώρο, με τον κ. Ποζρικίδη να τονίζει ότι η συμφωνία αυτή είχε γίνει από το 2020, η οποία δεν υλοποιήθηκε λόγω του Covid-19.

Έτσι από τη Γερμανία έχει βρεθεί στη Θεσσαλονίκη μια αποστολή 400 ατόμων, από 130 επιχειρήσεις, καθώς και πολιτική εκπροσώπηση στο ανώτατο επίπεδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ ανέφερε ακόμη πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 1.000 ραντεβού ελληνικών επιχειρήσεων με γερμανικές σε ειδικούς χώρους.

Ευρύ φάσμα επιχειρήσεων

Οι γερμανικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έκθεση καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τον χώρο της κυκλικής οικονομίας μέχρι παραδοσιακούς κλάδους της αυτκινητοβιομηχανίας , της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας.

Στ φετινή ΔΕΘ συμμετέχουν επίσης πανεπιστήμια με τα ερευνητικά τους κέντρα, και για πρώτη φορά μη κρατική πανεπιστήμια, είπε ο επικεφαλής της ΔΕΘ.

Ακόμη συμμετέχει το Cern γιορτάζοντας στη ΔΕΘ τα 70 χρόνια του, με διάφορες εκδηλώσεις και πάνω από 400 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις μέσω επιμελητηρίων, μεταξύ άλλων από κλάδους όπως το ελαιόλαδο, το υφαντό, το μετάξι, «κλάδοι που χρειάζονται στήριξη», όπως είπε ο κ. Ποζρικίδης.