Παράνομες πρακτικές κυρίως στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, παράλληλες ενοικιάσεις ακινήτων αλλά και κυκλώματα που απαιτούσαν «φακελάκι» από νόμιμους μισθωτές ακινήτων για να τους δώσουν τα κλειδιά ή για να ανοίξουν τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στην οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα. Οι υποθέσεις με «ύποπτη οσμή» πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία η διοίκηση της ΕΤΑΔ.

Ολα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο, όταν η προηγούμενη μεταβατική διοίκηση που είχε ορίσει το Υπερταμείο εντόπισε κρούσματα πρακτικών που έπλητταν τα συμφέροντα του οργανισμού. Ενώ στα χαρτιά όλα έδειχναν καλά, η πραγματική εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει, αυξήθηκαν οι αυτοψίες στα ακίνητα κατά 209%, ενώ δημιουργήθηκε και ένα παράλληλο εξωτερικό σύστημα ελέγχου με πιστοποιημένους ελεγκτές και νομικούς συμβούλους προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις που θα έπρεπε να πάνε στη Δικαιοσύνη.

Οι ελεγκτές δεν έπιασαν απλώς λαβράκι, αλλά εντόπισαν «ολόκληρη ψαριά» παράνομων πρακτικών κυρίως στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ακόμα και περιπτώσεις με παράλληλες ενοικιάσεις από «εξωθεσμικούς και ανεπιθύμητους» γείτονες. Την ώρα μάλιστα που έτρεχαν οι εξωτερικοί ελεγκτές, στη διοίκηση της εταιρείας έφταναν διαρκώς καταγγελίες για κυκλώματα που δρουν στη σκιά του οργανισμού.

Οι καταγγελίες μπήκαν στο στόχαστρο των αρμόδιων Αρχών και αναμένονται εξελίξεις, καθώς εντοπίστηκαν ακόμα και περιπτώσεις όπου οι αναθέσεις έχουν ολοκληρωθεί και οι μισθωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με παράλληλα κυκλώματα που είχαν εκβιαστικές απαιτήσεις. Αναφέρονται άλλωστε φαινόμενα που διάφοροι εμπλεκόμενοι απαιτούν «φακελάκι» ακόμα και για να επιτρέψουν σε νόμιμους μισθωτές χώρων της ΕΤΑΔ να έχουν πρόσβαση σε αυτό που νοίκιασαν… δηλαδή να τους δώσουν τα κλειδιά, να ανοίξουν τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ή τον κλιματισμό!