Μετά από το χθεσινό απειλητικό μήνυμα της Μόσχας, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε σήμερα (25/6) ότι αν η Δύση υποτιμήσει την αποφασιστικότητα που έχει η Ρωσία, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «τραγικές και μοιραίες» συνέπειες, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αντιπαρατίθενται με μια μεγάλη πυρηνική δύναμη.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Δύση υποτίμησε «την ετοιμότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε οποιαδήποτε κατάσταση».

«Δεν θέλω καν να υποθέσω ότι αυτή η υποτίμηση θα μπορούσε να γίνει τραγική και μοιραία», είπε, προσθέτοντας ότι η Δύση επέλεξε να αντιπαρατεθεί με μια μεγάλη πυρηνική δύναμη.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απαντήσουμε σε αυτό – ρητορικοί και πρακτικοί. Διαθέτουμε τους πόρους για να μεταφέρουμε μηνύματα προς τη Δύση στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, ακόμη και ελλείψει προθυμίας των αντιπάλων μας να διεξάγουν έναν νηφάλιο διάλογο. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, η πλευρά τους να κάνει λάθος. Εμείς θα προσπαθήσουμε να μην το κάνουμε».

Ρωσία: «Θα υπάρξουν αντίποινα»

Χθες, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μόσχα Λιν Τρέισι κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα και της παραδόθηκε διάβημα σε σχέση με την επίθεση στη Σεβαστούπολη που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση αμερικανικών όπλων.

«Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 24 Ιουνίου με την κληθείσα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, της παραδόθηκε διάβημα», αναφέρει ένα λιτό μήνυμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Το διάβημα αφορούσε την «στοχευμένη, συνοδευόμενη από πολυάριθμα θύματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά» ουκρανική πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη.

«Οι ΗΠΑ είναι μέρος της σύγκρουσης»

Στην πρέσβειρα είπαν ότι οι ΗΠΑ, προμηθεύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με όπλα, μεταξύ των οποίων «με την χρήση πυραύλων ATACMS με κεφαλές διασποράς που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των κατοίκων της Σεβαστούπολης, των οποίων η στόχευση και ο χειρισμός των πτητικών αποστολών πραγματοποιείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικούς, έγιναν ουσιαστικά μέρος της σύγκρουσης και φέρουν την ίδια ευθύνη για την επίθεση με το Κίεβο».

Αργότερα τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίθεση στη Σεβαστούπολη «δεν εγείρει καμία αμφιβολία» και τόνισε ότι «σίγουρα θα ακολουθήσει απάντηση σε αυτό το έγκλημα». Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέστησε επίσης την προσοχή στην έλλειψη καταδίκης της επίθεσης από διεθνείς οργανισμούς και τους κάλεσε να «δώσουν μια σωστή εκτίμηση».