«Θύμα» του καύσωνα έπεσε το κέρινο ομοίωμα του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν στην Ουάσινγκτον, καθώς ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα τον ΗΠΑ χτύπησε «κόκκινο».

Καθώς το κερί έλιωνε σταδιακά, πρώτα έχασε το κεφάλι του και μετά τα πόδια του. Επίσης, ο κορμός και η καρέκλα του έσταζαν στο έδαφος.

Το κεφάλι του κέρινου ομοιώματος έχει ήδη μεταφερθεί για αποκατάσταση και τώρα οι περαστικοί βλέπουν μόνο το σύρμα που προεξέχει από τον λαιμό του 16ου προέδρου των ΗΠΑ, σύμωνα με το BBC.

Tο κέρινο ομοίωμα του Λίνκολν «αποκεφαλίστηκε» εξαιτίας της ζέστης

Το μνημείο βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Camp Barker στην Ουάσιγκτον, ένα στρατόπεδο προσφύγων της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου που στέγαζε πρώην σκλάβους και απελευθερωμένους Αφροαμερικανούς. Τώρα φιλοξενεί ένα δημοτικό σχολείο. Είχε τοποθετηθεί εκεί, έξω από το Garrison Elementary School ως μέρος της σειράς The Wax Monument Series από τον καλλιτέχνη Sandy Williams IV με έδρα τη Βιρτζίνια.

Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα κέρινο άγαλμα καθώς διαθέτει φυτίλια που οι επισκέπτες μπορούν να ανάβουν, αρκεί να τα σβήνουν γρήγορα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο έργο λιώνει.

Η πρώτη του έκδοση περιελάμβανε πάνω από 100 φυτίλια που άναψαν πρόωρα, όλα μαζί, λιώνοντας ένα σημαντικό μέρος του πριν από την τελετή εγκαινίων του.

Η νέα έκδοση εγκαταστάθηκε στο σημείο τον περασμένο Φεβρουάριο και έχει στρατηγικά τοποθετημένα και λιγότερα φυτίλια.  «Παρακαλώ σβήστε το φυτίλι που ανάψατε μέσα σε 1-2 λεπτά», αναφέρει η σχετική πινακίδα που έχει τοποθετηθεί.

Η εγκατάσταση είναι «ένας άμεσος σχολιασμός της ιστορίας της Ουάσινγκτον για τα στρατόπεδα σκλαβιάς της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου», σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Το συγκεκριμένο αντίγραφο, που ήταν παραγγελία στον καλλιτέχνη από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση CulturalDC, είναι η τρίτη εγκατάσταση της σειράς 40 ACRES Archive του Williams – The Wax Monument, η οποία περιλαμβάνει κέρινα αντίγραφα δημοφιλών δημόσιων μνημείων και πολιτιστικών συμβόλων.

Το Σαββατοκύριακο η περιοχή της Ουάσινγκτον βρισκόταν σε συναγερμό λόγω του ακραίου καύσωνα, ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί όλη την εβδομάδα.

Το κεφάλι του αγάλματος αναμένται να επανατοποθετηθεί στη σωστή θέση τις επόμενες ημέρες, επισημαίνουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.