Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε πως το φιλί χωρίς ρητή συναίνεση μπορεί να θεωρηθεί σεξουαλική επίθεση, καθώς συνιστά «εισβολή στη σεξουαλική ελευθερία του θύματος».

Όπως αναφέρει το Barron’s, το Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση των δικαστικών Αρχών της Ανδαλουσίας που καταδίκασε σε έναν χρόνο και εννέα μήνες φυλακή, αστυνομικό επειδή φίλησε στο μάγουλο κρατούμενη χωρίς τη συγκατάθεσή της, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να τη φιλήσει και στα χείλη.

«Το κλειδί είναι η συναίνεση, αν δεν έχει δοθεί συναίνεση, υπάρχει σεξουαλική επίθεση», τονίζει το Ανώτατο Δικαστήριο και ξεκαθαρίζει ότι για να μην υπάρχει έγκλημα πρέπει να συναινέσει.

Μόνο το ναι είναι… ναι

Όπως αναφέρει η ισπανική Huffington Post, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι «δεν αξιολογείται πλέον αν υπήρξε “αντίθεση του θύματος” στη σεξουαλική πράξη», καθώς «παραπέμπει ήδη σε μια παλαιά νομολογία και πλέον η κατεύθυνση αλλάζει ριζικά, αφού το ζητούμενο πια είναι η συναίνεση».

Έτσι, ένα πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα «να πλησιάσει ένα άλλο και να το φιλήσει, όταν δεν το δέχεται ως απόδειξη αγάπης ή στοργής», καθώς παραβιάζεται η σωματική του ασφάλεια και η σεξουαλική του ελευθερία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρινίζει ότι πλέον στην κάθε υπόθεση θα πρέπει να γίνεται «σαφές και προφανές» ότι το άτομο επιθυμεί το φιλί. Σε διαφορετική περίπτωση η πράξη θα θεωρείται «επίθεση στην ελευθερία της γυναίκας να αποφασίζει ποιον θέλει να φιλήσει ή ποιος αποδέχεται ότι της δίνει ένα φιλί».

Αυτό συνέβη στην περίπτωση του καταδικασθέντος αστυνομικού, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το θύμα κρατούνταν και τη φίλησε.

Η περίπτωση Ρουμπιάλες

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της συμπερίληψης των φιλιών στις πρακτικές σεξουαλικής επίθεσης απασχολεί την Ισπανία, καθώς ο πρώην επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, αναμένεται να δικαστεί επειδή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, φίλησε στα χείλη την αθλήτρια Τζένι Χερμόζο κατά την τελετή απονομής μεταλλίων, προκαλώντας την οργή όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου.

O 46χρονος Ρουμπιάλες υποστήριξε πως επρόκειτο για ένα συναινετικό «πεταχτό φιλί», εν αντιθέσει με τους ισχυρισμούς της Χερμόσο, η οποία και υπέβαλε μήνυση εναντίον του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αρχικά δέχτηκε πιέσεις να τον υπερασπιστεί.