Η δυνατότητα εφαρμογής εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με προσαυξημένο κατά 40% ημερομίσθιο, ξεκινά την 1η Ιουλίου –σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στην βιομηχανία– και αποτελεί ένα από τα μέτρα στα οποία θα δοκιμαστεί η νέα υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Έτσι και με τη «βούλα» γκρεμίζεται το στερεότυπο των «τεμπέληδων Ελλήνων» με πάταγο και «ένα σχέδιο απορρύθμισης της αγοράς εργασίας», όπως καταγγέλλεται, μπαίνει σε εφαρμογή έξι χρόνια από το τέλος του εφιάλτη των μνημονίων.

Το σταδιακό τέλος του πενθημέρου δεν είναι η μοναδική παρέμβαση που συντελείται στο εργασιακό τοπίο με το υπουργείο Εργασίας να υιοθετεί και το 9ωρο στη βιομηχανία και μάλιστα η έξτρα ώρα θα είναι απλήρωτη για τους εργαζόμενους. Πρόκειται για εγκύκλιο που υπογράφει η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη Νίκη Κεραμέως.

9ωρο στη βιομηχανία

18σέλιδη εγκύκλιος

Αξιοποιώντας κοινοτικές οδηγίες περί ενεργού και μη ενεργού χρόνου, αλλά κυρίως επικαλούμενη Προεδρικό Διάταγμα του 1932, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, με ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε εξαιρεί μία ώρα από τον χρόνο εργασίας του βιομηχανικού εργάτη ή υπαλλήλου και τη δωρίζει ως απλήρωτη εργασία στους επιχειρηματίες βιομηχάνους.

«Η βιομηχανία είναι ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας, στον οποίο ενδέχεται να απαιτείται χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων, πριν την ανάληψη υπηρεσίας και μετά την λήξη της.

Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο χρόνος αυτός, ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει τα 30’ λεπτά προ της έναρξης και τα 30’ λεπτά μετά τη λήξη της εργασίας (εκτός αν απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος προετοιμασίας που δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους και μπορεί να αποδειχτεί κατά την ελεγκτική διαδικασία), δεν αποτελεί χρόνο εργασίας και συνεπώς η σήμανση της ψηφιακής κάρτας για την εν λόγω κατηγορία εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα:

– Κατά την έναρξη της εργασίας, μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του χρόνου προετοιμασίας για ανάληψη υπηρεσίας και

– Κατά την λήξη της εργασίας, πριν την έναρξη του χρόνου προετοιμασίας για αποχώρηση» αναφέρει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος δικαιώνοντας το νέο εκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «Καθημερινή» είχε θέσει ως ζητούμενο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας στην εργασία.

Η 18σέλιδη εγκύκλιος εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν από την ενεργοποίηση της διάταξης που επεκτείνει τη δυνατότητα εργασίας και την 6η ημέρα της εβδομάδας ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας τίποτα δεν θα είναι ίδιο πλέον.

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά λοιπόν για τους εργαζομένους «εργασιακός χειμώνας»

Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση

Ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος μιλά για καταστρατήγηση δικαιωμάτων των εργαζομένων και διευκολύνσεις στους μεγαλο-εργοδότες.

«Ενώ η ψηφιακή κάρτα παρουσιάζεται ως μια μεγάλη καινοτομία της κυβέρνησης, φαίνεται ξεκάθαρα πως όλα λειτουργούν προς όφελος των εργοδοτών και προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας» σημειώνει μεταξύ άλλων για τα 60 λεπτά απλήρωτης εργασίας.

«Εκτός των άλλων, δίνεται σκανδαλωδώς η »δυνατότητα» στους εργοδότες να μην καταχωρούν εκ των προτέρων το ωράριο, τις αλλαγές ή τις υπερωρίες που θα χρειαστεί να κάνει κάποιος εργαζόμενος, αλλά μέσα σε διάστημα που να μην ξεπερνά τον μήνα, αφού ήδη δηλαδή αυτές οι ώρες έχουν πραγματοποιηθεί, χωρίς καμία εξασφάλιση ότι θα έχουν κιόλας τηρηθεί τα όσα προβλέπονται στο συμφωνημένο ωράριο» συμπληρώνει.

«Με αυτή την εγκύκλιο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ που αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην περαιτέρω καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργατών» αναφέρει η Νέα Αριστερά.

«Η νέα υπουργός Εργασίας, αφού πρώτα δεν άφησε τίποτα όρθιο στην Παιδεία, αφού συνέδεσε το όνομά της ως υπουργός Εσωτερικών με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων στην χώρα μας, τώρα στο υπουργείο Εργασίας έβαλε στόχο και τους βιομηχανικούς εργάτες. Προφανώς ό,τι δεν τόλμησαν να ισοπεδώσουν ούτε καν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζιδάκης θα αναλάβει με συνοπτικές διαδικασίες η Νίκη Κεραμέως» αναφέρει υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει ακόμα χειρότερες τις εργασιακές συνθήκες».

Η απάντηση, σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά, είναι στην αντίθετη κατεύθυνση: «στην ενίσχυση των μισθών, στην μείωση των ωρών εργασίας και στην καθολική εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων».

Φόβοι για χειρότερες τις εργασιακές συνθήκες

Γερμανικό… ενδιαφέρον

Οι… «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα δεν περνούν απαρατήρητες από τον  Γερμανικό Τύπο που φιλοξενεί σχετικά ρεπορτάζ σε αντίθετη κατεύθυνση με την προ μνημονίων εποχές.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της Seudeutsche Zeitung (SZ) για τα νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά εργασίας. «Δεν είναι μυστικό ότι ήδη οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους Γερμανούς… Για παράδειγμα όταν οι Γερμανοί τουρίστες περπατούν στην Αθήνα το βράδυ, συχνά εκπλήσσονται από το πόσο αργά πηγαίνουν οι άνθρωποι στις ταβέρνες, όταν βέβαια μπορούν να πληρώσουν το φαγητό έξω. Το καλοκαίρι συχνά δεν τρώνε πριν τα μεσάνυχτα. Ο λόγος είναι είναι ότι απλά δεν έχουν χρόνο νωρίτερα», γράφει μεταξύ άλλων η SZ που περιλαμβάνει στο ρεπορτάζ της, την επταήμερη εργασία που είναι κανόνας το καλοκαίρι, ειδικά στα τουριστικά θέρετρα αλλά και την έκτη εργάσιμη μέρα και στη βιομηχανία που ξεκινά από την 1η Ιουλίου.

«H εβδομάδα των πέντε ημερών πεθαίνει» αναφέρει στη Deutsche Welle ο Άρις Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου από τη Θεσσαλονίκη», μεταφέροντας τη νέα πραγματικότητα στη χώρα μας.

Το μοντέλο της εξαήμερες εργασίας θεωρητικά θα αποφέρει μεγαλύτερους μισθούς στους εργαζομένους με την Handelsblatt να επισημαίνει ότι πολλές ώρες εργασίας «δεν φέρνουν πολλά έσοδα» παραθέτοντας στοιχεία για το μέσο μικτό μισθό που πέρυσι στην Ελλάδα ήταν 1.251 ευρώ με το 31% των απασχολούμενων να βγάζει ακόμη και λιγότερα από 800 ευρώ μικτά.

«Το χαμηλό μέσο εισόδημα αποτελεί μία ακόμη επίπτωση της κρίσης» σχολιάζει η εφημερίδα και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle «[…] προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, πολλοί Έλληνες κάνουν και δεύτερη δουλειά – και πολύ συχνά αμείβονται μαύρα» ισχυριζόμενη πως «αυτά τα φαινόμενα είναι που θέλει να αντιμετωπίσει τώρα η κυβέρνηση με τη εξαήμερη εργασία».