Τις έντονες αντιδράσεις φιλόζωων και συλλόγων έχει προκαλέσει εκδήλωση που διοργανώνεται απόψε (23/6) στα Καλουδιανά Κισσάμου Χανίων, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος.

Πρόκειται για ένα πανηγύρι που γίνεται για πρώτη φορά και περιλαμβάνει το σούβλισμα… ταύρου βάρους 215 κιλών.

Μάλιστα, ήδη από το νωρίς το πρωί το μεγαλόσωμο ζώο έχει πάρει θέση στη σούβλα στην πλατεία του χωριού και ψήνεται σε χαμηλή φωτιά, ώστε να είναι έτοιμος στις 20:00 που ξεκινάει το πανηγύρι.

Ο ταύρος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στη σούβλα (Πηγή: zarpanews)

Καταδικάζοντας την κίνηση αυτή, ο φιλοζωικός σύλλογος «Προστασία των Ζώων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Χαρές και πανηγύρια εκεί στα Καλουδιανά Κισσάμου. Για να γιορτάσουν το Άγιο Πνεύμα, αυτή τη μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας, θα στήσουν χορό και μουσικές γύρω από ένα σουβλισμένο ταύρο, πιστοί σε παγανιστικά «έθιμα» θεωρώντας ότι «προάγουν πολιτισμό».. Είναι δε τόσο περήφανοι για αυτό, που το μνημονεύουν στην αφίσα τους, ως πόλο έλξης. Άλλωστε και το Άγιο Πάσχα δε συνοδεύεται με τη σφαγή των αμνών και το σούβλισμα τους στην πλειοψηφία της επικράτειας; Και ύστερα μιλάμε για ηθική και ενσυναίσθηση… Αγαπάτε αλλήλους».

Πολλοί είναι και οι χρήστες του διαδικτύου, που απ’ όταν κυκλοφόρησαν οι σχετικές αφίσες, αντέδρασαν κάνοντας λόγο για βαρβαρότητες.

«Θλιβερό σαν σκέψη. Ο πολιτιστικός σύλλογος να το υλοποιήσει; Ακόμη πιο τραγικό», «Ότι πιο αισχρό, βάρβαρο έχω γνωρίσει σε πολιτιστικό σύλλογο. Γιατί δεν τον ονομάζεται Σφαγείο;», «Τι εννοείτε σούβλισμα ταύρου; Αλήθεια τώρα;», είναι μόνο κάποια από τα σχόλια στα social media.

Τέλος, σε δική της ανάρτηση η «Ζωόφιλη δράση» από το Ηράκλειο γράφει:

«Ο Πολιτιστικός σύλλογος Καλουδιανών στα Χάνια θα γιορτάσει λέει το Άγιο Πνεύμα σουβλίζοντας ένα δόλιο ταύρο, τον οποίο θα φάνε στην συνεχεία όλοι μαζί με κόστος 15 ευρώ το άτομο.Εείναι αυτό πολιτισμός; Αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα να σφάξουν και να σουβλίσουν ένα περήφανο ζώο στην μέση της πλατείας, κάνοντας κάτι που είναι εντελώς ξένο στην κρητική παράδοση και μετά όλοι μαζί να παίζουν μουσική και να χορεύουν γύρω από το ζώο που γυρίζει στην σούβλα;»