Με προαναγγελία υποψηφιότητας μπορεί να ερμηνευτεί το «θέλω» του δημάρχου Αθηναίων, όπως αυτό εκφράστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη.

Ο Χάρης Δούκας, σε μια περίοδο που το κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, έχει χτυπήσει «κόκκινο» δηλώνει «θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα» και με νόημα συμπληρώνει «θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό».

Τα ισχυρά μποφόρ που πνέουν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και το πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της κάλπης για ανάδειξη αρχηγού δεν αφήνουν αμέτοχο τον πρώτο πολίτη των Αθηνών που δείχνει αποφασισμένος να διεκδικήσει ρόλο στην επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς με το «μοντέλο Δούκα».

Ξεδιπλώνοντας το μοντέλο αυτό και χωρίς να θέλει να ισχυριστεί ότι «είναι για εφαρμογή σε κάθε περίσταση» μιλά για ένα πολιτικό-κοινωνικό ρεύμα με τρεις συνιστώσες.

Τα τρία σημεία του «μοντέλου Δούκα»

«Η πρώτη είναι μια ευρύτερη σύγκλιση δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς που επετεύχθη μέσα από κοινές δράσεις στους κοινωνικούς χώρους για την κοινωνική προστασία και ασφάλεια, τα δικαιώματα, την πολιτική οικολογία κ.α.  Όχι όμως μέσω τεχνητών συγκολλήσεων κορυφής και κεντρικών συμφωνητικών, ερήμην της βάσης.

Οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές, όπως συνηθίζω να λέω (…).

Η δεύτερη συνιστώσα είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις που επιτυγχάνονται στο έδαφος των σημερινών εξελίξεων που χρειάζονται επεξεργασίες που υπερβαίνουν τα σημερινά δεδομένα (…).

Το τρίτο στοιχείο είναι ο χρόνος των όποιων αλλαγών. Ο χρόνος των εξελίξεων δεν είναι ευθύγραμμος, στατικός χώρος, απεριόριστος».

Με οδικό χάρτη τις τρεις παραπάνω συνιστώσες ο Χάρης Δούκας σημειώνει με νόημα: «Μου λένε ορισμένοι. Ας αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάζουν σιγά-σιγά, ας υπομένουμε αυτή τη διαδικασία στασιμότητας. Άφησε τη σήψη να εξελίσσεται. Κάθισε στο γραφείο σου αναπαυτικά και μην ασχολείσαι. Μου επιτέθηκαν μάλιστα επειδή τολμάω ακόμα και να αγωνιώ. Απέναντι σε αυτές τις απόψεις, υποστηρίζω μια διαφορετική κλίμακα χρόνου. Η ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και τομές που αλλάζουν τον ρου των εξελίξεων» καλώντας σε «ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά, που λέει και ο Ελύτης» και καταλήγοντας πως «εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό».