Ο γιος του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Ντανίλο, φαίνεται να είναι μεταξύ των σέρβων ταραχοποιών που ενεπλάκησαν σε επεισόδια με Αγγλους στο Γκελζενκίρχεν.

Σε βίντεο που έχει ανέβει στο Χ, το οποίο δείχνει οπαδούς να πετούν τραπέζια και καρέκλες, φαίνεται ο 26χρονος Ντανίλο Βούτσιτς να προσπαθεί να επιτεθεί ενώ τρεις άνδρες, πιθανόν της ασφάλειάς του, επιχειρούν να τον συγκρατήσουν.

Οπως αναφέρουν το κροατικό portal Index.hr και το βοσνιακό Klix.ba, τα οποία επικαλείται η γερμανική «Welt», οι σωματοφύλακες που σταμάτησαν τον γιο του σέρβου προέδρου είναι μέλη της ειδικής ομάδας Cobra, της σερβικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Στο παρελθόν ο Ντανίλο Βούτσιτς είχε φωτογραφιστεί με έναν έμπιστο του Βέλικο Μπέλιβουκ ο οποίος είναι ο ηγέτης των χούλιγκαν της Παρτίζαν Βελιγραδίου. Σύμφωνα πάντα με τη «Welt», το σερβικό κλαμπ είναι διαβόητο για τους επιθετικούς υποστηρικτές του και τις διασυνδέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα.

«Είναι αξιοπεπής»

Ο πρόεδρος της Σερβίας έσπευσε να υπερασπιστεί τον γιο του μετά τη γνωστοποίηση της φωτογραφίας.

«Ο γιος μου Ντανίλο είναι ένας ειλικρινής και αξιοπρεπής νέος», έγραψε στο Instagram o Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συνοδεύοντας το κείμενο με μια φωτογραφία μαζί με τον γιο του.

Οι Σέρβοι βρίσκονται επίσης στο μικροσκόπιο της UEFA λόγω των απειλητικών πολιτικών μηνυμάτων και μηνυμάτων μίσους κατά του Κοσόβου. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει κινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Σερβίας για «εικαζόμενη μεροληπτική συμπεριφορά», κυρίως σημαίες και συνθήματα κατά του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Αγγλία.

Στις σερβικές σημαίες περιελάμβαναν το Κοσσυφοπέδιο με το σύνθημα «Ποτέ μην τα παρατάς».

Καλός βαθμός στην ασφάλεια

Θετικά έκρινε η γερμανική κυβέρνηση το ισοζύγιο στο ζήτημα της ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το πρώτο Σαββατοκύριακο. «Οι Αρχές αξιολογούν θετικά την εξέλιξη των τριών πρώτων ημερών, τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μαξιμίλιαμ Καλ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στην τακτική συνέντευξη Τύπου, στο Βερολίνο.

Ο Καλ υπενθύμισε ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχει επιβάλει η Γερμανία στο Euro περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας με 22.000 αξιωματικούς να βρίσκονται καθημερινά επί ποδός. Ως παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ο Καλ επικαλέστηκε τα γεγονότα στο Γκελζενκίρχεν όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ Αγγλων και Σέρβων και η αστυνομία προέβη σε επτά συλλήψεις.

«Μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο καμία από τις εκτιμήσεις μας για τους κινδύνους δεν αλλάζει. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει καταστάσεις που να μας έχουν εκπλήξει και η αστυνομία ήταν προετοιμασμένη για όλα όσα συνέβησαν» , κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΣΜΗΣ