Την υπογραφή περισσότερων συμφωνιών εισαγωγής πετρελαίου με χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σε μειωμένες τιμές εξετάζει η Ινδία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Χάρντιπ Σινγκ Πούρι (φωτογραφία). Ο Πούρι, που αναλαμβάνει το υπουργείο για δεύτερη φορά, δήλωσε επίσης ότι η κρατική εταιρεία Bharat Petroleum Corp σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νέο διυλιστήριο και πως ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θέλει να προστατέψει τους καταναλωτές από τις ασταθείς αγορές πετρελαίου και να παράσχει ενέργεια σε προσιτές τιμές.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, αγοράζοντας με έκπτωση, καθώς οι δυτικές εταιρείες σταμάτησαν τις αγορές μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

«Συνεργαζόμαστε με τη ρωσική ομοσπονδία. Είχαμε συζητήσεις με τους Ρώσους για μακροπρόθεσμες συμφωνίες», δήλωσε ο Πούρι. «Είμαι βέβαιος ότι τόσο οι παίκτες του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα μας θα υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες με χώρες όπου βλέπουν όφελος από αυτό», είπε, όταν ρωτήθηκε αν οι ινδικές κρατικές εταιρείες εξετάζουν την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών με τη Ρωσία.