Τουλάχιστον 40 νεκροί, ανάμεσά τους 14 παιδιά και 9 γυναίκες, και πάνω από 70 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της νέας αιματοχυσίας σε σχολείο – καταφύγιο της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Η επίθεση του Ισραήλ που έρχεται ως «απάντηση – πρόκληση» στις δηλώσεις Μπάιντεν περί συμφωνίας για εκεχειρία, καταδικάστηκε έντονα από την UNRWA και διεθνείς οργανισμούς που κάνουν λόγο για συστηματική στοχοποίηση αμάχων και κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου.

Σύμφωνα με ξεχωριστές έρευνες του CNN και του Al Jazeera, το Ισραήλ χρησιμοποίησε και σε αυτή την επίθεση αμερικανικά όπλα υποστηρίζοντας μάλιστα ότι προχώρησε σε στοχευμένο χτύπημα κατά μαχητών της Χαμάς που βρισκόταν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχει προσκομίσει οποιοδήποτε στοιχείο για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό.

Αμερικανικά τα όπλα και στη σφαγή της Ράφα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το CNN είχε αποκαλύψει ότι αμερικανικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί και στην αιματοχυσία που προκάλεσε το Ισραήλ με επίθεσή του στις 26 Μαΐου σε σκηνές εκτοπισμένων στη Ράφα.

Το αμερικανικό μέσο σε άρθρο του σήμερα αναφέρει σχετικά με το χτύπημα στη Νουσεϊράτ:

«Ανάλυση του CNN σε βίντεο από το σημείο και εξέταση από εμπειρογνώμονα σε θέματα εκρηκτικών όπλων διαπίστωσε ότι στο χτύπημα στο σχολείο χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής. Το CNN εντόπισε θραύσματα τουλάχιστον δύο αμερικανικών βομβών μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) σε βίντεο που τραβήχτηκε στο σημείο από δημοσιογράφο που εργάζεται για το CNN».

Αποκάλυψη Al Jazeera

Την ίδια στιγμή έρευνα του Al Jazeera αποκαλύπτει ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε το σχολείο – που σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της UNRWA φιλοξενούσε 6.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους – με πυραύλους εξοπλισμένους με αμερικανικά συστήματα καθοδήγησης.

«Εικόνες από θραύσματα πυραύλων που αναλύθηκαν από την ομάδα επαλήθευσης Sanad του AJ εντόπισαν εξαρτήματα της Honeywell, μιας αμερικανικής εταιρείας που ειδικεύεται στα συστήματα καθοδήγησης ακριβείας.

Παρόμοια εξαρτήματα χρησιμοποιήθηκαν το 2014 σε ισραηλινή επίθεση εναντίον παλαιστινιακού σπιτιού στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας.

Δύο κομμάτια από την πρόσφατη και την παλιά βομβιστική επίθεση φέρουν τον ίδιο αριθμό κατασκευαστή και τον ίδιο αριθμό κατηγορίας: HG1930BA06», αναφέρει το AJ.

Δημοσιογράφος του CNN ανάμεσα στους εκτοπισμένους

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CNN στην περιοχή, το σχολείο χτυπήθηκε από τουλάχιστον τρεις πυραύλους που διείσδυσαν στο τριώροφο κτίριο.

«Κοιμόμασταν εδώ και ξαφνικά είδαμε να πέφτουν ρουκέτες. Κατέβηκα κρατώντας το παιδί μου, τραυματιστήκαμε και οι δύο, ένας συγγενής μου σκοτώθηκε σε αυτό το δωμάτιο» δήλωσε ο Τζαμπέρ Αμπού Ντάχερ.

Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «σκοτώνει τους αμάχους, δεν σκοτώνει μαχητές, είναι αθώοι άνθρωποι που κοιμούνται σε μια εγκατάσταση της UNRWA… τι έκαναν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι; Τι του έκαναν; Ψάχνει για ανθρώπους της Χαμάς; Πήγαινε να τους ψάξεις, γιατί μας σκοτώνεις στα σχολεία;».

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι μετά το χτύπημα στη Νουσεϊράτ

Η αμερικανική στήριξη

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), και η υποστήριξη αυτή συνεχίζεται παρά την αυξανόμενη πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση Μπάιντεν για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Η χρήση δε αμερικανικών όπλων σε επιθέσεις που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, όπως είναι η στοχοποίηση αμάχων, μπορεί να φέρουν τις ΗΠΑ αντιμέτωπες μέχρι και με ποινικές ευθύνες για συνενοχή στην παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.