Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε εκτεταμένη φωτιά θέρισε τουλάχιστον 45 ζωές σε καταυλισμό της Ράφας, κατακαίοντας σκηνές και ξεχαρβαλωμένα πρόχειρα καταφύγια και ξεσηκώνοντας διεθνή κατακραυγή από ηγέτες που ζητούν την εφαρμογή απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα. Οικογένειες Παλαιστινίων έτρεξαν στα νοσοκομεία για να αναγνωρίσουν τους νεκρούς τους, γυναίκες και άνδρες προσεύχονταν απελπισμένοι, σε σκηνές γνώριμες κατά τους οκτώ μήνες του πολέμου.

«Ολος ο κόσμος βλέπει τη Ράφα να καίγεται από το Ισραήλ και κανένας δεν κάνει τίποτα για να το σταματήσει» είπε στο Reuters ο Μπασάμ, μέσω εφαρμογής συνομιλίας, από την πληγείσα περιοχή η οποία είχε χαρακτηριστεί ασφαλής ζώνη. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο «τα νέα που προκαλούν τρόμο», τονίζει ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα και οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως, σε συμμόρφωση όλων των μερών με τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι πρόκειται για τραγικό δυστύχημα, ότι έχουν απομακρυνθεί από τη Ράφα περίπου 1 εκατομμύριο άμαχοι «και, παρότι καταβάλλεται ύψιστη προσπάθεια να μην πλήττονται άμαχοι, δυστυχώς κάτι πήγε τραγικά λάθος».

Τα τανκς βομβαρδίζουν

Ισραηλινά τανκς συνέχισαν να βομβαρδίζουν χθες ανατολικές και κεντρικές περιοχές της πόλης στη Νότια Γάζα, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η αεροπορική επίθεση της Κυριακής, βασισμένη σε «ακριβείς πληροφορίες», οδήγησε σε εξάλειψη του αρχηγού του επιτελείου της Χαμάς για τη Δυτική Οχθη, καθώς και ενός άλλου αξιωματούχου που ευθυνόταν για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Ωστόσο, η ανώτατη στρατιωτική εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση «πολύ σοβαρή» και είπε ότι διεξάγεται έρευνα. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η επιδρομή «κατά διοικητών της Χαμάς» προκάλεσε πυρκαγιά στην οποία οφείλονται οι θάνατοι των παλαιστίνιων αμάχων. Τη διεξαγωγή πλήρους και διαφανούς έρευνας ζητεί ο ΟΗΕ.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Τελ αλ Σουλτάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν χερσαία επίθεση στα ανατολικά της Ράφας πριν από δύο εβδομάδες. Τα θύματα είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, και εκφράζονται φόβοι ότι θα ανέβει ο απολογισμός, καθώς πολλοί από εκείνους που παγιδεύτηκαν στην πυρκαγιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά εγκαύματα. «Ηταν η ώρα που ετοιμαζόμασταν για ύπνο όταν ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος και μας κύκλωσαν οι φλόγες» λέει η Ουμ αλ Ατάρ, μια παλαιστίνια μητέρα.

Αδικαιολόγητες επιθέσεις

Η Ιταλία, σε μια από τις πιο σφοδρές επικρίσεις εναντίον της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις με στόχο παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα δεν μπορεί πλέον να δικαιολογούνται. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα πολυάριθμα θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στη Ράφα και ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός». Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε πολύ σκληρά λόγια εναντίον του Ισραήλ και είπε ότι το όνομα του Νετανιάχου θα περάσει στην Ιστορία όπως του Χίτλερ, του Μιλόσεβις και του Κάρατζιτς, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Εντωμεταξύ, ο αιγυπτιακός στρατός ερευνά τον θάνατο  συνοριοφύλακα από «πυρά» στη μεθόριο με τη Ράφα, μεταξύ  Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν αναπτυχθεί ισραηλινές δυνάμεις.