Τη Δυτική Οχθη αλλά και την Ιερουσαλήμ επισκέπτεται από χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης για επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Βηθλεέμ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού της Παλαιστινιακής Αρχής Χάνι ελ Χάι. Στο επίκεντρο των επαφών ήταν η παρούσα κατάσταση στην περιοχή αλλά και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για προώθηση της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό ο Στ. Κασσελάκης υπενθύμισε στον παλαιστίνιο υπουργό ότι επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελληνική Δημοκρατία άλλαξε τον όρο Παλαιστινιακή Αρχή στα επίσημα έγγραφα αντικαθιστώντας τον με τον όρο Παλαιστίνη και δεσμεύθηκε να συνεχίσει αυτή την πολιτική ως η μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας, όπως είπε.

Τόνισε ότι ο κύριος λόγος του ταξιδιού του είναι η μεταφορά αισθημάτων αλληλεγγύης και συμπαράστασης από πλευράς του κόμματος και ολόκληρου του ελληνικού λαού. Υπέδειξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει, κατά την έκφρασή του, το παράδειγμα της Ισπανίας και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Ως το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πρόσθεσε, θα πιέσουμε για αυτό και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Αραφάτ και ο Ανδρέας

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης πως κοιτάζοντας τη φωτογραφία του Γιασέρ Αραφάτ δεν θα μπορούσε παρά να ανατρέξει στη σχέση του εκλιπόντος παλαιστίνιου ηγέτη με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενδεικτική της μακράς σχέσης των δύο λαών. Οπως ο Ανδρέας Παπανδρέου υποδέχθηκε κάποτε τον Γιασέρ. Ο παλαιστίνιος υπουργός ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχρονική του στάση στο Παλαιστινιακό. Ο κ. Ελ Χάι αναφέρθηκε παράλληλα εκτενώς στο ζήτημα της Γάζας λέγοντας ότι η καταστροφή που προκλήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής είναι ολοκληρωτική.

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό Αϊντα στη Βηθλεέμ, όπου είχε επαφές με τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ, έτυχε μιας σύντομης περιήγησης κατά μήκος του Τείχους Ασφαλείας του Ισραήλ και συνομίλησε με κατοίκους του καταυλισμού, απογόνους των παλαιστίνιων προσφύγων του 1948. Τον κ. Κασσελάκη συνοδεύουν η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ο τομεάρχης Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, η τομεάρχης Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, και ο διπλωματικός του σύμβουλος, Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Το πρόγραμμα Κασσελάκη συνεχίζεται με συνάντηση αύριο το πρωί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ και επίσκεψη στη Ραμάλα για επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Από εκεί η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει κατευθείαν για το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Ισραήλ

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναντήσει κανέναν ισραηλινό αξιωματούχο. Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», λίγο πριν από το ταξίδι, εάν αυτό ήταν δική τους επιλογή ή δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ισραηλινής πλευράς, πηγή από το περιβάλλον Κασσελάκη απέδωσε την απουσία συναντήσεων στο μικρό χρονικό περιθώριο, όπως είπε, προσθέτοντας ότι λόγω αυτού καμία πλευρά δεν επεδίωξε την επαφή. Διευκρίνισε πάντως ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προθυμία για διάλογο με το Ισραήλ.

Ο Κωστής Κωνσταντίνου είναι απεσταλμένος της ERTNEWS στο Ισραήλ