Μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα παρόντων των συγγενών και φίλων του συνεχίστηκε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου με τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών ο καθένας για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Παρόντες στη σημερινή διαδικασία ήταν επίσης οι  Νικ. Φίλης, Νικ. Βούτσης,  Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεανώ Φωτίου.

Και οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προήλθε από δικά τους χτυπήματα.

«Κλωτσούσα στον αέρα και όχι τον Ζακ», ισχυρίστηκε ο μεσίτης

«Εγώ πήγα να βοηθήσω τον Κωστόπουλο. Αν γνώριζα ποια θα ήταν η εξέλιξη δεν θα ανακατευόμουν. Το έκανα για καλό και όχι για κακό», ισχυρίστηκε απολογούμενος ο κατηγορούμενος μεσίτης υποστηρίζοντας  πως ο ίδιος κλωτσούσε στον αέρα και όχι τον Ζακ Κωστόπουλο. Ισχυρισμός ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ακροατήριο.

Περιγράφοντας το περιστατικό ανέφερε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος επιχείρησε να σπάσει την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου με το κεφάλι του για να βγει έξω, ενώ παράλληλα κρατούσε ένα μαχαίρι. «Είδα το μαχαίρι και φοβήθηκα ότι αν έβγαινε θα γινόταν κάποιο κακό. Σκέφτηκα να φύγω και τότε τον είδα με το κεφάλι να βαράει τη τζαμαρία. Η αντίδραση μου ήταν για καλό. Σκέφτηκα ότι στην προσπάθεια του να σπάσει με το κεφάλι τη τζαμαρία θα χτυπήσει. Στιγμιαία σκέφτηκα να κάνω κάτι για να μην κόψει το λαιμό του. Χτύπησα πάνω δεξιά γιατί ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος για να ρίξω τη τζαμαρία και να του απελευθερώσω την έξοδο».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι του φώναξε «κάτσε μέσα» και κλώτσησε στον αέρα για να τον αποτρέψει να βγει. «Εκείνη η στιγμή δεν είναι ήρεμη, προσπαθώ να κάνω κάτι για καλό και φοβάμαι μαζί. Με το που βγάζει το κεφάλι τον πετυχαίνω αλλά η κλωτσιά αυτή δεν είναι δυνατή για να του κάνω κακό. Δεν συνεχίζω. Τον τραβάω έξω από την μπλούζα, του πιάνω τον καρπό και του πήρα το μαχαίρι που το πέταξα μέσα στο κοσμηματοπωλείο» ανέφερε.

Στράφηκε και προς την οικογένεια Κωστόπουλου, σχολιάζοντας: «Καταλαβαίνω τους γονείς και τα αδέλφια του, θέλω όμως να καταλάβουν ότι για αυτό το θάνατο δεν φταίω. Ήταν στιγμιαίο περιστατικό που είχε μια κακή εξέλιξη. Εγώ πήγα για καλό…», ενώ κλείνοντας την απολογία του είπε: «Θέλω να κριθώ δίκαια και αμερόληπτα. Η αδικία η δική μου, δεν είναι δικαιοσύνη για κανέναν».

Οι ερωτήσεις του εισαγγελέα

Εισαγγελέας: Τι σας οδήγησε να εμπλακείτε;

Κατηγορούμενος: Το ένστικτο του αλτρουισμού …

Εισαγγελέας: Στο βίντεο δεν ακούγεται να λέτε «κάτσε μέσα»…

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω αν είχε δυνατότητα να καταγράφει.

Εισαγγελέας: Βλέπω να κλωτσάτε 9 φορές και οι 5 στο κεφάλι…

Κατηγορούμενος: Όχι οι 2 μάξιμουμ να τον βρήκαν, οι άλλες είναι στον αέρα.

Τι είπε ο κοσμηματοπώλης

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, ισχυριστηκε πως όταν ο Ζακ Κωστόπουλος βγήκε από την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου και ξάπλωσε αιμόφυρτος στο δρόμο, ο ίδιος και ο συγκατηγορούμενος του δεν τον χτύπησαν καθόλου, αν και τα βίντεο δείχνουν σαφώς μια διαφορετική εικόνα.

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν εντός και εκτός του καταστήματος του, ισχυρίστηκε πως ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν μέσα κρατώντας μαχαίρι και κάνοντας ζημιές. Στη συνέχεια, προσπάθησε να σπάσει με έναν πυροσβεστήρα το τζάμι. «Ήρθε στη βιτρίνα και προσπάθησε να βγει έξω. Δεν ήθελα να τον χτυπήσω,  στόχος ήταν να τον κρατήσουμε στο μαγαζί για να τον βρει η αστυνομία» υποστήριξε και πρόσθεσε οτι τον κλώτσησε μόνο 2-3 φορές σχολιάζοντας «δεν είχα σκοπό να του κάνω κακό».

Πρόεδρος: Όμως αφού είχε βγει από τη τζαμαρία, συνεχίζετε και χτυπάτε…

Κατηγορούμενος: Όχι δεν χτύπησα. Έμεινα μακριά.

Πρόεδρος: Εντάξει είχε γίνει μια ζημιά. Όμως μετά το πως αντιμετωπίζουμε αυτό το περιστατικό… γιατί δεν διατηρήσετε ψυχραιμία για να συλληφθεί ο άνθρωπος; Στο κέντρο ήσασταν, η αστυνομία ήταν κοντά… ήταν άνθρωπος που δυσκολευόταν να βγει. Το μαχαίρι τί μπορούσε να προβληματίσει αφού ήταν και τόσος κόσμος εκεί..

Κατηγορούμενος: Ίσως κάνει κάποια ζημιά.

Εισαγγελέας: Στο βίντεο φαίνεται ότι τον χτυπάτε 5 φορές και οι 3 στο κεφάλι και μάλιστα στη μία τον κλωτσάτε και το κεφάλι του χτυπάει στο έδαφος.

Κατηγορούμενος: Δεν το θυμάμαι. Είδα το βίντεο αλλά δεν το θυμάμαι…

Εισαγγελέας: Τη στιγμή που τον τραβάει έξω ο συγκατηγορούμενος σας πως ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος;

Κατηγορούμενος: Εντάξει ήταν. Δεν μιλούσε…

Εισαγγελέας: Ο διασώστης είπε ότι ήταν αναίσθητος.

Κατηγορούμενος: Ε ναι, ήταν.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη το πρωί με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας.