Ένας άνδρας από το Νέο Μεξικό κατηγορείται ότι φέρεται να προσπάθησε να κάψει ένα νηπιαγωγείο στην Καλιφόρνια με παιδιά και προσωπικό μέσα.

Αργότερα την ίδια ημέρα, φέρεται να επιχείρησε να βάλει φωτιά σε ένα εμπορικό κέντρο ένα μίλι μακριά, σύμφωνα με πληροφορίες από το people.

Ο Jonathan A. Barajas Nava, 38 ετών, κατηγορήθηκε για δύο κατηγορίες για απόπειρα καταστροφής περιουσίας με τη χρήση φωτιάς, ανέφερε η Εισαγγελία των ΗΠΑ στην Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνιας σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη 22 Μαΐου.

‘Εγινε τελευταία στιγμή αντιληπτός

Μια ένορκη βεβαίωση που κατατέθηκε μαζί με την ποινική δίωξη υποστηρίζει ότι ο Nava έριξε «ένα εύφλεκτο υγρό» στην είσοδο της εκκλησίας Retreat Church και του Yucaipa Christian Preschool στη Yucaipa της Καλιφόρνια στις 24 Απριλίου. Εκείνη τη στιγμή, 48 μαθητές του νηπιαγωγείου και 14 μέλη του προσωπικού βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, ωστόσο κανείς δεν τραυματίστηκε.

Λίγο αργότερα, ο Nava λέγεται ότι κατευθύνθηκε σε ένα τοπικό εμπορικό κέντρο και φέρεται να έριξε «ένα εύφλεκτο υγρό στους μετρητές αερίου του κτιρίου», ενώ πριν φέρεται να «έβαλε φωτιά στους μετρητές αερίου».

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, οι αρχές δήλωσαν ότι πολλοί άνθρωποι κάλεσαν την αστυνομία γύρω στη 1 μ.μ. τοπική ώρα, αφού είδαν έναν άνδρα που κρατούσε ένα μπιτόνι με βενζίνη να πλησιάζει την είσοδο του σχολείου και στη συνέχεια φέρεται να έβαλε φωτιά. Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι ένας γείτονας που είδε το  περιστατικό παρενέβη τρέχοντας προς το σχολείο και έσβησε τη φωτιά μέχρι να φτάσουν στο σημείο πυροσβέστες. Αφαίρεσαν επίσης ένα δοχείο αερίου και ένα χαλάκι πόρτας που είχαν πάρει φωτιά.

Οι γείτονες πίστευαν ότι ο ύποπτος φορούσε κουκούλα και οδηγούσε ένα φορτηγό που είχε δυνατό σιγαστήρα.

Στο εμπορικό κέντρο

Περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σαν Μπερναρντίνο έλαβε κλήσεις για άλλη μια πυρκαγιά, αυτή τη φορά σε ένα εμπορικό κέντρο ένα μίλι μακριά από το νηπιαγωγείο. Οι αστυνομικοί που ανταποκρίθηκαν μύρισαν βενζίνη και είδαν σημάδια καψίματος κοντά στον τοίχο που είχε αρπάξει φωτιά και το πεζοδρόμιο. Ένα μαύρο δοχείο βενζίνης κοντά στους μετρητές αερίου ανακτήθηκε από τις αρχές.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι η πυρκαγιά στο νηπιαγωγείο και στο εμπορικό κέντρο προκλήθηκε και οι δύο με υγρό τύπου βενζίνης μαζί με αναπτήρα.

Πώς τον έπιασαν

Η αστυνομία έλαβε άλλη μια κλήση γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, για έναν οδηγό φορτηγού που είχε παγιδευτεί σε έναν φράχτη με αλυσίδες, προσπαθώντας να επιταχύνει τη μηχανή. Ο οδηγός πήδηξε έξω από το φορτηγό και πήδηξε τον φράχτη. Ωστόσο, επέστρεψε στο φορτηγό όταν ένας αστυνομικός έφτασε στο σημείο.

Παρόλο που ο αστυνομικός έδωσε εντολή στον οδηγό να βγει από το όχημα, φάνηκε ότι δεν τον άκουσε. Όταν ο αστυνομικός πλησίασε προς το φορτηγό, αυτό πήρε φωτιά και ο οδηγός ούρλιαξε. Ο αστυνομικός άνοιξε τότε την πόρτα και ο οδηγός έπεσε από το φορτηγό στο έδαφος, με το ένα του πόδι να έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο Nava και του πέρασαν χειροπέδες. Ο Nava νοσηλεύτηκε για τα τραύματά του και οι αρχές ανακάλυψαν ότι βρισκόταν υπό επιτήρηση μετά την παραδοχή της ενοχής του για τον εμπρησμό μιας εκκλησίας στο Albuquerque τον Ιούλιο του 2022.