Με μια σφραγίδα που εκκρεμούσε από τους «27» εγκρίθηκε και επισήμως σχέδιο για τη χρήση των κερδών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση για συνέπειες στον βαθμό που θα πληγούν περιουσιακά της στοιχεία και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι εκφοβίζει την Ευρώπη για να ακολουθήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα.

Το κείμενο προέκυψε από συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις αρχές Μαΐου. Προβλέπει ότι το 90% των εσόδων θα διατεθεί σε ένα ταμείο της ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, με το υπόλοιπο 10% να πηγαίνει σε άλλες υποστηρικτικές προς το Κίεβο ενέργειες.

Η ΕΕ αναμένει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας θα αποφέρουν περίπου 15-20 δισ. ευρώ σε κέρδη έως το 2027. Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει την πρώτη δόση τον Ιούλιο, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων διπλωματών.

Η Ομάδα των Επτά (G7) πάγωσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων αμέσως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Εκτοτε, η ΕΕ και άλλες χώρες της G7 έχουν συζητήσει αν και πώς θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε την ΕΕ για την απόφαση, αλλά επανέλαβε τον απώτερο στόχο της Ουκρανίας να κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όχι απλώς να επωφεληθεί από τους τόκους.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ασκεί πιέσεις στις χώρες της G7 να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο και να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη ως εγγύηση ώστε να εξασφαλίσουν ένα μεγαλύτερο δάνειο για να βοηθήσουν την Ουκρανία.