«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» και «δεν μπορεί να εξισώνεται το Ισραήλ με τη Χαμάς», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες πριν το Διεθνές Δικαστήριο αποφανθεί για την απάντηση που θα δώσει στο αίτημα που κατέθεσε πρόσφατα η Νότια Αφρική, να διατάξει (το δικαστήριο) την παύση της επίθεσης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη Ράφα, της νότιας Γάζας.

Το ταξίδι στην Ευρώπη

Αυτό εκτός απροόπτου θα γίνει αύριο, ενώ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios κάνει λόγο για επικείμενο ταξίδι του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμς Μπερνς, προκειμένου να συναντηθεί με τον διευθυντή της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα και άλλους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για τους ομήρους που κρατά στα χέρια της η Χαμάς.

Το πλαίσιο

Φυσικά στο κάδρο μπαίνει και το αίτημα του εισαγγελέα του Ποινικού δικαστηρίου, που ζητά διώξεις κατά του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ αλλά και κορυφαίων παραγόντων της Χαμάς, όπως ο Ισμαήλ Χανίγια, με διαφορετικές κατηγορίες να προσάπτονται κατά περίπτωση. Την ίδια ώρα, η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τρεις Ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισπανία) δρομολογεί νέες εξελίξεις στο Μεσανατολικό.