Οι εικόνες που έδειχναν Ισραηλινούς εποίκους και ακροδεξιούς διαδηλωτές να επιτίθενται σε φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, προκάλεσαν σοκ και αποτροπιασμό.

Την ώρα που εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε φρικτές συνθήκες στον υπό εδώ και οκτώ μήνες πολιορκημένο θύλακα, στερούνται τα απαραίτητα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι υποτυπώδης και δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, οι Ισραηλινοί διαδηλωτές δεν δίστασαν να καταστρέψουν την ελάχιστη βοήθεια που περνάει στη Γάζα.

Μάλιστα αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο αποτροπιασμό και εξοργίζει είναι το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ όχι μόνο δεν έκαναν κάτι για να σταματήσουν τους διαδηλωτές αλλά ουσιαστικά τους καθοδηγούσαν για τις επιθέσεις, καθώς ενημερώνουν τους ακροδεξιούς ακτιβιστές και εποίκους για τη θέση των φορτηγών που μεταφέρουν ζωτικής σημασίας προμήθειες στη Γάζα, επιτρέποντας στις ομάδες αυτές να εμποδίζουν και να βανδαλίζουν τις αυτοκινητοπομπές.

Ωμή παραδοχή των ίδιων των διαδηλωτών

Το γεγονός ότι μεμονωμένα μέλη της αστυνομίας και του στρατού έδιναν πληροφορίες στους εποίκους επιβεβαίωσαν πολλές πηγές στον Guardian, ωστόσο το πιο σοκαριστικό είναι ότι το παραδέχθηκε και η εκπρόσωπος της κύριας ισραηλινής ομάδας ακροδεξιών διαδηλωτών που βρίσκεται πίσω από τα μπλόκα.

Ο ισχυρισμός περί συνεννόησης μελών των δυνάμεων ασφαλείας υποστηρίζεται από μηνύματα από συνομιλίες ομάδων στο διαδίκτυο που εξέτασε ο Guardian, καθώς και από πολλές μαρτυρίες.

Αυτοί που μπλοκάρουν τα οχήματα λένε ότι η βοήθεια που μεταφέρουν εκτρέπεται από τη Χαμάς αντί να παραδίδεται στους πολίτες που έχουν ανάγκη, κάτι που οι οργανώσεις παροχής βοήθειας απορρίπτουν.

Η Ρέιτσελ Τουιτού, εκπρόσωπος της ισραηλινής ομάδας Tzav 9, δήλωσε ότι η ομάδα μπλοκάρει τα φορτηγά που περνούν από το Ισραήλ από τον Ιανουάριο, με την αιτιολογία ότι η βοήθεια που μεταφέρουν «καταλαμβάνεται» από τη Χαμάς μόλις φτάσει στη Γάζα.

«Όταν η αποστολή ενός αστυνομικού ή στρατιώτη υποτίθεται ότι είναι να προστατεύει τους Ισραηλινούς και αντ’ αυτού στέλνεται να προστατεύει τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας – γνωρίζοντας ότι αυτή θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς – δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε αυτούς ή τους πολίτες που παρατηρούν τα φορτηγά να περνούν από τις πόλεις τους για την παροχή πληροφοριών σε ομάδες που προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή τη βοήθεια. Ναι, κάποιες από τις πληροφορίες μας προέρχονται από μεμονωμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά η Τουιτού παραδεχόμενη επί της ουσίας ότι η ομάδα λαμβάνει πληροφορίες εκ των έσω.

Πυρπολημένα φορτηγά στη Δυτική Όχθη

Βίντεο της περασμένης εβδομάδας έδειχναν αυτοκινητοπομπές βοήθειας να μπλοκάρονται και να βανδαλίζονται από Ισραηλινούς εποίκους στο σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, δυτικά της Χεβρώνας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Το περιστατικό, κατά το οποίο διαδηλωτές πέταξαν στο έδαφος κιβώτια με προμήθειες, προκάλεσε οργή σε όλο τον κόσμο, με τον Λευκό Οίκο να καταδικάζει την επίθεση ως «εντελώς και απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά».

Φωτογραφίες από το σημείο έδειχναν σωρούς από κατεστραμμένα πακέτα βοήθειας και ίχνη από ρύζι και αλεύρι κατά μήκος του δρόμου. Αργότερα κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που έδειχναν τα φορτηγά να φλέγονται και εν συνεχεία να έχουν πυρποληθεί.

Φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια προς τη Γάζα και τα οποία σταμάτησαν μετά από ζημιές που υπέστησαν από ισραηλινούς εποίκους κοντά σε σημείο ελέγχου κοντά στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη (Πηγή: REUTERS/Mussa Qawasma, 14 Μαΐου 2024)

Πάντως, η Τουιτού αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το κάψιμο των φορτηγών. «Δεν ήταν η Tzav 9 που έκαψε τα φορτηγά … δεν ήταν δική μας ενέργεια», είπε προσθέτοντας ότι άλλες ομάδες ήταν υπεύθυνες για την εμπρηστική επίθεση.

Οι έποικοι λένε ότι μπλοκάρουν τα φορτηγά με τη βοήθεια για να σταματήσουν τις προμήθειες που φτάνουν στη Χαμάς και κατηγορούν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι κάνει «δώρα» στην παλαιστινιακή οργάνωση.

«Σκοπός μας είναι να τονίσουμε ότι το να ταΐζεις τον εχθρό σου, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Χαμάς, ειδικά σε περίοδο πολέμου, είναι ανήθικο», δήλωσε ακόμα η εκπρόσωπος της Tzav 9.

Δεν σκοπεύουν να σταματήσουν τις επιθέσεις

Μάλιστα προσέθεσε πως η συγκεκριμένη ομάδα δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις. «Το Ισραήλ παρέχει αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς να περιμένει τίποτα σε αντάλλαγμα. Και το 80% του πληθυσμού συμφωνεί με τη στάση μας. Η Χαμάς μεταπωλεί αυτή τη βοήθεια στους πολίτες, η οποία προοριζόταν να διανεμηθεί δωρεάν. Θα συνεχίσουμε να μπλοκάρουμε αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι να αποδείξουν ότι φτάνει στους αμάχους», είπε χαρακτηριστικά.

Παλαιστίνιοι οδηγοί φορτηγών που παρέδιδαν βοήθεια στη Γάζα, όπως ο 26χρονος Γιαζίντ αλ-Ζουμπί περιέγραψαν στον Guardian τις «βάρβαρες» σκηνές» όταν τα οχήματά τους δέχθηκαν επίθεση, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που συνόδευαν τη φάλαγγα δεν έκαναν τίποτα για να επέμβουν.

«Υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ των εποίκων και του στρατού»

«Υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ των εποίκων και του στρατού. Είμαστε σοκαρισμένοι και έκπληκτοι που ο στρατός δεν μας παρείχε κανενός είδους προστασία. Παρόλο που ήταν παρόντες και παρακολουθούσαν τι συνέβαινε. Ο στρατός ήταν στην υπηρεσία των εποίκων», σημείωσε.

Δύο στρατιώτες από τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολή να εκκενώσουν διαδηλωτές που μπλόκαραν φορτηγά με βοήθεια στην περιοχή Μακάς την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF). Μία εξ αυτών καταδικάστηκε σε 20 ημέρες φυλάκιση, μετέδωσε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, Kan.

«Μια γυναίκα έφεδρος στρατιώτης αρνήθηκε να εκτελέσει ένα καθήκον για τη διατήρηση της τάξης σε μια περιοχή που είχε οριστεί ως κλειστή στρατιωτική περιοχή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί αντίστοιχα σε πειθαρχική διαδικασία. Η στρατιώτης καταδικάστηκε για το αδίκημα της άρνησης εκτέλεσης διαταγής. Πρόκειται για ένα περιστατικό που δεν συνάδει με όσα αναμένονται από τους στρατιώτες των IDF κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού.

Πλάνα από το περιστατικό που εξασφάλισε ο Guardian φαίνεται να δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να συνοδεύουν την αυτοκινητοπομπή, χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο εναντίον των εποίκων.

Ενημέρωση εκ των προτέρων

Οι ίδιοι έποικοι και ακροδεξιοί διαδηλωτές συχνά ενημερώνουν τα μέλη τους εκ των προτέρων για τις ώρες και τις τοποθεσίες που τα φορτηγά με τη βοήθεια κατευθύνονται προς τη Γάζα, αναφέροντας ότι λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες από την ισραηλινή αστυνομία και τον στρατό.

Σε ένα τέτοιο μήνυμα που είδε ο Guardian, ειδοποιούσαν τα μέλη τους ότι «θα λάβουν προκαταρκτικές πληροφορίες σχετικά με τον προγραμματισμό της μετακίνησης των φορτηγών, από τους στρατιώτες και την αστυνομία των συνοριακών διαβάσεων».

Σε ένα άλλο μήνυμα σε μια ομάδα εποίκων στο WhatsApp, ένα μέλος έγραψε την Κυριακή: «Έλαβα πληροφορίες από έναν αξιωματικό των IDF ότι φέρνουν τα φορτηγά μπροστά από την Όφρα [οικισμός] στο Μπιτίν [παλαιστινιακό χωριό]».

«Όταν λαμβάνεται μια κλήση έκτακτης ανάγκης για μια φάλαγγα φορτηγών», αναφέρει το πρώτο μήνυμα, «η ομάδα ανοίγει για συζητήσεις και όταν συμβεί αυτό, παρακαλούμε να στέλνετε μόνο μηνύματα που σχετίζονται με τον αποκλεισμό, όπως τοποθεσίες, φωτογραφίες, πληροφορίες και οτοστόπ», προσθέτει.

Δικηγόρος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από εποίκους

Πάντως, σύμφωνα με την Τουιτού οι περισσότερες πληροφορίες που έλαβαν προέρχονταν από πολίτες. «Συχνά είναι οι ίδιοι Ισραηλινοί που αναφέρουν ότι περνούν από εκεί αυτοκινητοπομπές βοήθειας. Μετά από οκτώ μήνες πολέμου, οι Ισραηλινοί είναι απογοητευμένοι με τον τρόπο διαχείρισης της βοήθειας στη Γάζα. Αν πρόκειται για στρατιώτες, αστυνομικούς ή πολίτες όπως εγώ, δεν μπορείτε να περιμένετε να δεχτούμε ότι η βοήθεια θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς», είπε ακόμα.

Η Σαπίρ Σλούζκερ Αμράν, μια Ισραηλινή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια για να καταγράψει τις ενέργειες των εποίκων και να αποτρέψει τη λεηλασία της βοήθειας, δήλωσε πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από έναν έποικο που τη χαστούκισε και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την επίθεση.

«Οι έποικοι είχαν όπλα και μαχαίρια», δήλωσε ακόμα. «Ζήτησα από τους στρατιώτες των IDF να τους σταματήσουν, καθώς αυτό που έκαναν ήταν παράνομο, αλλά μου ζήτησαν να φύγω. Κάποια στιγμή, καθώς προσπαθούσα να αποτρέψω τον βανδαλισμό ενός φορτηγού βοήθειας, ένας έποικος με χαστούκισε πολύ δυνατά και έφυγε. Τον βιντεοσκόπησα και τον φωτογράφισα. Πήγα στην αστυνομία και τους είπα ότι χρειαζόμουν τη βοήθειά τους, καθώς ήθελα να υποβάλω μήνυση εναντίον του άνδρα. Και πάλι, μου ζήτησαν να φύγω. Οι ισραηλινές δυνάμεις άφησαν τον άνδρα που μου επιτέθηκε ελεύθερο να βανδαλίσει τα φορτηγά».

Καταγγελίες από το 2016

Η φερόμενη συνεργασία μεταξύ του στρατού και των εποίκων καταγγέλλεται εδώ και χρόνια από Παλαιστίνιους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2016, ο δεκανέας των IDF, Ελάντ Σέλα, κάτοικος του οικισμού Μπατ Αγίν, ο οποίος υπηρετούσε στην περιφερειακή ταξιαρχία Ετζιόν, καταδικάστηκε σε 45 μήνες φυλάκιση επειδή έδωσε απόρρητες πληροφορίες σε ακραίους ακτιβιστές, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν τη σύλληψη και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο υποστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, ο οποίος ζούσε στον οικισμό Κφαρ ΧαΟρανίμ της Δυτικής Όχθης, διορίστηκε αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου του Ισραήλ, σε μια κίνηση που ανέδειξε τη σχέση του στρατού με τους εποίκους.

Η ισραηλινή αστυνομία και η Cogat, μια υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας βοηθούσαν όσους εμπόδιζαν τις παραδόσεις.

Σε δήλωσή του, ο Νιρ Ντινάρ, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος Τύπου των IDF, απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους» που τους «ακούω για πρώτη φορά». Ο Ντίναρ είπε ότι η αστυνομία ερευνά περιστατικά που σχετίζονται με τον αποκλεισμό και τους βανδαλισμούς των αυτοκινητοπομπών. «Οι IDF εργάζονται για να αποτρέψουν τέτοιου είδους γεγονότα», πρόσθεσε.