Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με το εργοστάσιο παραγωγής σχολικών γευμάτων στη Λαμία που την Κυριακή (19/05) τυλίχθηκε στις φλόγες.

Οι πύρινες γλώσσες που ξεπήδησαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο εργοστάσιο που εμπλέκεται με την υπόθεση μαζικής τροφικής δηλητηρίασης δεκάδων μαθητών «πρόλαβαν» τον έλεγχο του ΕΦΕΤ που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα (20/05) προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφαλείας και οι υγειονομικοί κανονισμοί.

«Πήγε κλιμάκιο το Σάββατο για να κάνει έναν έλεγχο, γνωρίζοντας βέβαια ότι η παραγωγική διαδικασία που αφορούσε τη γραμμή παραγωγής γευμάτων για τα σχολεία δεν θα ήταν ανοιχτή γιατί αυτά γίνονται κάθε μέρα, καθημερινές. Παρ’ όλα αυτά πήγαμε το Σάββατο και οργανώναμε κλιμάκιο να πήγαινε και σήμερα να βλέπαμε γενικά το πώς λειτουργεί η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής των γευμάτων. Δυστυχώς βέβαια μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, προφανώς οι δικές μας ενέργειες ακυρώνονται» δήλωσε (ALPHA) ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνιος Ζαμπέλας, κάνοντας σαφές πως δεν υπάρχει έκθεση ή πόρισμα για τις τροφές που διανεμήθηκαν.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχείρησαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

Οι φλόγες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ένα μεγάλο μέρος της επιχείρησης αλλά όχι ολοκληρωτική καταστροφή όπως έδειχναν οι πρώτες εικόνες.

Η φωτιά περιορίστηκε στην μονάδα logistics – Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαμιέων, Αχιλλέας Τζουβάρας, τόνισε (Lamia Polis 87.7) πως «…δόθηκε μία μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες κατάφεραν να σώσουν τους χώρους των δεξαμενών πετρελαίου, τα ψυγεία και την μονάδα παραγωγής».

Όπως ξεκαθάρισε από την ώρα που έγινε η επέμβαση της πυροσβεστικής η φωτιά περιορίστηκε στην μονάδα logistics και δεν επεκτάθηκε στον πίσω χώρο. «Η μονάδα καταστράφηκε πολύ γρήγορα καθώς κατέρρευσε αμέσως η οροφή και έκαιγε ότι υπήρχε από κάτω» ανέφερε ο κ. Τζουβάρας ενώ συμπλήρωσε πως «μηχανήματα του δήμου Λαμιέων απομακρύνουν τα αποκαΐδια».

Με αγωνία περιμένουν το πόρισμα για την πυρκαγιά οι γονείς των μικρών μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση

Το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτσης» που συνδέεται με την υπόθεση της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία απασχόλησε την επικαιρότητα με την είδηση να μονοπωλεί τον ηλεκτρονικό και τον έντυπο Τύπο προκαλώντας παράλληλα την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Εικόνα από drone

Συγκεκριμένα η ανώτατη εισαγγελέας με παραγγελία της προς τη προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας ζητά να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς (…) σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης.

«Από το μυαλό μας περνάνε διάφορα σενάρια. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο… Θα περιμένουμε» δήλωσε (STAR) μητέρα μαθητή μετά την πυρκαγιά.

Το χρονικό της δηλητηρίασης των μαθητών

Την Πέμπτη 16 Μαΐου οι μαθητές έφαγαν σχολικά γεύματα που παρασκεύασε το εργοστάσιο και από το απόγευμα άρχισαν να παρουσιάζουν εμετούς και διάρροιες. Πρόκειται για μαθητές από σχολεία της πόλης της Λαμίας και περιφερειακά. Όταν οι γονείς απευθύνθηκαν στους παιδιάτρους, τους παρέπεμψαν στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Να σημειωθεί πως σε μηνύσεις είχαν προχωρήσει γονείς παιδιών από επτά σχολεία της Λαμίας που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από τα σχολικά γεύματα που φέρονται να είχαν ετοιμαστεί και διανεμηθεί από το εν λόγω εργοστάσιο.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 63 μαθητές, ο οποίος ενδεχομένως είναι μεγαλύτερος, καθώς τα σχολικά γεύματα, ναι μεν διανέμονται στα σχολεία, ωστόσο αρκετοί μαθητές συχνά τα καταναλώνουν στο σπίτι τους.

Οι φλόγες κατέστρεψαν μέρος των εγκαταστάσεων.

Αυτό μπορεί όμως να συνεπάγεται πως καταναλώθηκε από άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία επίσης υπέστησαν δηλητηρίαση χωρίς όμως να έχει καταγραφεί.

Μετά την αποκάλυψη των δεκάδων κρουσμάτων, οι γονείς των παιδιών πήγαν την Παρασκευή (17/05) στον εισαγγελέα της Λαμίας για να καταγγείλουν το συμβάν.