Για «κοροϊδία» τόσο στη διαχείριση της ακρίβειας όσο και στην εξωτερική πολιτική, κατηγορεί ο Αλέξης Χαρίτσης, την κυβέρνηση.

Στο κυριακάτικο σημείωμα του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι θέλει, με τη λογική του ‘σαρανταένα τακατό’» και πως «αυτή η προκλητική και επικίνδυνη αλαζονεία πρέπει να αποδοκιμαστεί στις κάλπες της 9ης Ιουνίου».

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει ότι στην περιοδεία του στην Κρήτη, στις συζητήσεις με τους πολίτες, «κυριάρχησαν δύο λέξεις που τις ακούς σε όλη την Ελλάδα: ακρίβεια και κοροϊδία».

Αναλυτικά η κυριακάτικη ανασκόπηση του Αλέξη Χαρίτση:

«Μου λένε πολλοί φίλοι ότι με βλέπουν αλλαγμένο στα πιο πρόσφατα βίντεο από τις προεκλογικές περιοδείες – ελπίζω να εννοούν προς το καλύτερο.

Αυτό που μπορώ πω είναι ότι η προεκλογική επικοινωνία λειτουργεί αμφίδρομα. Ενημερώνεις για τις θέσεις σου, αλλά την ίδια στιγμή δέχεσαι ερωτήσεις, προτάσεις, κριτική.

Πολλές φορές αποδεικνύεται πιο ζόρικη η συζήτηση με τους πολίτες από ό,τι με τους δημοσιογράφους. Γιατί οι πολίτες μπορεί να ανοίξουν σοβαρά ζητήματα που περνάνε κάτω από τα ραντάρ του δημόσιου διαλόγου ή να εκφέρουν κρίσεις που δεν τις είχες φανταστεί.

Το να ακούς λοιπόν είναι εξίσου σημαντικό με το να μιλάς. Και το να ακούς σημαίνει στην πράξη να μαθαίνεις, να ανακαλύπτεις, να αλλάζεις.

Αυτήν την εβδομάδα έκανα μια μεγάλη περιοδεία στην Κρήτη. Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Ηράκλειο.

Στις συζητήσεις με τους πολίτες κυριάρχησαν δύο λέξεις που τις ακούς σε όλη την Ελλάδα: ακρίβεια και κοροϊδία.

Η πτώση της αγοραστικής δύναμης είναι αυτή καθαυτή τεράστιο πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Πρόβλημα που επειδή το ζεις στην καθημερινότητά σου, κανείς δεν μπορεί να σε πείσει ότι δεν υφίσταται.

Τα στοιχεία άλλωστε που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, επιβεβαιώνουν την αίσθηση των πολιτών. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων.

Ειδικά σήμερα, η πτώση της αγοραστικής δύναμης προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη δυσφορία γιατί συμβαίνει σε μια συγκυρία οικονομικής μεγέθυνσης. Δεν ζούμε στην εποχή του Μνημονίου, την εποχή της καθίζησης της οικονομίας.

Το 2023 είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Μόνο που τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης δεν διοχετεύονται στους πολλούς.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη για τους λίγους, η προστασία των κερδοσκοπικών καρτέλ, το μοντέλο της οικονομίας των χαμηλών μισθών.

Αυτή η άδικη και σε βάθος χρόνου αδιέξοδη πολιτική πρέπει να αποδοκιμαστεί στις 9 Ιουνίου.

Μαζί με την ακρίβεια πάει και η κοροϊδία.

Χτες ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε ότι έστειλε επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να παρέμβει στην τιμολόγηση των πολυεθνικών.

Λες και η ακρίβεια είναι εισαγόμενη.

Λες και ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει ελέγχους για την κερδοσκοπία.

Λες και κι η κυβέρνησή του έκανε τίποτα για να σπάσει τις ολιγοπωλιακές πρακτικές των καρτέλ στο λιανεμπόριο και την ενέργεια.

Λες και τον εμποδίζει κανείς να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Την κοροϊδία σε άλλη, ακόμα χειρότερη, μορφή την είδα στο Αρκαλοχώρι.

Τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, ο κόσμος μένει ακόμα στα κοντέινερ και πληρώνει ρεύμα για σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν. Τρία χρόνια μετά, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αποδείχτηκαν δημαγωγικά πυροτεχνήματα χωρίς περιεχόμενο.

Στο Αρκαλοχώρι δεν μπορείς παρά να γεμίσεις με θλίψη και οργή για την εικόνα εγκατάλειψης που αντικρίζεις.

Κοροϊδία όμως και με την εξωτερική πολιτική.

Η κυβέρνηση τρέχει κατόπιν εορτής να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών απέναντι στις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης του VMRO.

Την ίδια ακριβώς συμφωνία την οποία ως αντιπολίτευση χαρακτήριζε εθνικά επιζήμια και προδοτική.

Την ίδια συμφωνία την οποία απέφυγε επιμελώς να κυρώσει σε πέντε ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης.

Κοροϊδία και με την εν κρυπτώ αποστολή όπλων και πολεμοφοδίων στην Ουκρανία, την οποία αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η κυβέρνηση δεν είπε το παραμικρό για τις αποστολές όπλων.

Λες και είναι μικρό ζήτημα η περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

Κινούνται στο σκοτάδι για να συγκαλύψουν έναν επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό στην εξωτερική πολιτική.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι θέλει, με τη λογική του «σαρανταένα τακατό». Αυτή η προκλητική και επικίνδυνη αλαζονεία πρέπει να αποδοκιμαστεί στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Την εβδομάδα που πέρασε, στήθηκαν στις πλατείες τα προεκλογικά περίπτερα της Νέας Αριστεράς.

Η ανταπόκριση των μελών και των φίλων του κόμματος είναι συγκινητική, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Σε μια εποχή απομάκρυνσης από τα κοινά, όπου πολλές φορές δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την πολιτική από τη show business, τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Αριστεράς σηκώνουν ανάχωμα στον κυνισμό και την παραίτηση.

Δίνουν ένα παράδειγμα δημοκρατικής συμμετοχής και αριστερής ανιδιοτέλειας.

Είμαι πολύ περήφανος που δίνω τη μάχη με αυτούς τους ανθρώπους!

Τα μηνύματα από τις περιοδείες και τις εξορμήσεις γίνονται όλο και πιο θετικά. Θετική είναι και η τάση που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Τίποτα όμως δεν έχει κριθεί. Χρειάζεται ακόμα πολύς αγώνας για να βγει νικήτρια η σύγχρονη Αριστερά το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Αυτός ο αγώνας θα κερδηθεί γειτονιά τη γειτονιά, ψήφο την ψήφο.

Θα κερδηθεί με πολλή δουλειά και μεγάλη δυσκολία.

Αλλά θα κερδηθεί».