Σχεδόν 63 μαθητές από επτά σχολεία της Λαμίας εμφάνισαν τις τελευταίες τρεις ημέρες συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης έπειτα από κατανάλωση σχολικού γεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των κρουσμάτων ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος, καθώς τα σχολικά γεύματα, ναι μεν διανέμονται στα σχολεία, ωστόσο αρκετοί μαθητές τα καταναλώνουν στο σπίτι τους.

Αυτό μπορεί όμως να συνεπάγεται πως καταναλώθηκε από άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία επίσης δηλητηριάστηκαν χωρίς όμως να έχει καταγραφεί.

Μετά την αποκάλυψη των δεκάδων κρουσμάτων, οι γονείς των παιδιών πήγαν εχθές Παρασκευή (17/5) στον εισαγγελέα της Λαμίας για να καταγγείλουν το συμβάν.

«Κάθε πέντε λεπτά ενημερωνόμασταν και για ένα ακόμη κρούσμα. Κοινός παρανομαστής σε όλα τα περιστατικά ήταν το σχολικό γεύμα, αφού όσα παιδιά αρρώστησαν είχαν καταναλώσει το ίδιο φαγητό που μοιράστηκε στο σχολείο τους. Στην συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλα σχολεία της πόλης, με παιδιά να εμφανίζουν τα συμπτώματα μόλις έφαγαν τις μερίδες τους. Από το πρώτο κιόλας περιστατικό ενημερώσαμε τον Διευθυντή του Σχολείου μας, ο οποίος σήμερα καταγραφή των περιστατικών» δήλωσε λίγο πριν την είσοδο της στον εισαγγελέα η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας Μαρία Ζωγράφου.

Η συσκευασία με το σχολικό γεύμα

Σήμερα η ίδια μιλώντας στο Mega ξεσπά για την κατάσταση αλλά και το γεγονός ότι η εταιρεία catering που προμηθεύει τα σχολεία με τον εν λόγω γεύμα δεν έχει ζητήσει ούτε «μία συγγνώμη», αντιθέτως έκανε λόγο για γαστρεντερίτιδα των παιδιών.

«Έχουμε ακούσει πολλές φορές παράπονα για τα εν λόγω σχολικά γεύματα»

«Εμείς κάναμε ως σύλλογος καταγγελία, πήγαμε στην εισαγγελέα, όπου έδωσε εντολή στην αστυνομία να διενεργήσει έρευνα. Έχουν ξεκινήσει οι μηνυτήριες καταθέσεις κα από εμάς ως σύλλογος, αλλά και από γονείς. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε κιόλας ότι μίλησαν με την εν λόγω εταιρεία, όπου μάλιστα είπαν ότι είναι ένα τυχαίο γεγονός και ότι λογικά είναι μία γαστρεντερίτιδα που είχαν τα παιδάκια. Αν είναι δυνατόν! 63 παιδάκια ταυτόχρονα γαστρεντερίτιδα; Από 7 διαφορετικά σχολεία που κατανάλωσαν το ίδιο γεύμα; Δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός. Ούτε μία συγγνώμη. Μία απλή συγγνώμη. Εμείς ως σύλλογος έχουμε ακούσει πολλές φορές παράπονα για τα εν λόγω σχολικά γεύματα, έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας. Αυτό που μας θυμώνει είναι ότι είναι σχολικά γεύματα. Αυτό μας στεναχωρεί. Έχουμε βρει και κλειστές συσκευασίες που δεν καταναλώθηκαν, τις έχουμε παραδώσει ήδη στην Αστυνομία ώστε να σταλούν στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση», ανέφερε η κ. Ζωγράφου.

Η απάντηση της εταιρείας catering

Η εκπομπή «Live News» επικοινώνησε με την εταιρεία catering που ετοιμάζει τα γεύματα και τοποθετήθηκε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν προκύπτει ανάμειξη της εταιρείας με τα περιστατικά.

Συγκεκριμένα η εταιρεία σημείωσε:

«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτά τα περιστατικά έχουν σχέση με εμάς. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ούτε από το νοσοκομείο της Λαμίας, στο οποίο πήγαν 3 κρούσματα με ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα περιστατικά αυτά δεν είχαν καμία σχέση με δηλητηρίαση, δεν είχαν σχέση με την σίτιση. Έχουμε στεναχωρηθεί και το ψάχνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και αυστηρά σοβαροί. Δίνουμε 2.500 μερίδες φαγητό κάθε μέρα, είμαστε 30 χρόνια στον χώρο και κάνουμε αυτή την δουλειά».