Ένα από τα «μεγαλύτερα ηθικά σκάνδαλα στην ιστορία της ιατρικής» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σε τρεις εβδομάδες οι Γάλλοι γερουσιαστές… σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικάνους.

Ειδικότερα, στις 28 Μαΐου, η Γαλλική Γερουσία εξετάζει ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην απαγόρευση κάθε ιατρικής φυλομετάβασης για ανηλίκους προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει κινητοποιήσει ειδικά τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές θέλουν να απαγορεύσουν τις θεραπείες μετάβασης φύλου σε άτομα κάτω των 18 ετών, βασιζόμενη μάλιστα σε επιστημονική έκθεση η οποία περιγράφει την αλλαγή φύλου σε ανηλίκους ως δυνητικά «ένα από τα μεγαλύτερα ηθικά σκάνδαλα στην ιστορία της ιατρικής».

Συγκεκριμένα, η έκθεση, που ανατέθηκε από το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα Les Republicains (LR), στρέφεται εναντίον της ιδεολογίας που διαμορφώνεται από «έμπειρες τρανς-ακτιβιστισικές ενώσεις».

Η έκθεση, η οποία αναφέρει μια «τεταμένη επιστημονική και ιατρική συζήτηση», κατηγορεί αυτές τις ενώσεις ότι ενθαρρύνουν τη μετάβαση του φύλου σε ανηλίκους μέσω έντονων προπαγανδιστικών εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Jacqueline Eustache-Brinio, που ηγήθηκε της ομάδας εργασίας πίσω από την έκθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η μόδα παίζει μεγάλο ρόλο» στην άνοδο των θεραπειών αλλαγής φύλου.

Αν αυτός ο παράγοντας και οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται υποτιμηθούν, πρόσθεσε, «η φυλομετάβαση των νέων θα θεωρηθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ηθικά σκάνδαλα στην ιστορία της ιατρικής».

Εκτίναξη παιδιών τρανς

Επικαλούμενη βρετανικές, σουηδικές και αμερικανικές μελέτες, η έκθεση ανέφερε ότι ο αριθμός των παιδιών που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς έχει εκτιναχθεί την τελευταία δεκαετία.

Ένα νοσοκομείο στο Παρίσι δέχεται περίπου 40 νέα αιτήματα από ανηλίκους κάθε χρόνο, με το 16% αυτών να είναι κάτω των 12 ετών και η έκθεση επισημαίνει ότι πολλοί υποφέρουν από άλλα προβλήματα.

Το ένα 1/4 των παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière για δυσφορία φύλου έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, το 42% έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης και το 61% έχει βιώσει ένα επεισόδιο κατάθλιψης. 1 στους 5 έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Τα συμπεράσματά τους είναι σύμφωνα με εκείνα των Βρετανών ειδικών που κλήθηκαν να ερευνήσουν την κλινική Tavistock του Λονδίνου σχετικά με τη χρήση μαζικών χειρουργικών επεμβάσεων αλλαγής φύλου σε ανηλίκους.

Ο Βρετανός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Ντέιβιντ Μπελ, διαπίστωσε ότι το 1/3 των παιδιών που συμβουλεύτηκαν στο Tavistock υπέφεραν από αυτιστικές διαταραχές και πολλά ήταν θύματα οικογενειακής βίας ή δυσκολεύονταν να αποδεχτούν ή να εκφράσουν την ομοφυλοφιλία, αλλά έσπευδαν στη μετάβαση του φύλου ανεξάρτητα.

Χαιρετίζουμε αυτή την επιστροφή στη λογική

Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν τώρα να καταθέσουν ένα νομοσχέδιο μέχρι το καλοκαίρι που θα απαγόρευει ουσιαστικά την ιατρική μετάβαση των ανηλίκων στη Γαλλία, διακόπτοντας τη συνταγογράφηση ή χορήγηση αναστολέων της εφηβείας και ορμονών σε άτομα κάτω των 18 ετών. Η χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου θα μπορούσε επίσης να απαγορευτεί για ανηλίκους.

Σημειώνεται ότι οι αναστολείς της εφηβείας είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αναβολή της εφηβείας στα παιδιά.

Αντιδρώντας στην έκθεση, η Ypomoni, μια ομάδα Γάλλων γονέων, είπε: «Χαιρετίζουμε αυτή την επιστροφή στη λογική».

Η Maud Vasselle, μια μητέρα της οποίας η κόρη υποβλήθηκε σε θεραπεία μετάβασης φύλου, είπε στη Le Figaro: «Ένα παιδί δεν είναι αρκετά μεγάλο για να ζητήσει να αλλάξει το σώμα του. Η κόρη μου χρειαζόταν απλώς το πιστοποιητικό ψυχιάτρου, το οποίο απέκτησε μετά από διαβούλευση μιας ώρας. Αλλά οι γιατροί δεν εξηγούν τις συνέπειες των αναστολέων της εφηβείας», πρόσθεσε.

«Η κόρη μου δεν συνειδητοποίησε ότι η ζωή δεν θα ήταν τόσο εύκολη με όλες αυτές τις θεραπείες… Ήταν ένα υπέροχο κοριτσάκι, αλλά τώρα αποτυγχάνει στο σχολείο. Και απέχει πολύ από το να έχει βρει τη λύση στα προβλήματά της».

Μια «σοκαριστική έκθεση»

Ωστόσο, την ίδια στιγμή τρανς ακτιβιστές και ορισμένοι επαγγελματίες υγείας εξέφρασαν ανησυχία για την έκθεση.

Ο Clément Moreau, κλινικός ψυχολόγος και συντονιστής της μονάδας ψυχικής υγείας της ένωσης Espace Santé Trans (Trans Health Space), είπε ότι η έκθεση ήταν «σοκαριστική» και χαρακτήρισε την κίνηση «ιδεολογική».

«Η χρήση αναστολέων εάν είναι απαραίτητο πριν την ενηλικίωση μειώνει το ποσοστό αυτοκτονίας, κατάθλιψης και άγχους», πρόσθεσε.

‘Ηδη από τον Μάρτιο οι αρχές απαγόρευσαν στα παιδιά να λαμβάνουν αναστολείς της εφηβείας με ιατρική συνταγή. Το όργανο ρύθμισης της υγείας της Γαλλίας, το Haute Autorité de Santé, εξέταζε ήδη μια παρόμοια κίνηση. Έτσι οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να επιταχύνουν τη διαδικασία μετά την έκθεση.

Οι ακροδεξιοι επιτίθενται

Την Κυριακή 5 Μαϊου ακτιβιστές, αριστεροί βουλευτές, συνδικαλιστές και νέοι συγκεντρώθηκαν, φωνάζοντας και κραδαίνοντας πλακάτ που ζητούσαν «πόρους υγείας για τις μεταβάσεις».

«Αντιπατριαρχία, αντικαπιταλισμός, αλληλεγγύη στους τρανς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», φώναζαν οι διαδηλωτές στο Παρίσι.

Περισσότερες από 800 ομάδες και προσωπικότητες απηύθυναν το κάλεσμα για διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού κόμματος France Unbowed και των Σοσιαλιστών.

Περίπου 10.880 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 2.500 στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Στο Παρίσι, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Place de la Republique νωρίς το απόγευμα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στη Λυών, τη Μασσαλία και το Μονπελιέ το Σαββατοκύριακο, καθώς και στις Βρυξέλλες και τη Λιέγη στο Βέλγιο, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Εκατοντάδες συμμετείχαν στη διαμαρτυρία του Μονπελιέ, η οποία περιελάμβανε καθιστική διαμαρτυρία και ομιλίες. Δύο άτομα πέταξαν μικρές πέτρες σε μερικούς από τους διαδηλωτές, είδε ένας ανταποκριτής του AFP. «Αυτή είναι η καθημερινότητά μας», είπε ένας από τους διοργανωτές.

«Σήμερα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων τη στιγμή που οι δεξιοί και ακροδεξιοί πολιτικοί επιτίθενται στα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων και διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ταυτοποίηση παιδιών».

Με πληροφορίες από Telegraph, AFP